Rüşvete karşı ihbar hattı

Güncelleme Tarihi:

Rüşvete karşı ihbar hattı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2010 10:30

Bulgaristan'da son yıllarda yabancılara karşı işlenen suçlar ve arzu edilmeyen olayların önüne geçilmesi amacıyla 24 saat açık bulunan ücretsiz bir ihbar hattı kuruldu.

Haberin Devamı

BULGARİSTAN'da yabancılara karşı işlenen suçlar ve arzu edilmeyen olayların önüne geçilmesi için İçişleri Bakanlığı nezdinde 24 saat açık bulunan ihbar hattı hizmete girdi.



Şikayeti olanların sabit ve cep telefonlarından ücretsiz olarak 112 veya 166 numaralı telefonları arayarak bilgi verebileceklerini belirten Sofya Büyükelçiliği'nde Muavin Konsolos Ruziye Eren, şunları söyledi:



Polisten bilgi alın
“Bu numaralardan aynı zamanda Bulgaristan İçişleri Bakanlığı yerel polis birimlerinden bilgi edinilebilir. Bulgaristan'dan geçen yabancı ülke vatandaşları şikayetlerini olayın (kaza, araç arızası, yol veya tıbbi yardım v.b) tarihi, saati, yeri, şikayet edenin adı soyadı, doğum tarihi, uyruğu, pasaport numarası ile aracının plaka numarasını bildirmek şartıyla en yakın polis merkezine veya aşağıda verilen adreslere başvurabilir.”

Haberin Devamı


İşte başvuru adresleri:
Bulgaristan İçişleri Bakanlığı: www.mvd.bg
Sınır Polisi müdürlüğü: nsgp@mvr.bg
Faks: 00359 2 988 58 76
Posta yoluyla: Maria Louisa 46, 1202 Sofia / Bulgaria



Rüşvet almak suçtur
Bulgaristan Ceza Yasası'nın 301. maddesine göre resmi görevlilerin rüşvet almasının suç olduğunu belirten Eren, “Rüşvet talebiyle karşılaşan yabancı ülke vatandaşları 0035929822222 numaralı telefonu arayarak olay hakkında Almanca ve İngilizce şikayette bulunabilirler. Bu yüzden vatandaşlarımız başlarına böyle bir durum geldiğinde ihbarlarını yapmaktan kesinlikle kaçınmasınlar. Artık yeni yasaya göre rüşvet isteyen görevli memura 6-10 yıl hapis ve 5 ila 15 bin Leva para cezası veriliyor” dedi.




RÜŞVET ALAN 2 GÖREVLİYE SUÇÜSTÜ



BULGARİSTAN’ın Kaptan Andreevo Gümrük Kapısı'nda düzenlenen ”Temiz eller” operasyonu nedeniyle, Kapıkule Sınır Kapısı’ndan 3 saat süreyle giriş-çıkış yapılamadı.



Edinilen bilgiye göre, Bulgar polisi özellikle yolcu otobüslerinden ”çorba parası” şeklinde rüşvet isteyen gümrük görevlilerini teknik takibe aldı. İki ay süren ve Türk tarafınında bilgilendirildiği operasyonun hazırlık aşamasının tamamlanmasının ardından Bulgar İçişleri Bakanlığı gümrük görevlilerine operasyon yaptı. Operasyon kapsamında, rüşvet alan iki sınır görevlisi suç üstü yakalandı.



Geçişler durduruldu

Haberin Devamı


”Temiz eller” operasyonu nedeniyle Kaptan Andreevo Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye 12:00 ile 15:00 saatleri arasında geçiş izni verilmedi. Operasyonun tamamlanmasının ardından her iki ülke arasındaki geçişler normale döndü. Kapıkule Sınır Kapısı'ndan önceki gün bin 279 araç girişi, 865 de araç çıkışı olurken, operasyon nedeniyle giriş ve çıkışlarda düşüş oldu. Hafta içi olması nedeniyle gümrükte fazla bir yığılma yaşanmadı.



70 kişi gözaltında
Öte yandan Makedonya İçişleri Bakanlığı tarafından sınır kapılarında gerçekleştirilen ve "Bumerang" adı verilen operasyonda, 70 polis memuru ve gümrük görevlisi gözaltına alındı. İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, operasyonun Kafasan, Blaze, Tabanovze ile Novo Selo gümrük kapılarında gerçekleştirildiği ve çeşitli izleme teknikleriyle takip altına alınan bazı polis memurları ile gümrük görevlilerinin sınır kapılarından geçiş yapan yolcu ve şoförlerden rüşvet aldıklarının tespit edildiği bildirildi. Yetkililer, toplam 70 polis ve gümrük görevlisinin gözaltına alındığı rüşvet olayı ile ilgili soruşturmanın çok yönlü olarak sürdürüldüğünü açıkladı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!