\"Rehinenin çıkarı için çeneler tutulmalı\"

Güncelleme Tarihi:

\Rehinenin çıkarı için çeneler tutulmalı\
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2005 00:00

Alman hükümeti ve adalet makamları, Susanne Osthoff’un Almanya’da tutuklu Hizbullah militanı Muhammed Ali Hammadi ile takas edildiği yönündeki iddiaları reddederken, Stern Dergisi İçişleri Bakanı Schaeuble´nin, \"Rehinenin çıkarı için çeneler tutulmalı\" diye konuştu.

Haberin Devamı




Osthoff Olayı
Alman haftalık Stern dergisi, kaçırıldıktan 24 gün sonra serbest bırakılan arkeolog Susanne Osthoff´un, Batı Irak’ta yaşayan Duleymi aşiretinin kaçırdığını ileri sürdü.



Kanıt olarak, İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble’nin 11 Aralık’daki "Rehinenin çıkarı için çeneler tutulmalı" sözleri gösterildi. Haberde ayrıca Irak’taki seçimler nedeniyle yollar kapalı olduğu için Osthoff’un Bağdat’a götürülmesinin ancak 18 Aralık’ta mümkün olduğu da ileri sürüldü.

Takas iddiası

Federal hükümet de Alman adalet makamları da Susanne Osthoff’un 1987 yılından beri Almanya’da tutuklu bulundurulan ve ömürboyu hapis cezasına çarptırılan Hizbullah militanı Lübnanlı Muhammed Ali Hammadi ile takas edildiği yönündeki iddiaları geri çevirdi.

Frankfurt Savcılığı Sözcüsü Doris Möller-Scheu, 19 yıl tutukluluk süresinin Almanya’da ömürboyu hapis cezası için az olmadığını belirtirken, "Almanya’daki ceza yasalarına göre ömür boyu hapis cezasına çarptırılanların en erken 15 yıl sonra serbest bırakılabiliyor. İlgili mahkemeler kasım ayı başında Muhammed Ali Hammadi’nin serbest bırakılarak Beyrut’a gönderilmesine karar verdiler" dedi.

ABD’den sert tepki

1985 yılında daha ziyade Amerikalılar´ın içinde bulunduğu TWA uçağını Atina’da Beyrut’a kaçıran ve orada Robert Stethem isimli bir Amerikalı öldüren ve 13 Ocak 1987’de Frankfurt Havaalanı´nda yakalandıktan sonra 10 ay süren duruşma sonucu ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Muhammed Ali Hammadi’nin serbest bırakılmasına ABD tepki gösterdi.

ABD Dışişleri Bakanı Sözcüsü Sean McCormak, "Bu durum bizi tam bir hayal kırıklığına uğrattı. Cezasını tam olarak çekmeden serbest bırakılmasına çok şaşırdık" diyerek Alman adalet makamlarıın ve Almanya’nın bu yöndeki politikasını dolaylı bir şekilde eleştirdi.

McCormak aynı zamanda, Muhammed Ali Hammadi’i bulup, Amerikan mahkemeleri önünde hesap vermesi için tüm imkanlarını kullanacaklarını da ilan etti.

Ailesiyle irtibat kurmadı

Serbest bırakıldıktan sonra gözlerden uzak bir yerde kızıyla birlikte başbaşa birkaç gün geçirmek istediğini söyleyen 43 yaşındaki Susanne Osthoff’un Irak’ ı terk ettiği açıklandı. Federal Dışişleri Bakanlığı, Almanya’nın Bağdat’taki Büyükelçiliği’nde konuk edilen Osthoff’un ülkeden ayrıldığını bildirdi. Ancak nereye gittiği hakkında bir bilgi verilmedi.

Pazar günü serbest bırakıldığı hale Susanne Osthoff’un Bavyera’da yaşayan anne ve kardeşleriyle hala irtibata geçmediği de bildirildi. Bavyera Radyosu’na konuşan kız kardeşi Anja Osthoff, "Görüşebilseydik çok iyi olurdu. Ama her şey onun istediği gibi olmalı. Zamana, hem de çok zamana ihtiyacı olduğunu düşünüyorum" dedi.

BERLİN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!