“Psikolojik sorunlar ciddiye alınmalı”

Güncelleme Tarihi:

“Psikolojik sorunlar ciddiye alınmalı”
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2012 16:18

Uzman sosyal pedagog Cengiz Yağlı (55) her neslin farklı psikolojik sorunları olduğunu kaydederek, “Psikolojik sorunların ciddiye alınmaması sorunların büyümesine neden olur” dedi.

Haberin Devamı

HAMBURG'DA sosyal pedagog Cengiz Yağlı (55) insanlarımızın psikolojik sorunları hafife almalarının, sorunların daha da büyümesine neden olduğunu söyledi.

Cengiz Yağlı, bundan 50 yıl önce Türklerin Almanya'ya çalışmaya geldiklerini ve farklı nedenlerden, hedeflerden geldikleri gibi Almanya'nın da göçmenlerin kalabileceklerine hazırlıklı olmadıklarına dikkat çekti. Yağlı,

“Birinci nesil dediğimiz büyüklerimizin geliş nedeni 'çalışmak' ve hedefleri ise 'geriye dönmekti' ama olaylar farklı gelişti. Planlanan ve gerçek arasındaki fark çok kez insanları bunalıma düşürdü. Bir çok kişi kendi başına bunalımdan çıkacak kadar güçlü değil ve profesyonel yardım almalı. Ama özellikle Almancası yetersiz olan birinci nesile kendi dillerinde, kültürlerinde hizmet verecek yeterince uzman psikolog yok” dedi.

Hastalığı kabul etmeme eğilimi
İnsanların bazıları ruhsal hastalıkları kabul etmediğini, kendinden hep uzak tutmaya çalıştığını söyleyen Yağlı, “Dolayısıyla birinci nesil büyüklerimiz aile ortamına değer verenler olmasına rağmen, aile parçalanmak zorunda kalmıştır. Örneğin büyükler veya küçükler Türkiye'de kalmaları, kendilerinin ağır işlerde çalışmak zorunda olmaları, ruhsal bunalıma neden olmaktadır. İkinci nesilde tamamen aileden kopuk, trenin ne zaman geleceğini, ne zaman kalkacağını bilmeyen bir nesil. Almanya'ya ailesinin yanına gelen çocuklar sanki evlat, Türkiye'ye kalan çocuklar ise üvey evlatmış gibi algılamaları sorun yaratmıştır. Örneğin aile çalışmak zorunda olduğu için çocukları Türkiye'de yakınlarının yanına bir valiz gibi göndermeleri nedenlerden bazılarıdır. Üçüncü nesil ise yine aile ile birlikte paylaşımı olmadığından kaynaklanmış olduğu bir gerçektir. Kızlara farklı ve erkeklere ayrı davranmak gibi sorunlar yaşanmıştır. Böylece çocukların çoğunluğu başıboş kalarak sorumsuzluğa yol açmış olduğu görülüyor Dördüncü nesil ise artık tamamen Almanya'yı kendi ülkesi olarak görüyor. Türkiye'yi yalnız tatillerden tanıyor ama çok olumlu bir dördüncü nesil yetişiyor” dedi.

Sorunun çözümü profesyonel yardım almakta yatıyor
Cengiz Yağlı açıklamalarına şöyle devam etti, “Bir insan anne veya babasını kaybetmişse, eşinden ayrılmış ise, yattığı yerden üç dört hafta kalkmak istemiyorsa bu gayet normaldir ve geçicidir. Fakat bir kişi altı haftadan daha uzun bir süre kendi işini yapamıyorsa, yıkanmıyorsa, evinin işini yapamıyor, yemek yemiyorsa, devamlı alış veriş yapıyorsa bunlar ruhsal bunalımın yani psikiyatri tedavi almak için nedenlerdir. Bazı insanlarımız 'Benim psikiyatri tedavisine ihtiyacım yok. Hasta değilim' diyorlar. Oysa bu bir çeşit rahatsızlıktır. Ne kadar erken teşhir konulursa o kadar iyileşme hızlı gelişir. Ayrıca, bir ortamda yaşayan insanlara çevresinden veya aile ortamından değiştiğine rağmen tepkiler varsa, mutlaka bunları ciddiye almak gerekir. Bazı kişiler kabul etmezler ama bu bir kişi için uyarı olabilir”.

İTHAL GELİNLER SORUNLU
Almanya'ya ithal gelin olarak gelenlerde iki neden görüldüğünü belirten Cengiz Yağlı, gelen gelinlerin geliş nedenlerinin rahat etmek, getirenlerin hedeflerinin sorumluluk almaktan kaçmaları olduğundan ortaya çıkan sorunların hızla büyüdüğünü söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!