Rokal’de 135 kişi topun ağızında

Güncelleme Tarihi:

Rokal’de 135 kişi topun ağızında
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2006 00:00

Lobberich kentindeki Rokal isimli metal fabrikası yönetimi, 80’i Türk 180 işçiden 135’ini çıkarma kararı, çalışanlar arasında büyük şok yarattı.

Haberin Devamı




Metal firması
Almanya’nın Hollanda sınırındaki Lobberich kentinde bulunan Rokal metal fabrikası 135 işçisine çıkış vereceğini açıkladı. 80’i Türk, toplam 180 işçisi bulunan Rokal fabrikası yönetiminin en az 135 işçinin işine son vereceğini açıklaması üzerine fabrika çalışanları 2 Eylül’de şehir meydanında protesto gösterisi düzenleyeceklerini açıkladılar.

II. Dünya Savaşı sırasında mermi üreten, daha sonra da çeşme muslukları, mutfak ve banyo eşyaları üretimine başlayan fabrikanın işyeri işçi temsilciliği başkanı Heinz Peter kararı şaşkınlıkla karşıladıklarını belirterek şöyle konuştu:

TENSİKATI ANLAYAMADIK

"Fabrika yetkilileri bize çok yakında 135 işçiye çıkış vereceklerini bildirdiler. Fabrika iyi çalışıyor. Sürekli fazla mesai yapılıyor. Neden işçi çıkardıklarını anlamadık. Bunları sorduğumuz yetkililer, bize iş gücünün pahalı olduğunu söylediler. Bu nedenle işçi çıkarılacakmış. Şimdi biz de IG Metal Sendikası avukatları aracılığıyla fabrika yönetimini mahkemeye vereceğiz. Rokal fabrikasında 30-35 yıldan beri çalışan arkadaşlarımız var. Bunların haklarını yedirmeyiz. Bu nedenle 2 Eylül Cumartesi günü saat 11.30’da Lobberich Belediye Meydanı’nda protesto mitingi düzenliyoruz. Herkesi miting alanına bekliyoruz."

İŞİMİZİ SEVİYORUZ

İşçi yeri işçi temsilcisi Türkan Yıldız, derin bir kriz olduğuna inanmadığını söyledi. 37 yaşındaki Yıldız kapatma kararının tüm arkadaşlarını karamsarlığa sevk ettiğini belirterek, "Ben 18 yıldır bu fabrikada çalışıyorum. İşyerimi evim kadar seviyorum. Ancak, kapatma kararı alınacak kadar derin bir krizin mevcut olduğuna inanmıyorum. Eğer böyle bir kriz varsa arkadaşlarımın haklarının yenmemesi için elimizden tüm mücadeleyi vereceğiz. Düzenlenecek mitingde de konuşarak görüşlerimi açıklayacağım" dedi.

Mehmet TAŞKIRAN / LOBBERICH

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!