‘Saadet zinciri’ Berlin’de

Güncelleme Tarihi:

‘Saadet zinciri’ Berlin’de
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2011 13:54

Türkiye’de ‘Titan’la adını duyuran ‘saadet zinciri’ dolandırıcıları Berlin’de ortaya çıktı. Genellikle Türk ev kadınlarınıhedef alan dolandırıcılar, Almanya’da ‘Schenkkreise’ (Hediye Çemberi) adıyla insanlardan para topluyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin 1990’lı yıllarda ‘Titan’ adıyla tanıdığı ‘saadet zinciri’ adı verilen dolandırıcılık yöntemi, şimdi de Berlin’de hortladı. Berlin Polisi Mali Suçlarla Mücadele Şubesi, Türklere yönelik bilgilendirme kampanyası başlattı. Polis, ‘Schenkkreise’ (Hediye Çemberi) adını verdiği ‘saadet zinciri’ dolandırıcılarının özellikle Türkler arasında yaygınlaştığını ifade etti. Paralarını kaptıranların çevrelerinden utandıkları için şikâyette bulunmadıklarını kaydeden yetkililer, ismini açıklamayan bir mağdurun 5 bin Euro para verdiğini ve yaklaşık 1.5 yıldır parasını alamadığını belirtti.

Her üye, yeni bir üye bulmak zorunda

Polis, Berlin’de yaklaşık 2 yıldır Türkler arasında saadet zinciri gruplarının oluştuğunu, bu grupların arasından bazılarının 5 bin Euro, bazılarının ise 1000 Euro topladıklarını belirlediklerini belirtti. Sadece para yatıran üyeler ve onların davet ettiği kişilerin katılabildiği toplantıların haftada bir yapıldığını belirten yetkililer, sistemin işleyiş şekli için şu bilgileri verdi: “Toplantılarda bir sunucu, yapının nasıl işlediğini anlatıyor. Yeni üyelerin güvenini kazanabilmek için aralarında avukatların, doktorların hatta polislerin bile bulunduğu anlatılıyor. Yeni üye kazanmak ve yöntemin işlediğini göstermek amacıyla bazı toplantılarda, bazı üyelere, para dağıtılıyor. Piramit veya kartopu sistemi de denilen yönteme göre, 5 bin Euro vererek üye olan her üye, parasını çıkartabilmesi için yine kendisi gibi 5 bin Euro verecek yeni üyeler bulmak zorunda kalıyor. Ve her yeni üye, kendisini üye yapan kişiden daha fazla üye bularak yatırdığı parayı geri alabilmeye çalışıyor.”

Organizasyonu yapan da para veren de suçlu

Polisin, konuyla ilgili bastırdığı bilgilendirme broşüründe ise şu bilgilere yer verdi: “Böyle bir sistemi yürürlükte tutmak için 11 tur sonra 15 bin insan ve 28 tur sonra tüm dünya halkının katılması gerekiyor. İlk katılımcılar, yani oyunu icat edenler bu yöntemde para kazanıyorlar. Arkadan gelen diğerleri ise bu oyundan paralarını kaybederek ayrılıyor. İstatistiklere göre kaybeden katılımcıların oranı yüzde 87.5’tur.” Polis, bu tür yöntemlerde hem organizasyonu yapanların hem de bu tür oluşumlara para verenin suç işlemiş olacağını belirtti.

2 yıl hapis cezası var

Konuyla ilgili açıklama yapan Mali Suçlarla Mücadele Şubesi Başkomiseri Andreas Maass, şunları söyledi: “Toplantılarda para yatıranlara göstermelik bir belge veriliyor. Bu yöntemle para toplamak ve para yatırmak Almanya’daki Haksız Rekabet Yasası’nın 16. maddesine göre suçtur. Bu yasaya aykırı davrananlar 2 yıla kadar hapis veya para cezasına çarptırılabilir.”

Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Komiser Andrea Tillmann ise saadet zincirine genelde ev kadınlarının katıldığını belirtti. Tillmann, şöyle konuştu: “Genelde kadınlar, ev bütçesine katkı sağlamak amacıyla eşlerinden habersiz bir şekilde yatırımlarını burada değerlendirmek istiyor. Ancak paralarını geri alamayınca eşlerine durumu aktarıyorlar.

Kendileri hallediyor

Mağdurlar böyle durumlarda, polise gidip ihbarda bulunmak yerine kendi çözüm yollarını arıyorlar. Son dönemlerde tehdit ve şiddet şikâyetleriyle yapılan başvuralar araştırıldığında, arkasında ‘hediye çemberi’ adı verilen dolandırıcılığın olduğu ortaya çıktı.” Berlin Polisi Dolandırıcılıkla Mücadele Şubesi’nden Komiser Ersin Erdoğan ise insanların kolay para kazanma yöntemiyle dolandırıldıklarını ve ortaya çıkan mağduriyetin daha sonra aile içinde sorunlara neden olduğunu ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!