Güncelleme Tarihi:
RBB krizinde, eyalet kamu yayınlarının üst kuruluş olan ARD yönetimi, RBB yönetiminden güvenlerini çekti. RBB Genel Müdürü Patricia Schlesinger istifasının ardından yayıncı kuruluşun vekil yönetimi üzerindeki baskı da artıyor. ARD Genel Müdürü Tom Buhrow, RBB’yle ilgili yeni iddiaların gündeme gelmeye devam ettiğini belirterek, “ARD’nin yöneticileri olarak, yayıncı kuruluşun (RBB) üst yönetiminin çeşitli olaylarla yeterince hızlı bir şekilde başa çıkacağına dair güvenimiz kalmamıştır” açıklamasında bulundu.
DURUM DEGESİZ HAL ALDI
RBB Genel Müdürü Patricia Schlesinger’in istifasından bu yana yaşanan gelişmelerle ilgili olarak Buhrow, genellikle üst düzey sorumluların istifasından sonra durumun sakinleştiğini kaydederken, “Ancak burada durum böyle değil. Gittikçe daha huzursuz, daha dengesiz bir hal alıyor. ARD için de bu durum giderek daha istikrarsız duruma dönüşüyor. ARD olarak bizi ilgilendiren kısmı da bu. Bu da yeni bir yönetime ihtiyaç duyulmasının bir başka nedenidir” dedi.
PERSONEL KARARLARDA SÖZ SAHİBİ OLMALI
ARD Genel Müdürü’nün ardından editörlerinin çıkarlarını temsil eden RBB Yayın Komitesi de, çalışanlar adına kanalın üst yönetiminin istifasını talep etti. Komite tarafından yapılan açıklamada, vekil yöneticilerin otomatik olarak yükselmelerine izin verilmemesi gerektiği belirtildi. Yayın komitesi tarafından yapılan açıklamada, daha düz hiyerarşiler ve daha iyi şeffaflık elde etmek için yeni personel kararlarının personel ile birlikte alınması gerektiği ifade edildi. Berlin Eyalet Parlamentosu Yeşiller milletvekili Antje Kapek, Yayın Komitesi’nin çoğunluğunun da personelin, personel kararlarında söz sahibi olmasının doğru olduğunu düşündüğünü söyledi. RBB denetim organlarından biri olan Denetleme Kurulu da denetim işlevini yeterince yerine getirmediği gerekçesiyle eleştirilmişti. RBB Genel Müdürü Patricia Schlesinger adam kayırmacılık ve çıkar sağlama iddiaları nedeniyle istifa etmişti. Savcılık özellikle, zimmete para geçirme ve menfaat kabul etme şüphesiyle soruşturma başlatmıştı.