Ramazan'da kilo almayın

Güncelleme Tarihi:

Ramazanda kilo almayın
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2008 08:58

Ramazan'da nasıl beslenmeli? Vücudumuzu yormadan, orucu kolaylaştıracak beslenme nasıl olmalı?

Haberin Devamı

11 ayın sultanı geldi, çattı. Zengin iftar ve sahur yemekleri bizi bekliyor. Ancak "Ramazan diyet yapmak için doğru zamandiye düşünenler, Diyetisyen Gonca Güzel, yanlış bilinenleri ve yapmanız gerekenleri anlatıyor.

Ramazan’da gün boyu aç kaldıktan sonra iftarda ölçüyü kaçıranların en büyük derdi, kilo almaktır. Çünkü aç kalmak metabolizmayı yavaşlatır, kan şekerini düşürür ve bir sonraki öğünde daha fazla acıkmamıza ve yediğimiz şeyleri daha kolay depolamamıza neden olur.

Ramazan’ı kilo almadan tamamlamak isteyenler için sağlıklı beslenmenin püf noktalarını Uzmantv.com’a anlatan Diyetisyen Gonca Güzel, 'sahura kalkılırsa, üç-dört çeşit öğün yenirse kilo problemi yaşanmayacağını’ vurguluyor.

Sahurda hangi yiyecekler hem diyete uygundur, hem de tok tutar?

Diyetisyen Güzel, sağlıklı beslenmenin sırlarını şöyle anlatıyor: 'Ramazan’da oruç tutanlar, öncelikle iki tane kahvaltı seçeneği yapabilirler. Bunlardan birincisi, tahıl gevreğini süt veya yoğurt ile içine bir meyve de koyarak yemektir. Bu gün boyu tok tutar.

Ayrıca kepek ekmeğinden tost veya omlet yapabilirler. Midelerini rahatlatmak için çorba içebilirler. Peynirli salata ve 1-2 dilim ekmek yiyebilirler. Böylece hem tok olurlar, hem de formda kalırlar.'

İftar sofralarını abartmayın…

İftarda dengeli menünün çok önemli olduğunu belirten Güzel, 'İftar sofrasında her besin grubundan yemek olmalı. Yemek hem karbonhidrat, hem protein, hem de lif içermelidir. Bunlar etli sebze, etli dolma, kabak dolması, karnıyarık olabilir.

Çorbalardan kremalı olmayanları tercih edilmelidir. Fırında ya da ızgara yapılmış etler, sotelenmiş et, dana, tavuk eti yenebilir. Yanında salata yenmeli, mideyi rahatlattığı için yoğurt mutlaka tüketilmelidir. Önemli olan hamurlu ve şerbetli tatlılardan uzak durmaktır. Onun dışında diyet Ramazan’da sorun olmaz.

Oruç tutucak sigara tiryakilerine uyarı

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, tiryakilerin iftarda yoğun olarak sigara içmelerinin, ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını bildirdi.

Prof. Dr. Özlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan dolayısıyla oruç tutan milyonlarca tiryakinin, bir ay boyunca gündüz saatlerinde 14-15 saat sigarasız kalabildiğini belirtti.

’Ben sigarasız duramıyorum’ diyen tiryakilerin bile ramazanda bunu zorlanmadan başarabildiklerine işaret eden Özlü, 'Ramazanda çevrede bulunan kişilerin de çoğunlukla sigara içmemeleri, tiryakinin işini kolaylaştırmaktadır'
dedi.

Bu durumun sigara alışkanlığının zihinsel olarak kontrol altına alınabileceğinin göstergesi olduğunu kaydeden Özlü, '15 saat sigarasız kalabilen bir kişi, 24 saat de sigara içmeden durabilir. Önemli olan kişinin buna inanmasıdır. Sigarayı bırakmada en önemli aşama, zihinsel kararlılıktır' diye konuştu.

Prof. Dr. Özlü, ramazanda gündüz sigarasız kalan kişilerin iftarda aniden yoğun olarak sigara içmelerinin ciddi riskler taşıdığına dikkati çekerek, şunları söyledi:

'Özellikle iftar sofralarında yenilen ağır, yağlı yemekler ve içilen sigara, yaşlılar, kalp ve yüksek tansiyon hastası kişiler için büyük tehlike arz etmektedir. İçilen bir tek sigara bile damarları daraltarak, kalp ve beyin kan akımlarını azaltmakta, kolesterolü yükseltmekte ve pıhtı oluşumunu kolaylaştırmaktadır.

Kalp krizleri, felçler, beyin kanamaları, ritm bozuklukları gibi öldürücü ve sakatlayıcı birçok hastalığa davetiye çıkarılmaktadır. En iyisi gündüz olduğu gibi, geceleri de sigarasız kalmaktır.'

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!