Güncelleme Tarihi:
Medyanın göçmenlerin uyumunda rolünün önemli olduğunu belirten Rüttgers, \"Göçmenler hakkında bilgimiz çok az. Onlar hakkında klişeler ve ön yargılar hakim. Medya için göçmenler hedef kitle olmalı\" dedi. Konferansta ve sonrasındaki basın toplantısında daha Türklere değinen Rüttgers, \"Göçmen çocuklarının ciddi eğitim sorunları var. Elbette Türk çocukları Türkçe konuşacaklar. Ama bana üçüncü kuşak Türklerin anadilleri nedir? Türkçe midir? Almanca mıdır? diye sorarsanız, benim cevabım açıkça Almancadır\" dedi.
Almanya’nın Essen şehrinde düzenlenen sempozyumda politikacılar, medya temsilcileri ve uzmanlar, Avrupa’da göç ve uyumda medyanın rolünü tartışıyorlar. Alman Batı Alman Televizyonu (WDR) ile Fransa Televizyonu tarafından Dünya Kültür Mirası eski maden ocağı Zeche Zollverein’da düzenlenen sempozyuma Almanya ve Almanya dışından 400’ün üzerinde davetli katılıyor.
Sempozyumun konuşmacıları arasında yer alan Kuzey Ren Vestfalya’nın (KRV) CDU’lu Başbakanı Jürgen Rüttgers, uyum için \"Avrupa Öncü Kültürü\" istedi. Avrupa’da gelişen Aydınlanma, İnsancıllık ve Modernleşme’yi \"Avrupa Öncü Kültürü’nün\" üç temel öğesi olarak sayan Rüttgers, bu üç temel ilkenin herkes için geçerli olması gerektiğini söyledi.
Göçmenlerin Almanya’nın gelişimine önemli katkılarda bulunduğunu, ancak uyumda ciddi sorunlar olduğunu ileri süren Rüttgers, şu görüşleri savundu: \"Berlin’da Hatun Sürücü’nün öldürülmesi ve diğer olaylar, ciddi kültürel sorunlar olduğunun göstergeleri. Zorla evlilik ve namus cinayetleri kültürel özellik değildir. İslamcılık, Avrupa Uygarlığının karşısında büyük bir sorun. Bilinçli olan İslam demiyorum, İslamcılık diyiyorum. Öte yandan Almanlarda göçmenlere karşı hoşgörü azalıyor.
Müslümanlar da kendi paralel dünyalarına kapanıyorlar. Bunlar saatli bir bombadır. Uyum için Avrupa çapında strateji geliştirmemiz gerekiyor.\"Uyum konusunu ihmal etiklerini söyleyen Rüttgers, \"Burada, bağımsız olmasına karşın Türkiye’nin bakışıyla yayın yapan gazeteler olduğunu görmedik. Camilerde Türkçe vaazlarda neler söylendiğiyle ilgilenmedik. Göçmen çocuklarının ciddi eğitim sorunları var. Elbette Türk çocukları Türkçe konuşacaklar. Ama bana üçüncü kuşak Türklerin anadilleri nedir? Türkçe midir? Almanca mıdır? diye sorarsanız, benim cevabım açıkça Almancadır\" dedi.
Göçmenlerin uyumu için medyaya büyük görevler düştüğünü belirten Rüttgers, medyanın göçmenler hakkında yerli halkı daha çok bilgilendirmesi gerektiğini söyledi. Göçmenler hakkında daha çok klişe ve ön yargıların hakim olduğunu belirten Rüttgers, medyanın göçmenleri hedef kitle olarak alması ve onlar hakkında sağlam bilgiler vermesini istedi.
WDR’in Genel Yayın Müdürü ve Avrupa Yayın Birliği Başkanı Fritz Pleitgen, göçmenlerin uyumu ve onlara yönelik yayınlara daha başından beri büyük önem verdiklerini söyledi. Pleitgen, gelecek yıl Paris’de benzeri bir konferans yapacaklarını bildirerek, bu konferansların bir kerelik olarak kalmayacağını somut projeler üreteceğini söyledi. Farklı kültürden insanların yaşadığı Essen’i özellikle seçtiklerini belirten Pleitgen, eski maden ocağı Zeche Zollverein’da birçok ulustan insanın çalışıp Almanya’nın gelişimine katkıda bulunduğunu hatırlattı.
Fransa Televizyonu Genel Müdürü Patrick de Carolis ise, toplumsal beraberliği sağlamak için bir medya kuruluşu olarak üzerlerini düşeni yapmaya çalıştıklarını söyledi. Kuruluşlarında medyanın uyumda rolü hakkında düzenli olarak toplantılar yaptıklarını bildiren Carolis, \"Yayınlarımızda kelimelerin seçimine dikkat ediyoruz.
Bazı kelimeler incitici olabiliyor. Sosyal sorunlu ve göçmenlerin yaşadığı bölgelere göçmen kökenli gazeteci gönderiyoruz\" dedi.Bugün sona erecek iki günlük sempozyuma bugün (cuma) Türkiye’den Devlet Bakanı Prof. Mehmet Aydın da katılacak. Ayrıca sempozyumda WDR’in Türklerin medya alışkanlıklarıyla ilgili olarak yaptırdığı araştırmanın bulguları açıklanacak.
Yunus ÜLGER / ESSEN