Güncelleme Tarihi:
ALMANYA’nın Köln kentinde yaşayan oto tamircisi Ahmet Murat Özger, beş yıl boyunca çalıştırdığı tamirhanenin Köln Zanaatkarlar Odası’nın itirazı sonucu kapatılmasının şokunu yaşıyor.
Kalfalık sertifikası bulunduğu ve ustalık eğitiminin birinci bölümü olan pratik kısmını tamamladığı için Meslek Eğitimi Kanunu kapsamında işletme kurma hakkına sahip olduğunu belirten Özger,
“Köln Zanaatkarlar Odası’nın inadını kıramıyoruz. Almanya’da bir sonuç elde edemezsem son çare olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuracağım” diye tepki gösterdi.
Konuyla ilgili Köln Zanaatkarlar Odası’nın açıklama yapması için gazetemiz tarafınca iletilen talebe cevap verilmedi.
Sürekli engel çıkardılar
Özger, başına gelenleri şöyle anlattı:
“Almanya’da doğdum, eğitimimi de burada aldım. 1993 yılında Bosch firmasında oto elektrikçiliği meslek eğitimini yaptım. Orada kalfalık sertifikasını aldım. Ardından ustalık eğitiminin birinci bölümü, yani pratik sınavını yaparak oto servis teknisyeni diplomasını aldım. 2005 yılında kiraladığım bir rampa ile geçimimi sağlamaya çalıştım. Beş yıl boyunca sorunsuz şekilde çalıştım. Kendi işyerimi kurmak hedefiyle 2009-2010 yılları arasında bir tamirhane aradım. Zanaatkarlar Odası’na kayıt olmak için kadro başvurusu yapacaktım. Ancak Köln Belediyesi, Zanaatkarlar Odası ve maliye bana yeterli diplomalarımın olmadığı ve bunun Zanaatkarlık Düzenlemeleri’ne aykırı olduğu gerekçesiyle engel oldu. İşletme kurup çalıştırmak için gerekli tüm koşulları yerine getirmeme rağmen, ustalık meslek eğitiminin ikinci bölümü olan teorik kısmı üzerine sınav yapmam istendi.”
Haksızlığa uğradım
Bunun üzerine itiraz ettiğini belirten Özger,
“Sonuçta elimde oto servis teknisyeni eğitimini yaptığıma dair bir sertifikam var. Kanunen kalfa olarak bu işyerini açmaya hakkım var. Ama kabul etmiyorlar. Oto tamirciliği yapamayacağımı söylüyorlar. Kanuna göre eğer bir kişi kalfaysa ve 4 yılı yönetici pozisyonunda olmak üzere, en az 6 yıl eğitim aldığı meslekte çalıştıysa, Zanaatkarlar Odası’nın bu kişinin kaydını yapması gerekiyor. Bu Meslek Eğitimi Kanunları’ndaki kalfalarla ilgili madde olan 7 b’ de böyle yazıyor. Eğer kişi bunu yapmadıysa bu sefer madde 8’e göre ayrıca eğitim alması gerekiyor. Ben bu zorunlu tutulan 6 yıllık çalışmayı tamamladım. Bunu yok sayıp, beni madde 8’de belirtilen ustalık sınavını yapmaya zorluyorlar. Kendi işletmemde yönetici olduğuma dair belgeleri de kabul etmediler.” dedi.
AİHM’ye gideceğim
İki buçuk yıldır hukuk mücadelesi verdiğini anlatan Özger şöyle devam etti:
“Derdimi kimseye anlatamıyorum. İzinsiz oto tamirciliği yapmakla suçlanıyorum. Köln Belediyesi bana bu olaylardan dolayı bir ara 5000 -120 bin Euro arası ceza alabileceğimi söyledi. Yedi aylık incelemelerden sonra zaman aşımına uğradığını belirtip, ceza almadım. Ben hakkımı sonuna kadar arayacağım. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Avrupa Rekabet Komisyonu ve Kartel Komisyonu’na kadar olayı götüreceğim. O zaman kimin haklı olduğunu göreceğiz. Bunun için bu konuda uzman olan bir avukat arıyorum.”
Odalar Birliği: Haksızlık
Almanya’daki meslek odalarının işletmecilere mesleki alanda yardımcı ve yönlendirici nitelikte çalışmaları gerektiğini belirten Federal Serbest Odalar Birliği (BFFK) Başkanı Kai Boeddinghaus, Ahmet Murat Özger’e haksız yere işletme ruhsatı verilmediğini söyledi.
Meslek odalarının ilkelerine aykırı olarak işletmecilerin yoluna taş koyabildiğine değinen Boeddinghaus, Hürriyet’e şu açıklamayı yaptı:
“Kurum olarak meslek odalarıyla sorunlar yaşayan işletmecilere tavsiyeler vererek destek olmayı görev edindik. Bay Özger’in durumunda da yaptığımız incelemeler sonrası bir haksızlığın söz konusu olduğunu tespit ettik. Köln Zanaatkarlar Odası işletmeci ile çözüm yolu arayacağına, daha önce verdiği yanlış bir kararı geri çevirmemek için bürokratik yollardan Bay Özger’i mağdur bırakmaya devam ediyor.”