Güncelleme Tarihi:
HÜRRİYET, "KADININ ÖZGÜRLÜĞÜ - ERKEĞİN NAMUSU" KAMPANYASINI DESTEKLİYOR
(Kadının özgürlüğü- erkeğin namusu) konulu etkinliğe katılan NRW Eyaleti Aile, Kadın ve Uyum Bakanı Armin Laschet, Hürriyet'in “Aile içi şiddete son” kampanyasına övgüler yağdırdı.
Avukat Seyran Ateş, Prof Dr. Heiner Bielefeldt, Avukat Kadriye Aydın, yazar ve oyuncu Renan Demirkan ve Prof Dr. Ahmet Toprak'ın da konuşmacı olarak katıldıkları toplantıda söz alan Laschet, “Elli yıldır ihmal ettiğimiz göç ve uyum politikasını yeni yeni hayata geçiriyoruz. Burada göçmenlere iki ayrı mesaj vermek istiyorum. Öncelikle buraya aitler ve burası artık onların da vatanı. Bunu iyi bilmeliler. İkinci olarak da çağrım iyi bir eğitimle kendilerini ve çocuklarını donatmaları. Böylece aile içi şiddetin de önü kesilecektir” dedi.
HÜRRİYET KAMANYASI İYİ BİR ÖRNEKTİR
Bakan Laschet sözlerini şöyle sürdürdü:
“Aile içi şiddet sınır tanımıyor. Bu sorun sadece şiddete maruz kalanın değil hepimizin sorunu. Bunu sadece göçmen sorunu olarak ele almak yerine genel ve sosyal bir problem olarak ele almalıyız.
Göçmen kuruluşlarının yanı sıra yazılı ve görsel medya da büyük sorumluluklar üstleniyor. Sosyal sorumluluk projeleri kapsamında Almanya'nın en yüksek tirajlı Türkçe gazetesi Hürriyet aile içi şiddete son kampanyası ile güzel ve anlamlı bir örnek teşkil ediyor. Bu yüzden Hürriyet'in Köln’de düzenlediği bilgilendirme toplantısının himayesini seve seve üstlenmiştim.”
AİLE İÇİ ŞİDDET ÖZEL SORUN DEĞİL
Eylem Birliği sözcüsü ve Bochum'daki Çok Kültürlü Çocuklar ve Gençlik Yardım Derneği (IFAK) yetkilisi Gülseren Çelebi de, toplantıda yaptığı konuşmada, şunları söyledi:
"Namus adına işlenen cinayet ve kullanılan şiddetin, ailenin özel sorun olarak
algılanmaması gerekiyor. Bu konu çoktan beri görmezlikten gelindi, susuldu ve göz yumuldu. İşte bunu değiştirmek istiyoruz. Önemli olan birlikte, önleyici tedbirler almamızdır. Bu konuda özellikle çocuk ve gençlere yönelik yardım sunan kuruluşlara, okullara ve göçmenlerin başlattığı gönüllü girişimlere büyük görevler düşüyor. Şiddet mağdurlarına yardım için yardım ve sığınma ağına ihtiyacımız var. Bu kuruluşlar, eyalet ve yerel düzeyde destek görüyor."
GÖÇMEN KADINLARA EŞİT HAKLAR VERİLMELİ
Kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılması için insanlara özgürleşme ortamı sağlanması gerektiğini belirten Berlinli Avukat Seyran Ateş, "İslam ve kadın hakları" konulu konuşmasında ise şunları söyledi:
"Entegrasyon ancak, göçmen kadınların ancak Alman kadınların mücadeyle elde ettiği eşit haklara sahip olmasından sonra başarıyla gerçekleşmiş sayılır. Bu da gerçekleşene kadar göçmen kadınların sorunları tartışma konusu yapılmalıdır. Müslüman kızlar okuldaki cinsel eğitimden mahrum bırakılmamalıdır ve zorla evlilikler de önlenmelidir. Susmamalıyız ve özellikle de haksız uygulamaları, kültürel özellik olarak tole etmemeliyiz."
ZORLA EVLİLİK KÖLELİKTİR
Alman İnsan Hakları Enstitüsü yetkilisi Prof. Dr. Heiner Bielefeldt de, konuşmasında şunları vurguladı: Zorla evlilik, bir tür köleliktir. Bu tespiti Birleşmiş Milletler 50 yıl önce yaptı. Zorla evlilik, en ağır insan hakları ihlalidir. Bu ihlal kesinlikle kabul edilmemelidir ve buna karşı siyasi açıdan mücadele etmeliyiz."
Eylem gününün ikinci bölümünde düzenlenen panele Darmstadt Kültürlerarası Konsey'in Yönetim Kurulu üyelerinden Avukat Kadriye Aydın, Dortmundlu Sosyolog Prof. Dr. Ahmet Toprak , Uyum Bakanı Armin Laschet ve oyuncu-yazar Renan Demirkan katıldı (soldan).
İMKANLAR PAZARI
Etkinlik çerçevesinde kurulan "İmkanlar Pazarı"nda aile içi şiddete ve kadına yönelik tacizlere karşı çalışan 30 göçmen kurum ve kuruluşun da stantları izleyicilere açıldı. Hürriyet Gazetesi'nin iki yıldır Türkiye'nin yanı sıra Avrupa'da da başarıyla yürüttüğü “Aile İçi Şiddete Son” kampanyasının tanıtıldığı bir stand kuruldu.