Sağlık sigorta sistemi çökmenin eşiğinde

Güncelleme Tarihi:

Sağlık sigorta sistemi çökmenin eşiğinde
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2011 10:31

Almanya'da 22 ayrı hastalık kasasının iflas etmek üzere olduğu açıklandı. Bu kasalara üye olan toplam 28 milyon kişinin bulunduğu kaydedildi.

Haberin Devamı

Sağlık sektöründe danışman olarak çalışan ve Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası (TD-IHK) yönetim kurulu üyesi Faize Berger, yasal hastalık sandıklarında yaşanan iflas ya da kapanmaların gelecekte de devam edebileceğini belirterek sağlık sistemin sağlıklı bir şekilde sürdürülmesi için bazı tedbirlere ihtiyaç olduğunu belirtti. Faize Berger iflas eden sağlık sigorta şirketinin üyelerinin düşeceği durum hakkında ise şunları söyledi: "Sigortalıların paniğe kapılmasına hiç gerek yok. İflastan önce başlamış olan tedavilerin devam eden masrafları iflasın eşiğinde olan sigortalar tarafından karşılanacak. Yani ne hastaneler ne de doktorlar faturalarının ödenmesi ile ilgili sorun yaşanmayacak. Ama yeni başlanacak olan tedaviler veya hizmetler iflas eden eski sigortalar tarafından karşılanmayacak. Üyelerin sağlık sigortaları hakkı ortadan kaybolmaz, bunun korunması devam eder. Yasal hastalık sandığı GKV'ye bağlı bir kuruluş iflas ettiği yada kapandığı zaman, kapandıktan 14 gün içinde üyelerin başka bir şirkette sigorta yapması gerekir. Hatta yasalarımıza göre herkes istediği sandıkta sigortalı olabilir. Sağlık giderlerinin karşılanması için hepimizin sorumluluk taşıması gerekiyor o yüzden bundan sonra sağlık sigortalarında bir düşüş beklemek mümkün değil. Sağlık sektöründe insanlarımız için ucuzlama beklememiz hayal olur, buna hazırlıklı olmamız gerek."

SİGORTA PRİMLERİ ARTACAK
Sağlık sigorta primlerinin gelecekte de artmasının beklendiğinin altını çizen Berger, sağlık sigortalarının geçmişten günümüze durumlarını ise şu sözlerle anlattı:

"Almanya'da 1883 yılında, Otto Bismarch zamanındaki krallık döneminde ilk sigorta yapıları oluşmaya başladı. 1991 yılında 1200 civarında yasak hastalık sandığı vardı. Bunlar 2006 yılında 253'e indi, 2008 yılında 218 civarındaydı ve bu yılın Nisan ayı itibariyle 166 civarında. Bundan birkaç yıl önce politikacılar 50 tane sandıkla sistemin yürüyeceğini söylediler. Uzmanların beklediği, bu alanda hızlı bir sayı azalması olacak. Azalma ise kapanma tarzında ya da füzyon dediğimiz sağlık sigortası hizmeti veren sandıkların kendi aralarında birleşmesi şeklinde olacak. Sağlık sigortalarının sadece üye kaybından dolayı içine düştükleri bir zorluk değil, aynı zamanda üyelerinin çoğu 60 yaş üzeri olduklarından ve üyelerin çoğunluğu çok hastalıklı olduklarından bu sistemi yönetmeleri mümkün değil."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!