Saakaşvili Türkleri elleriyle teslim etti

Güncelleme Tarihi:

Saakaşvili Türkleri elleriyle teslim etti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2012 09:52

Somalili korsanlar tarafından yaklaşık 16 ay önce kaçırılan Malta bandıralı Yunan firmasına ait “MV Olib-G” geminin 3'ü Türk, 15'i de Gürcistan uyruklu olan mürettebatı, kurtarıldıktan sonra İstanbul'a getirildi.

Haberin Devamı

Somali'den havalanan Air Zena Havayolları'na ait uçakla saat 10.10 sıralarında Atatürk Havalimanı'na gelen mürettebat, Gürcistan Devlet Başkanı Mikheil Saakaşvili ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından karşılandı. Somalili korsanların 8 Eylül 2010 tarihinde kaçırdığı geminin mürettebatı, yakınları tarafından da hasretle kucaklandı.


ORTAK BASIN TOPLANTISI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Somalili korsanlar tarafından yaklaşık 16 ay önce kaçırılan Malta bandıralı Yunan firmasına ait geminin, 3'ü Türk, 15'i de Gürcistan uyruklu olan mürettebatının kurtarıldıktan sonra İstanbul'a getirilmesiyle ilgili, “İnanıyorum ki bu özel olayda sergilenen Türk-Gürcü yardımlaşması, tarihe kardeşliğimizin, dayanışmamızın bir nişanesi olarak geçecektir” dedi.

Erdoğan, Gürcistan Devlet Başkanı Mikheil Saakaşvili ile Somali'den havalanan Gürcistan Havayolları Airzena'ya ait uçakla saat 10.10 sıralarında Atatürk Havalimanı'na gelen mürettebatı karşıladıktan sonra Atatürk Havalimanı Devlet Konuk Evinde Saakaşvili ile basına kapalı görüştü.

Başbakan Erdoğan, görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, bugün herkesi mutlu eden bir gelişme çerçevesinde Saakaşvili ile bir araya geldiklerini ifade eden Erdoğan, “Öncelikle sevgili kardeşlerimizi karşıladık, şimdi bir aradayız” dedi.

Recep Tayyip Erdoğan Erdoğan, 8 Eylül 2010 tarihinde Hint Okyanusu'nda korsanlarca kaçırılan yabancı bandıralı bir gemide çalışan 15 Gürcü ve 3 Türk vatandaşının o tarihten bu yana rehin tutulduklarını anımsatarak, rehin tutulan her iki ülkenin vatandaşının 8 Ocak 2012'de salimen serbest bırakılmalarının sağlandığını, dün öğlen saatlerinde de Kenya'nın Mombasa şehrine salimen ulaştırıldıklarını bildiklerini söyledi.

Erdoğan, “Aldığımız bu haberler tabii ki çok sevindirdi, hepimiz için büyük bir mutluluk kaynağı oldu. Bu vesileyle bu acı tecrübeyi yaşayanların hepsine ve ailelerine bir kez daha 'Geçmiş olsun' diyorum. Hükümet olarak, Gürcistan Hükümeti ile değerli dostumla ve kabinedeki Başbakan ve Dışişleri
Bakanı ile irtibat halinde olduk. Somali Cumhurbaşkanı ile Somali ziyareti ile de bunları derinliğine görüştük ve salimen serbest bırakılmalarını sağlamak için de müşterek olarak büyük bir çaba gösterdik” şeklinde konuştu.

Olayın başından itibaren bütün olasılıkları değerlendirirek kesintisiz bir biçimde girişimlerini sürdürdüklerini vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

“Türk ve Gürcü vatandaşların serbest kalmalarına yönelik gayretlerin bu şekilde olumlu sonuç vermesinden dolayı büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Değerli dostum Saakaşvili, özel bir uçak göndermek suretiyle tüm kurtulan kardeşlerimizi bugün itibariyle Kenya'dan buraya getirtti. Bu vesileyle hepinizin huzurunda kendisine ayrıca teşekkür ediyorum. İnanıyorum ki bu özel olayda sergilenen Türk-Gürcü yardımlaşması, tarihe, kardeşliğimizin, dayanışmamızın bir nişanesi olarak geçecektir.

