Güncelleme Tarihi:
ALMANYA'da özellikle dönercilere zararı dokunan bozuk et sakndalının mimarı konumundaki şirketin yöneticisinin sabıkalı olduğu ortaya çıktı. Haftalık Bild am Sonntag Gazetesi, 'İşte bozuk et baronu' başlıklı haberinde, çok büyük bir bölümü Berlin'de olmak üzere piyasaya 180 ton bozuk et sürdüğünden hareket edilen Bavyera Eyaleti'ne bağlı Wertingen'deki şirketin eski yöneticisi Wolfgang L.'nin adının 1990 yılların başında da başka bir et skandalına karıştığına yer verdi.
Etiketleri değiştirmiş
Wertingen'deki şirketin genel müdürlüğünü geçen yıl eşine devreden Wolfgang L.'nin daha önce başka bir isimle kurduğu şirket üzerinden 1990'lı yılların başında devletten yatırım desteği aldığı, yolsuzluk ve sahte belge düzenleme suçlarından 2 yıl 7 ay hapis cezasına çarptırıldığı kaydedildi. Memmingen Savcılığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Wolfgang L., hayvan yemi olarak kullanılmak üzere kamyonlara yüklenen bozuk etlerin etiketlerini kendi eliyle değiştirdiğini itiraf etti. Skandal tüccar, aynı zamanda 2006 yılı haziran ayından 2007 yılı ağustos ayına kadar Berlin'e her seferinde 20 ton olmak üzere 8-9 kamyon bozuk et gönderdiğini itiraf etti.
Çalışanı ihbar etti
Wolfgang L.'ye ait eski şirkette çalışan bir Albert M. isimli 66 yaşında bir işçi emeklisi, 'Eski patronum, bir defasında Allgaeu'da tübeküloz nedeniyle kesilen hayvan etlerinin etiketinin üzerinde sahtakarlık yaptı. Bunun gibi en az 50 sahte belge düzenlendi. Bozuk etlerden sosis yapıldı' açıklamasında bulundu. Albert M., ayrıca 12 Ağustos'ta şirkette şüpheli şeyler döndüğü konusunda polise ihbarda bulunduğunu ve aynı hafta içinde kaymakamlığa da bilgi veridğini de söyledi. Dillingen Kaymakamlığı'nda gıda kontrolünden sorumlu Xaver Brehenmacher ise, söz konusu şirkete akşamları birkaç kez gittiklerini, ancak şüpheli bir durum görmediklerini belirtti.
Alan da satan da cezaya çarptırılsın
Almanya'nın önde gelen döner üreticilerinden Berlin-Brandenburg Türk-Alman İşverenler Birliği (TDU) Başkanı Remzi Kaplan, Almanya'da döner sektörünün önemli bir ekonomik güç haline geldiğine dikkat çekerken, tüm dönercilerin töhmet altında bırakılmasını yadırgadıklarını söyledi. Remzi Kaplan, bilerek bozuk et kullanan dönercilerin de, bozuk eti piyasaya sürenlerin de hak ettikleri en ağır cezaya çarpıtırlamalarından yana olduklarını da dile getirdi. Kaplan ayrıca Avrupa Türk Döner İmalatçıları Derneği'nin bu alanda başlatacağı her türlü mücadeleyi TDU olarak sonuna kadar destekleyeceklerini de açıkladı.
Döneri karalama kampanyası bitsin
Avrasya Döner'in sahibi Yunus Altınsoy, 'Bozuk et satmak suçtur" diyerek masum insanların böyle bir suça neden alet edildiğini anlayamadığını söyledi. Altınsoy günlerdir süren 'Döner karalama' kampanyasının artık sona erdirilmesini isterken sektörde büyük bir huzursuzluk yaşandığını belirterek, 'Haksız yere suçlamalar yapılıyor. Televizyonda bakıyorsunuz bir yerde bozuk et yakalanmış. Hemen ekrana döner görüntüleri geliyor. Sanki bozuk etleri kullanan sosisçi, salamcı, köfteci yokmuş gibi. Bozuk et satmak suçtur ve cezası var. Bozuk et satan, alan ve kullanan cezalandırılmalı. Yıpratıcı kampanyalara rağmen döner Almanya'da yine satacak.'
Mücadele için dernek kurduk
Türk Esnaf, İmalatçılar ve Dönerciler Derneği Başkanı Fahrettin Altıparmak da, yaptığı açıklamada, "Basında yer alan, 'Bozuk et skandalı'na yine dönerin adı karıştırldı. Henüz daha ayrıntıları bilinmeyen bir durumda dönerin adının karıştırılması, döner işletmecilerine doğrudan zarar veriyor. Biz bu tür haksız ithamlara karşı gelebilmek için geçtiğimiz yıl içinde, Türk Esnaf, İmalatçılar ve Dönerciler Derneği'ni kurduk. Amacımız haksız ithamlara karşı tepki gösterebilmek için güç oluşturmaktı. Daha önce de belirttiğimiz gibi, her et skandalına döner kurban ediliyor. Bunu önlemek amacı ile dönerciler Almanya genelinde birlik sağlamalıdır."