Recep SEPLİN
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2009 09:54
Bremen Üniversitesi'nde düzenlenen Dil Festivali'nin onur konuğu Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, anadilin önemini anlatırken, Türkçe'nin korunmasında herkese görev düştüğünü söyledi.
BREMEN Üniversitesi'nin UNESCO himayesi altında düzenlediği Dil Festivali'nde Türkçe'nin önemi bir kez daha vurgulandı. Dil kurultayı niteliğindeki festivale konuşmacı olarak Bremen Fahri Konsolosu Yasemin Vierkötter, Hannover Başkonsolosluğu Eğitim Ataşesi Ahmet Selçuk Bozkurt, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, Bremen Üniversite Eğitim Fakültesi öğretim üyeleri Prof Dr. Yasemin Karakaşoğlu, Prof. Dr. Katja Cantone ve Pamukkale Üniversitesi Alman Dili Edebiyatı öğretim üyesi Doç. Dr. Nejdet Keleş katıldı.
Türkçe dünyanın en çok konuşulan dilleri arasında
Kurultay Başkanı Adnan Çöktü ve genel sekreteri Adnan Erol'un yönettiği toplantıda Yasemin Vierkötter, “Çocuklarımızın anadil eğitimi için ortak çabalar harcamamız gerekir. Anadil eğitimi en az Almanca eğitimi kadar önemlidir” dedi. Prof. Dr. Yasemin Karakaşoğlu ise göç olgusunun anadil üzerindeki etkileri üzerine bilgiler verirken, Alman eğitimin sisteminin çok dilli eğitime geçmesi gerektiğini söyledi.
Pamukkale Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Nejdet Keleş, Türkçe'nin tarihi süreci hakkında bir konuşma yaptı. Keleş, Türkçe'nin dünyanın en çok konuşulan beşinci dili olduğuna dikkat çekerek, yurtdışında anadilimizin korunması konusunda ilk görev anne ve babalara düştüğünü söyledi.
Dil ayrımı kabul edilemez
Alman dil bilimci Prof. Dr. Katja Cantone, Almanya'da dillerin adeta "sınıflandırıldığını" görmekten dulduğu üzüntüyü dile getirerek, "Genel anlamda gençlerin ikidilli olması teşvik ediliyor. Burada önemli olan nokta, iki ayrı dil konuşabiliyor olmanın mı, yoksa ancak bazı dilleri konuşabiliyor olmanın mı bir avantaj sağladığı mesajını verenlerin tavrı sorgulanmalı" sözleriyle diller arasında ayrım yapılmasını üstü kapalı olarak eleştirdi.
Anadilin önemi
Dil Festivali'ne onur konuğu olarak davet edilmekten duyduğu sevinci dile getiren Türkiye Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, kısaca TDK tarihçesi ve çalışmaları hakkında bilgi verdikten sonra, "Türkçe, kökleri binlerce yıl ötesine uzanan pek çok dille karşılaşan, pek çok dille etkileşim içerisine giren, pek çok dili etkisi altına alan, ama her zaman ayakta kalan dildir“ dedi. Bir dilin korunmasının bu dili konuşan insanların elinde olduğunu söyleyen Akalın, anadilin sadece iletişim aracı değil, insanların kimliği, kalbi ve manevi dünyası olduğunu söyledi. Akalın, Türkçe'nin korunması için her bireye görev düştüğünü söyledi. Konuşmaların ardından Vakkas müzik grubu şarkılar okudu ve ve Türk öğrencilerden oluşan folklor ekibi sahne aldı.