Ramazan'da ağız kokusuna karşı yoğurt, maydanoz

Güncelleme Tarihi:

Ramazanda ağız kokusuna karşı yoğurt, maydanoz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2008 06:21

Sağlık Bakanlığı Ke?iören Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Kulak Burun Boğaz Profesörü Murat Karaşen, ramazan ayının önemli sorunlarından olan ağız kokusunun, ağız kuruluğuna bağlı olarak ortaya ?ıktığını söyledi.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Karaşen, ramazanda gün i?inde uzun süre sıvı tüketilmediği i?in ağız kuruluğu oluştuğunu belirterek "Tükürük ağız i?ini yıkayan, koruyan, orayı temizleyen, oranın hijyenini sağlayan önemli bir vücut salgısı. Tükürük olmadığı zaman gıda artıkları ağzımızın girinti ?ıkıntılarında kalıyor. Ve bunlara bağlı ortaya ?ıkan bir takım oksijensiz ortamda yaşamayı seven bakteriler, ağız i?inde birikiyor, ?oğalıyor ve onların ortaya ?ıkardığı gazdan da ağız kokusu oluşuyor" dedi.

Sağlık Bakanlığı Ke?iören Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Kulak Burun Boğaz Profesörü Murat Karaşen, ramazan ayında ağız kuruluğu ve buna bağlı olarak oluşan ağız kokusunun önemli bir sorun olduğunu belirtti. Tükürüğün i?inde koruyucu faktörler olduğunu bildiren Prof. Dr. Karaşen şunları söyledi:

"Dolayısıyla ağzımızın kurumaması ve ağzımızın sürekli ıslak kalması, tükürüğün bolca salgılanması ağız hijyeni a?ısından olduk?a önemli. Diş sağlığımız, diş hijyenimiz a?ısından da tükürük ?ok önemli. Peki ağırlıklı olarak ağzımız ne zaman kurur? Uzun süre sıvı tüketmez isek ağzımız kurur. Geceleri uyuduğumuz zaman tükürük salgısı minimuma indiği i?in, hele ağzımız a?ık yatıyorsak ağzımız kurur. Onun haricinde ani şok gibi durumlarda, anti depresanların etkisiyle, aşırı terleme gibi sıvı kaybı olan durumlarda da ağız kuruluğu olur. Dolayısıyla ramazan da bunlardan bir tanesi. Sahurdan sonra akşama kadar oru? tutan vatandaşlar sıvı tüketemediği i?in, herhangi bir şey yenilip i?ilmediği i?in buna bağlı olarak da tükürük salgısı minimuma indiği i?in ağız kuruluğu oluşacak ve ağız kuruluğuna bağlı olarak da ağız kokusu ortaya ?ıkacaktır.

ORUÇLU HALE BAŞLAMADAN ?NCE DİŞLER ÇOK İYİ FIRÇALANMALI

Ramazanda nelere dikkat edilmesi gerektiğine de değinen Prof. Dr. Murat Karaşen, iftar ile sahur arası bol sıvı tüketmek gerektiğine işaret etti. Prof. Dr. Karaşen, özellikle sahurda mümkün olduğunca fazla sıvı alınması gerektiğini kaydederek şunları söyledi:

"Sahurda oru?lu hale başlamadan önce, mutlaka ağız hijyenine dikkat edeceğiz, dişlerimizi ?ok iyi bir şekilde fır?alayacağız. Halkımızın önemli bir kısmının bilmediği bir konu var. Ağız kokusunda önemli bir yere sahip. Dilin üst bölümünün temizliği. Biz bu bilinci oluşturmaya ?alışıyoruz. Bununla ilgili gelişmiş ülkelerde dil fır?aları ya da dil kazıyıcıları var. Daha henüz ülkemize gelmedi. Yüzeyi düzgün olan tahta spatula gibi şeylerle, dilimizi hafif dışarı ?ıkarıp geriden öne doğru hafif?e tahriş etmeden kazıyarak o tabakayı, katmanı temizleyebiliriz. Çünkü bakteriler bu katmanın altında yaşıyor. O katmanı temizler, iyi temizlik yaparsak bu ağız kokusuna sebebiyet veren bakterileri ve onların beslendiği gıda artıklarını da ortamdan uzaklaştırmış oluruz. Mutlaka yemeklerden sonra, yani iftar ve sahurdan sonra ağız gargarası yapmak gerekiyor. Gargara yaparken de özel bir madde kullanmaya gerek yok. Bizim normal i?tiğimiz su ile de ?ok rahat bir şekilde ağzımızı gargara yaparak, kenar köşede tutunan gıda artıklarını yok etmiş ve ağız kuruluğu ile kokuyu gidererek ağız hijyenimizi de korumuş oluruz. ?te yandan yoğurt ağız hijyenini sağlayan özelliklere sahip bir gıda. Yine maydanoz ?iğnemek, yeşil ?ay i?mek ağız hijyenini sağlayan ve ağız kokusunu gideren gıdalardan. Bu sebepleri tümden kaldırırsanız ağız i?inden kaynaklanan ağız kokuları yüzde 95 azalır."

PROTEİN AĞIRLIKLI BESLENENLERDE AĞIZ KOKUSU DAHA FAZLA

Sadece ramazana özel değil de, uzun vadeli olarak da ağız hijyenini sağlamak i?in tükürüğün bol olmasının önemini vurgulayan KBB Profesörü Karaşen, bir takım hastalıklara bağlı olarak da tükürük azalması olabileceğini bildirdi. "Sjögren sendromu" gibi hastalıklarda, ışın tedavisi görenlerde ve yaşlılarda tükürük kuruluğu olabileceğini ve ağız hijyeninin bozulabileceğini ifade eden Prof. Dr. Murat Karaşen, "Bu gibi durumlarda da suni salgılar veya salgıyı arttırıcı bir takım önlemler alınabilir. En basitinden ekşi elma veya limon gibi şeyleri ağza sıkmak tükürük salgısını arttırır" dedi. Tükürüğün basit bir salgı olarak algılanmaması gerektiğini belirten Prof. Dr. Karaşen, "Tükürük, ağız i?ini ıslatan, nemlendiren, temizleyen, koruyan, dişlerimizi koruyan, ağız hijyenimizi bozan bakterileri yok eden bir sıvı" diye konuştu. ?zellikle protein ağırlıklı beslenenlerde ağız kokusunun daha fazla olduğunu ifade eden Ke?iören Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Murat Karaşen, "Protein ?ok?a tüketildiğinde sülfür ve ağızda koku yapan gazlar daha fazla ortaya ?ıkıyor. Daha fazla ağız kokusu ortaya ?ıkıyor. Et, tavuk, balık ve tahıllar gibi protein i?erikli gıdaları tükettiğimiz zaman ağız temizliğinde gıda artıklarının kalmaması i?in ?ok daha yoğun bir ?aba göstermek gerekiyor" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!