‘Putin, barış düzenini kül etti’

Güncelleme Tarihi:

‘Putin, barış düzenini kül etti’
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2022 10:07

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, FAZ’da yayımlanan makalesinde artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını söyledi. Scholz, “Putin, başlattığı savaşla insanların umutlarını söndürdü. Rus roketleri yalnız Kharkiw, Mariupol ve Herson’u darmadağın etmekle kalmadı, son on yıllardaki Avrupa ve uluslararası barış düzenini de kül etti” dedi.

Haberin Devamı

ALMANYA Başbakanı Olaf Scholz, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’da başlattığı savaşla birlikte emperyalizmin Avrupa’ya geri döndüğünü söyledi. Sıkı ekonomik ilişkilerin ve karşılıklı bağımlılıkların insanlarda istikrar ve güvenlik duygularını artırdığına işaret eden Scholz, “Ama Putin, başlattığı bu savaşla insanların umutlarını söndürdü. Rus roketleri yalnız Kharkiw, Mariupol ve Herson’u darmadağın etmekle kalmadı, son on yıllardaki Avrupa ve uluslararası barış düzenini de kül etti” dedi. Scholz, Almanya’nın günlük gazetelerinden FAZ’da yayımlanan makalesinde, “Putin’in Ukrayna’ya saldırısı yeni bir gerçeği ortaya koydu. Almanya ve Avrupa Birliği (AB) için artık hiçbir şey eskisi gibi kalamaz. AB, jeopolitik bir aktör olmak mecburiyetindedir” görüşünü vurguladı. Scholz, AB ülkelerini Rusya’ya yaptırımlar konusunda tam bir dayanışma sergileme ve kararlı bir şekilde birlikte hareket etme çağrısında da bulundu.

Haberin Devamı

‘RUSYA’YA BAĞIMLILIK ARTTI’
“Soğuk Savaş bitti” diyerek Almanya’nın yanlış bir güvenlik duygusuna kapıldığını, bu yüzden Alman ordusunda ve savunma sisteminde ciddi eksiklikler meydana geldiğini, Rusya’ya enerji bağımlılığının arttığını belirten Başbakan Scholz, “Bu bir hataydı” itirafında bulundu. Aynı zamanda Almanya’nın ‘Soğuk Savaş’ sonrası sadece dostlarla çevrili olduğu duygusuna kapılmasının da yanlış olduğuna yer verdi.
Ukrayna’da giriştiği savaştan sonra NATO ve AB ülkelerinin Rusya’ya dönük hayata geçirdiği yaptırımların etkisini göstermeye başladığını ve bu alanda kesinlikle taviz verilmeyeceğini vurgulayan Şansölye Scholz, “Ortak değerlerin ve dünya barışının korunmasından taviz verilmesi söz konusu değil. Bu konuda kararlı tutumumuzu sürdüreceğiz” dedi. Başbakan Scholz, Alman ordusunun modern sistemle donatılması ve güvenliğin artırılması için hükümetin 100 milyar Euro hacimli ‘özel varlık’ yaratmasının yerinde ve doğru olduğunu da savundu. “Biz bu alandaki yatırımlarımızla ülkemizi ve partnerlerimizi savunma yetisine sahip olacağız” dedi. Aynı zamanda Rus enerjisine bağımlılıktan kurtulmak için atılan adımları kararlı bir biçimde sürdüreceklerini de vurguladı.

Haberin Devamı

KAPILARI AÇTIK
Başbakan Olaf Scholz, NATO’nun ve AB’nin üye olmak isteyen Avrupa ülkelerine kapılarını açmasının dünya barışı açısından önemli sinyaller olduğunu da vurguladı. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasının ardından Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üyelik başvurusunda bulunmasının halkların güvenli bir dünyada yaşamak istediklerinin bir kanıtı olduğuna dikkati çeken Scholz, yeni başvurularla AB sınırlarının genişleyeceğini ve dünyanın daha güvenli hale geleceğini vurguladı

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!