Güncelleme Tarihi:
Fastelavn (Karnaval)
Fastelavn, Eski Yunan'a kadar uzanan bahar festivali olup, "Karnaval" anlamına gelmektedir. Danimarka'da Fastelavn, Hıristiyan inanışına göre orucun başlangıcını işaret eder. Eski geleneklere göre, çocuklar bayramlık elbiselerini giyer ve fıçıya vururlar. Eski zamanlarda bu fıçının içine bir kedi konulurmuş. Bugün, fıçıyı kıran çocuğa kedi kralı adı verilir. Fastelavn, Paskalya Yortusu'ndan 49 gün öncesine denk gelir.
8 Mart, Uluslararası Dünya Kadınlar Günü ülke genelinde çeşitli sosyal etkinliklerle kutlanır.
Paskalya Yortusu, İsa'nın çarmıha gerilişini, ölümünü ve yeniden doğuşunu anan bir Hıristiyan dini bayramıdır. Danimarka'da Paskalya Yortusu genellikle ailece kutlanır. Eski zamanlardan beridir, insanların birbirine çikolatalı yumurta verme geleneği sürmektedir. Yumurta, doğurganlığın tarihi bir sembolüdür. Paskalya Yortusu her yıl Mart ve Nisan aylarına denk gelir.
1 Mayıs, Uluslararası İşçiler Günü ülke genelinde toplu yürüyüşler ve sosyal etkinliklerle kutlanır.
Hıristiyan inanışına göre Pinse, Kutsal Ruhu'un dünyaya gelişini anma günüdür. Orijinal olarak Pinse, yedi haftalık paskalya kutlamalarının bitişinde gerçekleşir. Pinse günü, geleneksel olarak erken uyanılır ve birçok insan güneşin "dansını" izlerken ormanda pikniklerini yapar. Pinse her yıl Mayıs ya da Haziran ayına denk gelir.
5 Haziran Anayasa Günü'nde insanlar Danimarka'nın anayasası olan, Danimarka Krallığı anayasasını anmak amacıyla toplantılar ve konuşmalar yapar. Danimarka ilk anayasasına 1849 yılında kavuşmuştur.
Danimarka'da Sankt Hans, 23 Haziran'da anılan bir gündür. Sankt Hans, ortaçağ halk geleneğinden ve Hıristiyanlıktan ortaya çıkmıştır. Kutlamalar yaz gündönümünü işaret eder ve eski geleneklere göre, cadıları sembolize eden oyuncak bebekler alevlerin üzerinde yakılır. Sankt Hans günü ayrıca Yahya Peygamberin 24 Haziran'daki doğum günü de anılır.
Noel bayramı, Hz.İsa'nın doğum günü kutlamalarıdır. Noel gecesi 24 Aralık'tır. Bu gecede, aileler toplanır ve birbirine hediyeler verir. Birçok kişi Noel ağacı çevresinde dans edip, Noel ilahileri ve şarkıları söyler. Birçok kişi kilisedeki Noel ayinlerine katılır. Noel'de tüm dükkanlar ve sokaklar ışıklarla, kalplerle ve çam ağaçlarıyla süslenir. Hıristiyan öncesi Pagan geleneğin bir parçası olarak, küçük fantastik yaratıklar olan periler (nisse), Danimarka Noel kutlamalarında önemli bir rol oynar. Aralık ayında, birçok işyeri Noel için yemek verir ve çocuk yuvalarında, okullarda ve okul sonrası faaliyet merkezlerinde çocuklar birbirine karşılıklı olarak Noel hediyeleri verir. Birçok çocuk, televizyonlarda Noel takvimi programlarında görülenler gibi Noel takvimine sahiptir. Bu takvimlerde Noel gecesine doğru günler geri sayımda gösterilir. Noel Günü birinci ve ikinci günü olarak adlandırılan 25 ve 26 Aralık günü, aileler Noel günü yemeklerini yemek için toplanır.
Yeni Yıl gecesi, 31 Aralık gününe denk gelir ve yeni yıl, ülke çapında havai fişek gösterileri ile karşılanır. Yeni Yıl günü, yani 1 Ocak'ta, dükkanların ve işyerlerinin neredeyse tamamı kapalıdır.
Gün geçtikçe artan global kültürü "taklit" eğilimleri ile paralel olarak ve yabancı kökenli daha çok sayıda kişi Danimarka toplumunda yerini aldıkça, belirli gelenekler ve anma günleri benimsenmiştir.