Sağlık, müzik ve meyve

Güncelleme Tarihi:

Sağlık, müzik ve meyve
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2011 00:00

Bu hafta Bağımsız Hasta Danışmanlığı'ndan anadilde hasta danışmanlığı konusundaki projelerini tanıttıkları bir mektup aldım.

Haberin Devamı

Sağlık sistemimiz gittikçe genişliyor. Eğer dil sorunu varsa hastalar zor durumda kalıyor. Federal Hükümetin hastalardan sorumlu görevlisi Wolfgang Zöller, birçok kişinin sağlık sistemi hakkında çok az bilgiye sahip olduğunu, sağlık kontrollerine gitmediğini veya hastanede doktorun koyduğu teşhisi anlamadığını söyledi. Bu nedenle, Bağımsız Hasta Danışmanlığı hemen Türkçe konuşan doktor ve hukukçulardan oluşan bir danışmanlık ekibi görevlendirdi. Bu ekip, kültürel duyarlılığı dikkate alarak sağlıkla ilgili her türlü bilgi veriyor. Türkçe yardım hattının telefon numarası 0800-0117723. Bunun yanında Berlin, Dortmund, Stuttgart ve Nürnberg kentlerinde Türkçe anadilde hizmet veren danışmanlık büroları hizmete girdi. Bu kesinlikle faydalı bir girişimdir.

Geçtiğimiz cumartesi günü TRT’nin, Köln Belediye Binası'nda çekilen bir tartışma programına katıldım. TRT, “Göç’ün 50. Yılı" konulu programda 1961 yılında Sirkeci’den Almanya’ya yola çıkan insanların trenlerdeki görüntülerini yayınladı. Almanya ve Türkiye'deki sorunları zekice dile getiren ünlü kabare sanatçısı Fatih Çevikkollu programa katılanlar arasındaydı. Onun dışında sene 1961’de Almanya’ya gelen ve ilk zamanlar beyaz peynir ve et satan Hilmi Selçuk da aramızdaydı. Kendisi Wiesbaden’de kurduğu pastırma şirketi ile ilk Türk işadamlarındandır ve sonraki yıllarda çoğu "Misafir İşçiye" yardımcı olmuştur.

MTV Avrupa Müzik Ödülleri hakkında yeni bir haber var. 6 Kasım’da Belfast kentinde yapılacak ödül töreninden haftalar önce “En İyi Avrupalı Sanatçı" ve “En İyi Türk Sanatçı" dallarındaki ödül sahipleri belli oldu. Lena Meyer-Landrut ve 22 yaşındaki Atiye Deniz ödüle layık görüldü. Babası Türk, annesi Hollandalı olan Atiye Bremen’de dünyaya geldi ve kariyerine 2007’de Türkiye’de başladı. Aynı sene Kral TV’nin “En İyi Çıkış Yapan Kadın Sanatçı" ödülünü de kazandı. Güzel bir başarı öyküsü.

Şubat 2012’de Berlin’de düzenlenecek Fruit Logistica’nın resmi ortak ülkesi Türkiye. Türkiye'nin, dünyanın önde gelen meyve-sebze ticareti yapan ülkelerden biri olduğunu biliyor muydunuz? Türkiye, ihracat rakamını 2023’e kadar 10 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor. Büyük bir bölümü üzüm olmakla beraber, senelik meyve ve sebze üretim hacmi 44 ton olan Türkiye, incir üretiminde dünya birincisi konumunda bulunuyor. En popüler türü "Bursa Siyahi" ve "Mut Figs". Almanya çok önemli bir pazar. Ve hepimiz, Türkler ve Almanlar olarak, bu kaliteyi tadıyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!