Rau\'ya devlet töreni

Güncelleme Tarihi:

Rau\ya devlet töreni
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2006 00:00

1999-2004 yılları arasında Almanya’nın Cumhurbaşkanlığını yapan Johannes Rau dün Berlin’de toprağa verildi. \"Berliner Dom\" olarak nitelenen katedralde düzenlenen devlet töreninde Cumhurbaşkanı Horst Köhler, Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer ve SPD’nin eski genel başkanlarından Hans Jochan Vogel birer konuşma yaptı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Köhler, "Johannes Rau, Alman pasaportu olmayanlarla da sesiydi. Johannes Rau, anavatana çok hizmet etti" dedi.

Vogel: Hoşça kal Johannes. Seni hiç unutmayacağım" dedi

Almanya’nın 1999-2004 yılları arasında Cumhurbaşkanlığını yapan Johannes Rau, dün Berlin’de toprağa verildi. 75 yaş gününden 11 gün sonra 27 Ocak’ta yaşamını yitiren Rau için dün "Berliner Dom" olarak nitelenen katedralde devlet töreni düzenlendi.

Törene çeşitli Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin devlet başkanları ve yüksek düzeyde temsilcilerinin yanı sıra yurt içi ve yurt dışından bin 500’e yakın davetli katıldı. Türkiye adına Devlet Bakanı Ali Babacan ile Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Mehmet Ali İrtemçelik de törende hazır bulundu.

Devlet zirvesi cenazede yer aldı

Alman Protestan Kilisesi Konseyi Başkanı Bişof Wolfgang Huber öncülüğündeki dini ayinden sonra Almanya Cumhurbaşkanı Horst Köhler, Avusturya Cumhurbaşkanı Heniz Fischer ve Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) eski genel başkanlarından Hans Jochen Vogel birer konuşma yaptı.

İnsancıl bir politikacıydı

Köhler konuşmasında, Almanya’nın 8’inci Cumhurbaşkanı Johannes Rau’nun Almanya’yı çok daha ilerilere götürmek ve yaşamı daha insancıl yapmak için politik yaşamı boyunca yoğun çaba harcadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Köhler, Rau’nun ölümüyle çok sayıda dostunu geride bıraktığına işaret ederken, eşi Christina Rau’ya hitaben, "Siz eşinizle birlikte Almanlara çok iyi bir örnek oldunuz. Size teşekkür ediyorum" dedi.

Horst Köhler, Hıristiyan bir eğitim alan Rau için çocuk ve gençlerin eğitimin çok önemli olduğunu da söyledi. Bu nedenle Kuzey ren Vestfalya (NRW) Eyaleti Eğitim bakanlığı döneminde dar gelirlilerinin çocuklarının da yüksek eğitim yapma şansının artırılması için yoğun çaba gösterdiğini de ifade etti.

Anavatana çok iyi hizmet etti

Köhler, Rau’nun Avrupa’nın bütünleşmesi, İsrail-Almanya ve Polonya-Almanya ilişkilerinin geliştirilmesi, ülke içinde insanların birbirleriyle kaynaşması, özgürlük, eşitlik, kardeşlik için çalıştığını belirtirken, "Johannes Rau, anavatana çok hizmet etti" dedi.

Yabancıların da sesi

Cumhurbaşkanı Köhler, Johannes Rau’nun Alman ve yabancıların korkusuz bir şekilde birlikte yaşamalarına özen gösterdiğini de söyledi. Göç ve Uyum Yasası’nın hayata geçirilmesinde Rau’nun etkin bir rol oynadığına dikkat çekerken, "Johannes Rau hep partiler üstü ve tüm Almanlar için konuştu.

O aynı zamanda bu ülkede yaşayan ve çalışan Alman pasaportu olmayan insanların da başvurabileceği bir partner, onların sesi oldu." dedi.

Diyalog adamı

Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer de Johannes Rau’yu "bir diyalog adamı" olarak niteledi. Fischer, Johannes Rau, yalnız iyi bir eş, iyi bir baba değil, aynı zamanda iyi bir dost ve iyi, güvenilir bir devlet adamıydı. O kin nedir bilmeyen bir insandı.

Barış ve af adamıydı. İnsanları birleştirici bir tutum sergilerdi hep. İnsanlar onu hem devlet adamı hem de insan olarak sevdi. Dinler arasında ve farklı dinden toplumlar arasında birliğin gerçekleşmesi için çaba gösterdi hep.

Dini duygulara saygıdan, toleranstan ve diyalogdan yanaydı hep. Ama şiddete kesinlikle karşıydı. O, kimsenin korkmasına ve korkulmasına gerek olmayan bir Almanya için çalıştı. O tam bir Avrupalıydı. Bu misyonunu da yerine getirdi" dedi.

Hoşçakal Johannes

SPD’nin eski genel başkanlarından Hans Jochen Vogel, 40 yılı aşkın süredir tanıdığı Johannes Rau’nun Almanya’yı ve Almanları hem yurt içinde hem de yurt dışında çok iyi bir şekilde temsil ettiğini söyledi.

