Güncelleme Tarihi:
AVRUPA'da hazırlıklarını tamamlayan esnaf şimdi Ramazan ayını bekliyor. Ramazan'la bereketin geleceğini söyleyen esnaf, müşterilere en iyi hizmeti sunmaya çalışacak. Almanya'nın Köln kentinde şimdiden bol miktarda sipariş alan baklavacılar Ramazan boyunca talebi karşılamak için çift vardiya yapacaklar. İftar için rezervasyonları çoktan dolan restoranlar müşterilerini en iyi ve en hızlı şekilde doyurabilmek için personel sayısını arttırdılar. İşlerinde gözle görülür bir artış bekleyen esnaf siparişlerini haftalar hatta aylar öncesinden vererek depolarını doldurdu. 1 Eylül'de başlayacak Ramazan'da zenginleşen sofralarla birlikte esnafın yüzü gülecek.
Canlılık başladı
Almanya'da enflasyonun 1981 yılından bu yana en yüksek artışı göstermesi ve ekonomide yaşanan durgunluk nedeniyle zor günler geçiren Türk esnafı 1 Eylül'ü bekliyor. Alman İstatistik Kurumu'nun Temmuz ayında toptan eşya fiyatlarında ortalama yüzde 9,9 artış olduğunu açıklamasından sonra başta temel gıda maddeleri olmak üzere bir çok alanda ardı ardına gelen zamlarla sıkıntı yaşayan Türk esnafı, umudunu yaklaşan Ramazan ayına bağladı. 1 Eylül'de başlayacak Ramazan öncesi Mannheim, Ludwigshafen ve çevresindeki Türk marketleri ve işletmelerinde gözle görülür canlılık yaşanması yüzleri güldürdü. Ardı ardına gelen zamlarla iş yapamaz hale gelen esnaf, Ramazan nedeniyle fiyatlarda indirime gidiyor. Özellikle bakliyatta son aylarda inanılmaz artışların yaşanması tüketiciyi de alternatif gıdalara yöneltiyor.
BAKLAVA RAMAZANIN SEMBOLÜ OLDU
Baklavanın Ramazan ayının sembolü haline geldiğini belirten Hasret Pastahanesi'nin sahibi Mustafa Sancarbarlas, 'Ramazan bereketiyle birlikte gelir. Biz hazırlıklarımıza üç ay önceden başlıyoruz. Türkiye'den bol miktarda un, fıstık ve ceviz siparişi veriyoruz. Depomuz dolu. Ramazana birkaç gün kala siparişleri yetiştirebilmek için gece gündüz çalışacağız. İftardan önce baklava almak isteyenler buraya akın ediyorlar. Bütün gün oruçlu olan insanlar şekerli şeyler yeme ihtiyacı hissediyor. Normal zamanda tatlı yemeyenler bile ramazanda talı yiyor' şeklinde konuştu.
Ludwigshafen'de Marmara Market sahipleri Tuncer Aksoy ve Nuh Albayrak, Ramazan nedeniyle fiyatlarında mümkün olduğunca indirim yapacaklarını belirtti. Son zamanlarda gelen zamlar nedeniyle Türkler'in alışveriş alışkanlıklarını değiştirdiğine dikkat çeken Aksoy ve Albayrak ortaklar, "Eskiden Türkler kasalarla, haftalık alışverişler yapardı. Üst üste gelen zamlardan sonra şimdi Almanlar gibi taneyle ve günü birlik alışveriş yapıyorlar. Son bir-iki ay içinde başta bakliyat olmak üzere bir çok gıda ürününe inanılmaz zamlar geldi. Esnaf gerçekten zor durumda. Ama umudumuz Ramazan ayında.
Mannheim'da Can Süpermarket sahibi Can Gürbüz de işlerin durgunluğundan şikayet ederek, "Yıllardır Almanya'da çalışıyorum hiç böyle ekonominin kötüye gittiğini hatırlamıyorum. Bu yıl hemen hemen her ay bir ürüne zam geliyor. Bir ay önce aldığımız ürünü bir ay sonra aynı fiyattan alamıyoruz. Eskiden Türkiye'de böyle şeyler yaşanırdı. Vatandaşlar artık rahatlıkla alışveriş de yapamıyorlar. Ramazan ayında az da olsa canlılık bekliyoruz. Biz de işletme olarak Ramazan indirimleri yapıyoruz. Bu haftadan itibaren gözle görülür bir hareketlilik var. Önümüzdeki hafta Ramazan alışverişlerinin daha da artmasıyla işlerimizde canlılık bekliyoruz" diye konuştu.
Bu arada Ramazan hazırlıkları yapan Türkler de fiyatların yüksek olmasından şikayetçi. Mannheim'da Türk çarşısında Ramazan için alışveriş yapan Türkler, "Artık ay sonunu getirmekte zorlanıyoruz. Fiyatlar el yakıyor. Zaten prinç, nohut ve mercimeğe yaklaşılamıyor bile. Oruçta sofraların vazgeçilmezi olan pilav ve çorbayı artık haftada 1-2 kez yapmayı düşünüyoruz. Allah yardımcımız olsun" diyerek zamlardan şikayet ettiler.