Güncelleme Tarihi:
Japonya'nın Fukuşima kentindeki nükleer santralde yaşanan facianın ardından atom reaktörlerinin geleceğinin tartışıldığı Almanya, kayıp radyoaktif atık skandalıyla sarsıldı. Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyaleti'nin Jülich kentindeki eski nükleer araştırmalar merkezinden çıkartılan radyoaktif yüklü küre şeklindeki metal parçalardan 2285 tanesinin nerede olduğunun bilinmediği ortaya çıktı. Olay Yeşiller NRW Teşkilatı'ndan Hans Christan Markert'in NRW Parlamentosu'na verdiği soru önergesiyle ortaya çıktı.
ASSE'DE OLDUĞU ÖNE SÜRÜLDÜ
Atom uzmanı olan Markert soru önergesinde, kayıtlarda Jülich'ten çıkarıldığı belirtilen 288 bin 161 kürenin, nakliyeyi gerçekleştiren 150 radyoaktif madde taşıyıcı konteynerin kapasitesine uymayacağını ve 2285 tane parçanın arttığını belirtti. Bütün kürelerin kayıtlara göre Asse'deki maden araştırma tesislerine taşındığını belirten NRW Bilim Bakanı Svenja Schulze, “Ancak orada depolanan miktarın ne kadar olduğu belli değil” dedi. Schulze konunun bir an önce tesis yönetimi ve Federal Araştırma Merkezi tarafından aydınlatılması gerektiğini söyledi. Konuyla ilgili Federal Çevre Bakanı Norbert Röttgen de bir rapor istedi.
NE KADAR TEHLİKELİ?
Federal Radyasyondan Korunma Dairesi, kürelerin orta dereceli radyoatkif yüklü atıklar olduğu uyarısında bulundu. Hans Christan Markert de, kayıp kürelerin 2,2 kilogram Uran 235, 23 kilogram Toryum 232 içerdiğini ve bunun da çok sayıda bomba yapımı için yeterli bir malzeme olduğunu belirtti. Kürelerin yanıcı madde olarak kullanılması durumunda canlılar için en tehlikeli madde olan Plutonyum'un da ortaya çıkacağı belirtildi.