Ramazanda ağır işlerde ?alışanlara pekmez yiyin

Güncelleme Tarihi:

Ramazanda ağır işlerde alışanlara pekmez yiyin
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2008 06:19

Beslenme ve diyet uzmanları ramazan ayında inşaat, kömür ocakları gibi emek yoğun işlerde ?alışanlara sahurda ?ok miktarda pekmez tüketmesini öneriyor.

Haberin Devamı

Sel?uk ?niversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Yard. Do?. Dr. Mehmet Akman, ramazan ayında uzun bir süre a? ve susuz kalan oru?luların, bu dönem i?inde beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.


Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği bu ayda vücudun normalden daha fazla enerji harcadığını ifade eden Akman, "oru? tutan vatandaşlarımız Ramazan ayı boyunca iftar ve sahurlarda tüketecekleri gıdaların miktarı ve ?eşidi konusunda olduk?a se?ici olmalı. Gün boyu tok kalma arzusu ile aşırı ve bilin?siz yemek yerine enerji ve mineral değeri yüksek pekmez ve bal gibi ürünlerin tüketilmesini öneriyoruz" dedi.

AĞIR İŞLERDE ÇALIŞANLARA "PEKMEZ YİYİN" ?NERİSİ

Akman, inşaat, kömür ocakları ve sanayi gibi emek yoğun işlerde ?alışan vatandaşların gün boyu yüksek miktarda enerji kaybettiğini, bu nedenle söz konusu kişilerin sahurda yoğun demir ve kalsiyum i?eren gıdalar tüketmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Pekmez önemli bir enerji kaynağı. Ağır işlerde ?alışanlara sahurda, i?erisinde başta demir olmak üzere ?ok ?eşitli vitaminleri barındıran pekmezi bolca tüketmelerini öneriyoruz. Bunun dışında pekmezi oru? tutan gebe ve emziren anneler i?in de öneriyoruz. Gebe ve emziren anneler kendileri ve bebeklerinin sağlıkları i?in oru? tutmamalı. Her şeye rağmen oru? tutmak isteyen gebe ve emziren annelere de sahurda pekmez gibi enerji deposu gıdaları tüketmelerini öneriyoruz. Bu sayede anneler pekmezden aldıkları enerji ve vitamin ile gün boyunca hem kendileri hem de bebeklerinin vitaminsiz kalmamasını sağlayabilirler."

Haberin Devamı


Akman, pekmezi obezite sınırında olanlar ile şeker, tansiyon gibi kronik hastalıkları bulunanların tüketmemesi gerektiğini bildirdi.


Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Ramazan Çelebi ise her yıl ramazan ayının gelmesiyle birlikte sofralarda yer alan tahinin yoğun şekilde tüketildiğini söyledi.

?zellikle tahinli pidelerin uzun süre tok tuttuğu i?in ramazanda sık tüketildiğini ifade eden Çelebi, "buna karşın tahin, i?erdiği yağ nedeniyle aşırı tüketilmesi halinde yorgunluk hissine neden olabiliyor. Tahin vücudun ihtiya? duyduğu besin maddelerini i?eren bir gıda ama iftarlarda aşırı tahin tüketilmesinden ka?ınılmalı" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!