Güncelleme Tarihi:
ALMANYA’nın Ukrayna’ya ‘Leopard 2’ tanklarını gönderme kararının ardından başlayan ‘savaş uçakları’ tartışmaları yoğunlaşırken, Münih Güvenlik Konferansı Başkanı Christoph Heusgen, Rusya’nın, Ukrayna’da sürdürdüğü savaşta nükleer silah kullanmayacağını söyledi. 2005-2017 yıllarında dönemin Almanya Başbakanı Angela Merkel’in güvenlik politikası danışmanlığını, 20217-2021 yıllarında da Almanya’nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi olarak görev yapan Heusgen, “Çin, Rusya’ya nükleer silah kullanılmaması uyarısında bulundu. Böyle bir durumda en önemli partneri Çin’in desteğini kaybedeceğini bildiği için Putin nükleer silah kullanmayacaktır. Çin olmadan Putin yalnız kalacaktır. Bu nedenle böyle bir riski göze alamayacaktır” dedi. 2022 yılında Münih Güvenlik Konferansı Başkanı olarak göreve başlayan Heusgen, şunları söyledi:
“Putin, atom bombası kullanma tehdidiyle herkesten önce bizi, Almanya’yı ve Avrupa’yı korkutmak, sindirmek istedi. Ben her zaman barış görüşmelerinin sürdürülmesinden yanayım. Ancak şu aşamada bu görüşmelerde olumlu bir sonuca ulaşılmasını beklemiyorum. Kulislerde tutuklu takası ve Ukrayna limanlarından tahıl gönderilmesiyle ilgili görüşmeler yapılıyor. Rusya ve Ukrayna’nın savaştaki hedefleri çok farklı. O nedenle şu anda savaşı sonuçlandıracak ortak bir temel görmüyorum.”
Almanya’nın, Ukrayna’ya savaş uçakları göndermesinden yana olduğunu belirten Heusgen, Amerikan F16 ve eski Doğu Almanya döneminden kalma Rus yapımı savaş jetlerinin de Ukrayna’ya gönderilmesini önerdi.
‘TARTIŞMALAR ANLAMSIZ’
Latin Amerika ziyaretine devam eden Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ukrayna’ya savaş uçakları gönderilmesi tartışmalarını kasıtlı ve saçma bulduğunu söyledi. Şili’nin başkenti Santiago’da düzenlenen basın toplantısında bu tür tartışmaları ciddi bulmadığını belirten Scholz, “Şimdi belki iç politik motiflerle Ukrayna’ya faydasından ziyade kimin daha fazla silah göndereceğine dair rekabet zamanı değil, ciddi tartışmaların zamanıdır. Silah gönderme gibi çok ciddi bir konuda rasyonel değerlendirmeler önemlidir” dedi. Ukrayna’da savaşın başlamasından kısa bir süre sonra ABD Başkanı Joe Biden’la birlikte NATO ile Rusya arasında bir sürtüşme yaşanmaması için uçuşa yasak bölge ilanına “Hayır” dediklerini hatırlatan Scholz, asker gönderilmesi gibi anlamsız fikirlere de baştan beri karşı çıktıklarını söyledi. Scholz, “Ben bu konuda her şeyi çok açık bir biçimde söyledim” dedi.
SPD Eş Başkanı Saskia Esken ise Ukrayna’ya savaş uçakları gönderilmesi konusunda kapıyı açık bıraktı. Alman Birinci Televizyonu’na (ARD) verdiği demecinde, “Almanya ve NATO savaşa taraf olmak istemiyor” diyen Esken, “Almanya’nın Ukrayna’ya kesinlikle savaş uçağı göndermeyeceğini söyleyebilir misiniz?” sorusuna ise somut yanıt vermekten kaçındı.