Böyle sevindirici bir gelişme vesilesiyle bir araya gelmekten memnuniyet duyduğu Saakaşvili ile toplantı öncesi baş başa da bir görüşme gerçekleştirdiklerini hatırlatan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü.

"Görüşmemizde ülkelerimiz arasında her alanda, özellikle son dönemdeki ikili ilişkilerimiz, çok farklı bir boyutta gelişme arz etmektedir. Gerek siyasi, gerek askeri, gerek ekonomik ve ticari, gerekse turizm alanında çok farklı bir ilişki içerisindedir Türkiye ve Gürcistan. Bildiğiniz gibi artık kapılarda aramızda herhangi bir sorun kalmamıştır. Rahatlıkla nüfus kağıdıyla Gürcistan'dan dostlarımız Türkiye'ye, Türkiye'den de vatandaşlarımız aynı şekilde Gürcistan'a geçebilmektedir. Bu tabii aramızdaki ikili ticaret ilişkilerinin çok daha farklı bir şekilde geliştirmekte. Enerji alanında bizim Gürcistan ile önemli birlikteliğimiz var. Bakü-Tiflis-Ceyhan hattı bizler için çok çok önemli. Bunun yanında şimdi yeni bir adım atıyoruz, Kars-Tiflis-Bakü demiryolu ağı ki bunu da inşallah 2013 yılında devreye alacağız. Yoğun çalışmalar devam ediyor ve aramızda yine Kura Nehri ile ilgili bir baraj çalışması şu anda protokole bağlanmak üzere. Bu da hızla devam ediyor. Bütün bunlar, Türkiye-Gürcistan arasındaki bağları hele hele kış mevsiminde örneğin; Türkiye'den Borçka'ya geçiş sıkıntılı olduğu için bu yeni düzenleme ile Gürcistan tarafından Borçka'ya geçmek için de şimdi TİKA vasıtasıyla orada bir yol çalışması yapacağız ve böylece Borçka'da geçme imkanını sağlamış olacağız. Bütün bu adımları atarken bir diğer önemli gelişme de Ahıska Türklerine yönelik değerli dostum Saakaşvili'nin olumlu yaklaşımları vesilesiyle onların kendi yurtlarına dönmesi noktasındaki olumlu yaklaşım. İnşallah bu yıllarca yurtlarından ayrı kalan soydaşlarımızın da oraya dönmesini sağlayacaktır.”

Başbakan Erdoğan, kültür varlıkları konusunda yine aynı şekilde karşılıklı anlayışa dayalı çok önemli adımlar attıkları ve atmaya devam ettiklerini ve artık iki ülke arasında tutuklu mahkumlar konusunda Saakaşvili'nin takındığı tavırların bir memnuniyet vesilesi olduğunu ifade ederek, “Ne zaman bu konuda kendilerinin desteğini istesek, anında kendileri de buna olumlu yaklaşımlarını göstermişlerdir ve ben bu konularda kendisine, milletim ve şahsım adına çok çok teşekkür ediyorum. 1,5 yıla yakın zamandır Somali'de korsanlar tarafından rehin alınmış olan dostlarımıza, kardeşlerimize tekrar 'hoş geldiniz' ve 'geçmiş olsun' diyorum. Ailelerine de şu anda yaşadıkları mutluluğun daim olmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Gürcistan Devlet Başkanı Mikheil Saakaşvili ise sürpriz yaparak konuşmasını Türkçe başladı.

Haberin Devamı

İşte Saakaşvili’nin konuşmasından satır başları:

Pek çok lider tanıyorum ama vatandaşına bu kadar önem gösteren başkasını bilmiyorum. Bu çok zorlu bir görev ama siz bunu yapıyorsunuz. Türkiye çok önemli bir devlet. Türkiye bölgesinde lider ve süreçte önemli bir rol oynayan bir lider oldu.

Barışı sağlamak için Türkiye çok önemli bir rol oynuyor. Türkiye hep pozitif bir rol oynuyor bu süreçlerde. Avrupalı meslektaşlarımızla konuştuğumuzda Türkiye’yi örnek olarak gösteriyorum.

ARAMIZDA DEMİR PERDE VARDI

Geçmişte aramızda bir demir perde vardı. Ama artık kimlikle pasaportsuz geçiş yapılabiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!