Güncelleme Tarihi:
BERLİN’in Kreuzberg semtinde yüksek kiraları protesto için altı aydır bir çadırda eylemlerini sürdüren Kadınlar İnisiyatifi, eylemlerinin yeni yılda da süreceğini söylediler. Havaların soğumasıyla Kotbusser Tor meydanında 23 Mayıs 2012’de kurulan çadır, 22 metrekarelik barakaya dönüştürüldü. Barakaya da ‘Kotti-Gecekondu’ adlı adı verildi. İnisiyatife destek veren bir Alman mühendisin çizdiği barakanın planı, semt belediyesi tarafından onaylandı. Ahmet Tuncer ile Erol Kavlak’ın öncülüğünde, semt menajerliği, çevre sakinlerinin ve esnafın bağışlarıyla 22 metrekarelik baraka yapılıp meydana yerleştirildi. Üzerinde ‘Biz Kreuzberg’de yaşıyoruz’, ‘Kotti biziz’, ‘Kira artışını durdurun’ gibi pankartlar ve boş tencerelerle her hafta sonu protesto gösterisi yapan kadınlar, havaların soğumasıyla şimdi gaz sobalı barakada her gün saat 10.00-22.00 arası nöbet tutuyor.
BİZİ YALNIZ BIRAKMAYIN
Semtteki sosyal konutların kirasının metrekare başına 4 Euro’yu geçmemesini talep eden Kadınlar İnisiyatifi’nin talebi, Berlin Eyalet İmar ve İskan Senatörü Michael Müller tarafından reddedildi. Senatör, sosyal konut kirasının 2017’ye kadar metrekare başına 5.50 Euro’nun üzerine çıkmayacağını belirtmesi ise protestocuları memnun etmedi. Yeni yıla ‘Kotti-Gecekondu’da girecek olan kadınlar, şimdiden yeni yılda yapacakları eylemlerin programını yapmaya başladı. Yine ellerine tava ve tencere alarak yapacakları renkli gösterilere hazırlanan kadınlar, nöbet tutarak bir taraftan semt sakinlerini ve gecekonduyu ziyaret eden Berlinlileri bilgilendirirken, diğer yandan da seslerini politikacılara duyurmak için destek istiyorlar.
Başta Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, Friedrichshain-Kreuzberg İlçe Belediye Başkanı Franz Schulz, aynı semtte oturan Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir, SPD Eyalet Milletvekili Ülker Radziwill ve Yeşiller Eyalet Milletvekili Turgut Altuğ olmak üzere çok sayıda politikacı, protestocu kadınları ziyaret edip dayanışma içinde olduklarını söylüyor. Bir süre önce kadınlarla bir gece nöbet tutan Özdemir, Kreuzberg’in sosyal dokusunun korunması için Berlin Parlamentosu’nun bir an önce harekete geçmesini ve bu fahiş kira artışının durdurulup sosyal konut sayısının artırılmasını istedi. Özdemir, kira artışlarının sürmesi durumunda dar gelirlilerin semti terk etmesiyle Kreuzberg’in kendine özgü ve çok kültürlü yaşam özelliğinin de ortadan kalkacağını söyledi.