Vogel, "Rau’nun, insanlarla kolay ilişki kurması beni hep etkiledi. Bu denli sıcak ilişki kurmasını bilen çok az insan, politikacı gördüm. İnsanlara bu kadar yakın çok az politikacı gördüm. O’nu geçen yıl kasım ay sonunda Berlin’deki evinde ziyaret ettim.

Bu ziyaretin son olacağını hiç düşünmemiştim. Barış, adalet ve dayanışma için mücadele eden bir sosyal demokrattı o" dedi. Vogel nemli gözlerle Rau’yu "Hoşça kal Johannes. Seni hiç unutmayacağım" diye uğurladı.

Ona ihtiyacımız vardı

Dini ayine yöneten Bişof Wolfgang Huber, Johannes Rau’nun uzun süredir çektiği hastalıktan kurtulamayıp yaşama veda ettiğini söylerken, "Hepimiz gibi Rau da bir gün öleceğini biliyordu. Geçirdiği ameliyatların etkilerini gizlemedi. İyileşme umudu güçlüydü.

Çünkü 14 yıl önce geçirdiği kanser ameliyatını atlatmıştı. Uzun hastalıktan sonra sessizliğe gömüldü. Ona ihtiyacımız vardı. Özellikle bu dönemlerde. Reformcu bir Protestandı o. Tolerans için yoğun çaba gösterdi. Yalnız Almaların değil, tüm insanların onurunun dokunulmaz olduğunu hep açık bir şekilde savundu.

Rau kimdi?

Johannes Rau, 16 Ocak 1931’de Kuzey Ren Vestflalya Eyaleti’nin (NRW) Wuppertal kentinde dünyaya geldi. Babası protestan bir din adamı, annesi de ev kadınıydı. 1948 yılında liseyi terk edip yayıncılık dalında meslek eğitimi yaptı. 1949-1951 yılları arasında sürdürdüğü meslek eğitimi sırasında Wuppertal’daki "Westdeutsche Rundschpau" gazetesinde muhabir olacak çalıştı. Ağırlıklı olarak dinle ilgili makaleler yazdı.

Rau, 1952 yılında Almanya’nın yeniden silahlanmasına tepki olarak Gustav Heinemann tarafından kurulan Tüm Almanya Halk Partisi’ne (GVP) girdi. Bu partinin kapanması üzerine 1957 yılında SPD’ye üye oldu. 1958-1962 yılları arasında SPD’nin gençlik teşkilatı Genç Sosyalistler’in (jusos) Wuppertal Şubesi başkanlığını yaptı.

1969-1970 yıllarında Wuppertal Anakent Belediye Başkanlığı, 1970-1978 yılları arasında da Kuzey Ren Vestfalya Bilim ve Eğitim bakanlığı yaptı. 1978-1998 yılları arasında SPD NRW Teşkilatı Başkanlığı, 1978-1998 yılları arasında da tam yıl Kuzey Ren Vestfalya Eyalet Başbakanı olarak görev yaptı.

1993 yılında SPD Genel Başkanı Björn Engholm’ün istifası üzerine geçici olarak partinin genel başkanlığını üstlendi. 1994 yılında SPD tarafından cumhurbaşkanı adayı gösterildi. Ancak CDU/CSU’nun desteklediği Roman Herzog’a karşı kaybetti.

Johannes Rau 23 Mayıs 1999 tarihinde Almanya’nın 8’inci Cumhurbaşkanı seçildi. Bu görevi 1 Temmuz 2004 tarihinde şu andaki Cumhurbaşkanı Horst Köhler’e devretti. 1983 yılında Almanya’nın eski Cumhurbaşkanlarından Gustav Heinemann’ın yeğeni Christina Delius ile evlenen Johannes Rau geride Anna Christin (23), Philipp Immanuel (21) ve Laura Helena (20) isimli ikisi kız yetişkin 3 evlat bıraktı.

Notlar

Cumhurbaşkanı Horst Köhler, katedralde Rau’nun eşi ve çocuklarıyla birlikte oturdu. Başbakan Angela Merkel, Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert ve Eyaletler Meclisi Başkanı Harry Carstensen ön sırada yan yana oturdu. Törene, Federal Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Federal Ekonomi ve Teknoloji Bakanı Michael Glos, Federal Aile Bakanı Ursula von der Leyen başta olmak üzere federal ve eyaletler düzeyinde çok sayıda bakan katıldı.

İki Cumhurbaşkanı

Rau’nun cenaze törenine Almanya’nın eski Cumhurbaşkanlarından Richard von Weizsaecker ile Roman Herzog da katıldı.

İki SPD’li başbakan

Sosyal Demokrat Rau’nun cenaze törenine Almanya’nın hayattaki eski SPD’li Başbakanlarından Helmut Schmidt ile Gerhard Schröder de katıldı. Schröder’e eşi Doris Schröder-Köpf refakat etti.

Bayraklar yarıda

Öldüğü gün olduğu gibi Johannes rau’nun toprağa verilidği gün de bayraklar yarıya indirildi. Federal İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı bir genelge üzerine ülke genelinde tüm kamu kurum ve kuruluşlarında bayraklar yarıya indirildi.

Ahmet KÜLAHÇI / BERLİN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!