Güncelleme Tarihi:
Yasalara göre satılan oyuncakların çocukları yaralama riski olduğu için sivri köşeleri, çocukların yutabileceği kadar küçük parçaları olmaması gerektiği gibi sağlığa zararlı maddeler de içermemesi gerekiyor. Yasalara rağmen birçok oyuncak kusurlu olarak satılıyor. Bunlara dikkat ederek çocuğunuz için satın alacağınız oyuncakların çocuğunuz için tehlike arz edip etmediğini kontrol edebilirsiniz:
- Yetkili kurumların kontrol ettiği oyuncaklarda "GS" etiketi bulunuyor. Bazı özel kurumlar da kontrol ettikleri oyuncaklara "ayı" (Teddybaer) etiketi vuruyor.
- Tekstil ürünlerde "ÖkoTex Standard 100", elektrikli oyuncaklarda "VDE" ya da oyuncağın çocuğunuzun pedagojik gelişimi için uygun olup olmadığı "Spiel Gut" etiketleriyle belirtiliyor.
- Tahtadan yapılmış oyuncaklar da sağlığa zararlı maddeler içerebilir. Bu yüzden cilalanmamış tahta oyuncakların tercih edilmesinde fayda var.
- PVC ya da sert plastiği yumuşatmada kullanılan Phtalaten maddesi içeren oyuncakların ağza alınması durumunda çocuğunuzun sağlığına zarar verme riski var. Oyuncak alırken PP (Poly-Propylen) ya da PE (Poly-Ethylen) maddeleriyle üretilmiş oyuncaklar daha çok tercih edilmeli. Oyuncaklarda kullanılan maddeler paketlerin üzerinde bulunan bir üçgen içindeki 1-7 sayılarıyla belirtiliyor. 3 sayısı oyuncağın PVC içerip içermediğine işaret ediyor.
- Satılan oyuncakların yarısından çoğu Çin'den geliyor. Oyuncak firmaları oyuncakların üretildikleri ülkeleri paketlerin üzerine yazmak zorunda değil. Güvenilir firmalar ise oyuncakların hangi ülkelerde üretildiklerini paketlerin üzerine yazıyor.
- Oyuncakları satın almadan önce kendiniz de bir kaç test yapabilirsiniz. Oyuncağın renk verip vermediğini teniniz üzerine sürerek kontrol edebileceğiniz gibi, kokusuna da dikkat etmelisiniz. Oyuncak renk verip kötü kokuyorsa içeriğinde zararlı maddeler olabilir.