Rüşvet operasyonu şüphelileri için ek süre

Güncelleme Tarihi:

Rüşvet operasyonu şüphelileri için ek süre
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2009 15:35

BURSA’da jandarmanın rüşvet karşılığı usulsüz rahsut verilecek kum ocaklarıyla ilgili operasyonda Bursa ve İstanbul’da dün gözaltına alınan aralarında Özel İdare Genel Sekreteri Kemal Demirel, İl Özel İdaresi Çevre Sağlığı Daire Başkanı Yaşar Dursunay, İl Özel İdare Ruhsat Şube Müdürü Aslan Sevi, iki mühendis ve işadamlarının da bulunduğu 25 şüpheliden 18’i için 48 saat ek süre alındı.

Haberin Devamı

Yapılan bir ihbarı değerlendiren jandarma, savcılıktan aldığı izinle Bursa İl Özel İdaresi çalışanlarını teknik takibe aldı. Yaklaşık altı ay süren çalışmanın ardından operasyon başlatan jandarma, geçen Haziran ayında aralarında Karacabey Boğazı’nın da bulunduğu kum ocakları ve maden ocaklarına sahte belgelerle ruhsat vermek, kesilen para cezasını tahsil edilmesinde rüşvet karşılığı usulsüzlük yapmakla suçlanan İl Özel İdaresi Gelir Müdürü Fahriye Akdamar, Genel Sekreter Yardımcısı olan Devlet Bakanı Faruk Çelik’in teyzesinin kızı A.Y. Şef S.B, mühendisler Y.P. ve M.A.K. Bursa’da, bir sigorta acentesi yetkilisi H.A., Yeni Şafak Gazetesi’nin sahibi Ahmet Albayrak’ın ortağı olduğu iddia edilen maden ocağı işletmecisi müteahhit Rafi Altınok da İstanbul’da gözaltına alındı.

Mahkemeye çıkartılan şüphelilerden Rafi Altınok ve İl Özel İdaresi Gelir Müdürü Fahriye Akdamar tutuklanırken, diğerleri tutuksuz olarak yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

OPERASYONUN KAPSAMI GENİŞLETİLDİ

Bursa Jandarma Komutanlığı, İl Özel İdaresi’ndeki rüşvet iddialarıyla ilgili elde edilen yeni bilgi ve belgeler doğrultusunda operasyonun kapsamını genişletti. Dün Bursa ve İstanbul’da yapılan eş zamanlı operasyonda Yeni Şafak Gazetesi’nin Sahibi Ahmet Albayrak’ın Üsküdar’daki evi aranırken, Bursa Özel İdare Genel Sekreteri Kemal Demirel, İl Özel İdaresi Çevre Sağlığı Daire Başkanı Yaşar Dursunay, İl Özel Ruhsat Şube Müdürü Aslan Sevi, iki mühendis ve işadamlarının da bulunduğu 10’u İstanbul’dan olmak üzere toplam 25 kişi gözaltına aldı. Ahmat Albayrak ise evinde bulunmadığı için ifade alınamadı.

Jandarma, gözaltına alınan ve dün gece sorgulanan şüphelilerden, sorgulamalarının devamı için ek süre istenen 18’i bu sabah Bursa Adli Tıp Kurumu’na getirildi. Burada sağlık kontrolünden geçen Aslan Sevi (29), Mustafa Doğan İnal (32), Yaşar Rıza Sonay (53), Ramazan Meral (29), Mehmet Hantal (47), İbrahim Yaman ((22), Mehmet Taş (29), Yusuf Çelik (45), Arif Bal ((21), Ramazan Kalafat (47), Nemci Eser (58), Erdal Cansever (56), Ahmet Yürekci (39), Yaşar Dursun Ay (47), Kemal Demirel (48), İsmail Dova (24), İbrahim Deveciler (56) ve Resull Bülbül (44) için mahkemeden 48 saatlik ek süre alındı. İfadeleri alınacak şüpheliler hafta içersinde adliyeye çıkartılacaklar.

ALBAYRAK’IN ORTAĞI 10 HEKTARLIK ALAN İŞLETİYOR

CHP Bursa Milletvekili Abdullah Özer, Karacabey Boğazı’ndan kosterle kaçak kum çekilmesi iddiaları ile ilgili olarak geçtiğimiz yıl TBMM'ye hem yazılı soru önergesi, hem de araştırma önergesi verdi. Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun yanıtlaması için 4 maddelik yazılı soru önergesini TBMM başkanlığına geçtiğimiz yılın 27 Mayıs tarihinde veren Özer, Bakan Eroğlu’na “Karacabey Boğazı’ndan kaçak kum çeken kosterler ile ilgili ne gibi bir önlem almayı düşünüyorsunuz?’ sorusunu sordu. Eroğlu ise soru önergesine yanıt olarak Yeni Şafak Gazetesi’nin sahibi Ahmet Albayrak’ın ortağı olan Rafi Altınok’un sahip olduğu firmanın bölgede 10 hektarlık alanı işlettiği, ancak firmanın taahhüt ettiği hususlara uymadığının tespit edildiği ve bu konuda firmanın taahhütlerine uygun işletilmemesi halinde yaptırım uygulanacağını belirtti.

KARACABEY BOĞAZI’NIN ÖNEMİ

İmralı Adası’na 8 mil uzaklıkta olan ve ince kumuyla dikkat çeken Karacabey Boğazı tabiat varlığı açısından büyük önem taşıyor. Boğazda bulunan iki doğal dalyan, yılan balıklarının üremi alanı olması dolayısı ile önemli bir merkez özelliği taşıyor.

Denizle dalyan arasında kaçak kum çekme işlemi öncesinde 150-200 metrelik bir kara girişi varken, bugün aradaki mesafenin 1 metreye kadar düştü. Karacabey Boğazı’nda kaçak kum çekme işleminin devam etmesi durumunda mevcut dalyanlar denize ulaşma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak ve tüm özellikleri ortadan kalkacak. Dalyanın kaybolmasıyla dünyada nesli tükenmekte olan yılan balığının son üreme noktalarından biri yok olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!