Güncelleme Tarihi:
Ramazan öncesi adeta klasikleşen gıda ürünlerindeki artış, her yıl olduğu gibi bu yıl da en fazla et ürünlerinde kendini gösterdi. Ramazan'a 10 gün kala ?ok sayıda markette et fiyatlarının etiketi değişmeye başladı. Daha önce kilogramı 15-17 YTL'den satılan koyun etinin fiyatını bazı marketler 20-24 YTL aralığına kadar ?ıkarırken, genellikle toptan et alıcıları ve orta gelirli kişilere hizmet veren Adana Kasaplar Çarşısında kemikli koyun eti 9, kemiksiz koyun eti 11 YTL'den satılıyor.
Kasaplar ve Tavuk, Balık Eti Satıcıları Odası Başkanı Murat Yağmur, geleneksel kasapların hayvanlarını anlaştıkları üreticilerden bir yıl önce aldıklarını, dolayısıyla maliyeti düşürdüklerini, marketlerin ise bu avantajdan yararlanamadığını kaydetti.
Kasap esnafının müşteri anlayışı nedeniyle fırsat?ılık yapamayacağını anlatan Yağmur, "bizim i?in müşteri velinimettir. Fiyat ne ise odur. Şu an et fiyatının yükselmesi i?in bir gerek?e yok. Et satışının arttığı Ramazan'da da yükseliş olacağını tahmin etmiyoruz" dedi.
KAMPANYA BAŞLATILACAK
Yağmur, tüketiciyi yeniden kasaba ?ekmek i?in bir dizi ?alışma yaptıklarını ifade ederek, şunları söyledi:
"Bazı marketlerin fiyatı yüksek tutması, elde kalan ürününü halk günü adı altında elden ?ıkarma ?abaları hoş değil. Gelecek hafta ?arşamba günü 'gözümün önünde kıymayı ?eken kasabımı istiyorum' adı altında kampanya başlatarak, tüketicinin hem daha kaliteli hem de ucuz ve temiz et almasını sağlayacağız."
"FİYATLARI KATLIYORLAR"
Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya da, Ramazan öncesi piyasalarda ciddi anlamda fırsat?ılığın söz konusu olduğunu ve fiyatların katlandığını söyledi.
Kaya, Ramazan fırsat?ılarına karşı 5 yıldır ?alışma yürüttüklerini ve bu ?alışmalarını bu yıl da sürdürdüklerini ifade etti.
Marketteki kuru gıda, et, tavuk ve kahvaltılık gibi Ramazan'da ?ok tüketilen ürünlerin fiyatlarını kayıt altına aldıklarını belirten Kaya, piyasalarda ciddi anlamda bir fırsat?ılığın olduğunu gözlemlediklerini, ürünlerde herhangi bir maliyet artışı söz konusu değilken raftaki ürünlerin fiyatlarının artırıldığını kaydetti.
?zellikle etin beslenme ve ikramda önemli bir besin maddesi olduğunu anlatan Kaya, şöyle konuştu: "Ramazan'da insanların beslenmelerine dikkat etmesi gerekiyor. Ayrıca, kutsal ayda misafir ağırlama, iftar a?tırma davetleri oluyor. Gelenine daha güzel sofra hazırlamak isteyen tüketici ete başvuruyor. ?reticilerimiz bunu bildikleri i?in arz talep dengesinden öte tüketimin zorunlu hale gelmesinden dolayı fiyatlarını katlıyorlar. Bu durumda ilgili bakanlık müdahil olmalı ve gerekirse devlet elindeki kombinaları devreye sokarak et arzı sağlamalı. Devletin şemsiyesini bu alanlarda da görmek istiyoruz."