Protesto suya mı düştü

Güncelleme Tarihi:

Protesto suya mı düştü
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2010 10:53

DİTİB'in, İslam Konferansı'na yönelik çarşamba günü Berlin'de düzenlenecek ön görüşmeye katılacağını açıklaması, "Olası protestonun suya düştüğü ilenimini" uyandırdı.

Haberin Devamı

ALMANYA'da Federal İçişleri Bakanlığı'nca Müslüman cemaatinin temsilcileriyle ikinci kez düzenlenecek olan İslam Konferansı öncesi yaşanan Müslümanlar Koordinasyon Kurulu (KRM) krizinde tünelin ucu göründü. KRM'yi oluşturan en güçlü çatı kuruluşu Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'nin (DİTİB) çarşamba günü Berlin'de düzenlenecek zirve öncesi hazırlık toplantısına katılacağını açıklaması üzerine gözler diğer kuruluşlara çevirdi. İslam Kültür Merkezleri Birliği'nin katılması beklenen toplantıya Almanya Müslümanları Merkez Konseyi'nin katılıp katılmayacağı ise belli değil. İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere'in hakkında savcılık soruşturması süren Milli Görüş'ü bünyesinde barındırdığı için dışladığı İslam Konseyi ise çarşamba günkü toplantıya davet edilmedi.

Haberin Devamı

Katılma ihtimali arttı
DİTİB'den yapılan yazılı açıklamada, çarşamba günkü toplantıda "Sorunun aşılması için taraflarla görüşüleceği ve her tarafı memnun edecek bir sonuç çıkması için çalışılacağının" belirtilmesi, 17 Mayıs'ta düzenlenmesi öngörülen İslam Konferansı'nda KRM'nin de olacağı intibasını uyandırdı. KRM, Milli Görüş nedeniyle İslam Konseyi'nin dışlanması üzerine, "Biz de toplantıya katılmayabiliriz" mesajı vermişti. Ancak İçişleri Bakanı, bu tehdide kulak asmadı ve "Hakkında ciddi suçlamalar bulunan bir kurum temsilcileriyle aynı masaya oturmam" şeklindeki açıklamalarını yineledi.


DİTİB etkili
Dört çatı kuruluşundan oluşan KRM'de DİTİB'in işlevi ve etkisi daha büyük. Diğer örgütler birer kişiyle temsil edilirken DİTİB'in iki temsil ve iki oy hakkı ile diğer örgütlere tanınmayan veto hakkı bulunuyor. Böylece KRM öncesi toplantıya katılan DİTİB'in çarşamba günkü temaslarından sonraki tutumu KRM'nin İslam Konferansı'na katılıp katılmayacağı konusunda belirleyici olacak. KRM'ye yakın çevreler, İslam Konferansı'nda İslam Konseyi dışındaki diğer üç üye kuruluşun temsilcisinin yer alacağı yönünde kuvvetli ihtimallerin bulunduğuna işaret ediyorlar.


Müslümanlar muhatap alınmalıdır
KRM'nin İslam Konferansı'na katılması gerektiğine işaret eden İslam Konseyi Başkanı Ali Kızılkaya şöyle konuştu: "Şayet Müslümanlar'la konuşulmak isteniyorsa ciddiye alınmalıdırlar. Müslümanların sorunları ancak Müslümanların da katılımıyla çözümlenebilir. Müslümanlar'ın bu toplumun eşit haklara sahip bir parçası olarak algılanıp algılanmadığı önemlidir. Bize göre bakanlık şu ana kadar Müslümanlara tatmin edici bir yaklaşım sergilememiştir. Bu süreç bitmiş değildir, gelişmeleri gözleyeceğiz. Ancak şurası da bir gerçek ki KRM bu kararı ortak almıştır.


Yeni üyeler belli oldu
Öte yandan Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere İslam Konferansı'na ayrıca Hannover'den din bilimci Hamideh Mohagheghi, kadın bülteni Gazelle'nin yazı işleri müdürü Sineb El Masrar ve Stuttgartlı imam Abdelmalik Hibaoui'yi de 17 Mayıs'ta Berlin'de düzenlenmesi planlanan İslam Konferansı'na davet etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!