Güncelleme Tarihi:
İngilizce "Neither here... nor there" (Ne burada, ne orada) adıyla hazırlanan kitabın ilk baskısı, Ahmet Polatın da fotoğraf çalışmalarıyla katıldığı "Breda 2008 Fotoğraf Festivali"nin açılış töreninde, Hollandanın tanınmış kadın politikacıları arasında yer alan eski kültür bakanlarından Hedy dAnconaya sunuldu.
Hedy dAncona, kitabı, Türk toplumunun Avrupa Birliği ile kültür ve sanat faaliyetleri anlamında bütünleşmesine katkı açısından önemli bir çalışma olarak gördüğünü ve bu tür çalışmaların daha sıklıkla yapılmasını istediğini söyledi.
Avrupa Kültür Fonu ve Fatusch Prodüksiyon şirketinin katkılarıyla, Metsenschilt Yayınevi tarafından hazırlanan kitapta, Ahmet Polatın kendi kimliğini araştırmak üzere yaptığı yolculuk sırasında Anadoluda ve Hollandadaki Türk toplumu arasında yaşadıkları ve gördükleri siyah-beyaz fotoğraflarla hikaye ediliyor.
Kitabı hakkında AA muhabirine bilgi veren Polat, yüksek eğitimini tamamladıktan sonra kültürel anlamda bir kimlik arayışına girdiğini ve bu arayışı, uzmanlığının fotoğraf olması dolayısıyla bu alana odaklanarak yaptığını söyledi.
KİMLİK ARAYIŞI
Polat, araştırmaya daha öğrenciyken karar verdiğini, bu nedenle 1999 yılından bu yana Türkiyede yaşadığını belirterek, şöyle dedi:
"Doğma büyüme Hollandalıyım. Annem Hollandalı olduğu için Türk kültürüne biraz uzak kalmıştım. Kimliğimle ilgili kafamda sorular vardı ve bu sorulara yanıtları burada bulamıyordum. Kimliğimi öğrenmek istiyordum. Birçok Türke normal gelen olaylar bana normal gelmiyordu.
Bunu öğrenmek istedim ve fotoğrafla Türkiyeyi araştırmaya karar verdim. Hala da araştırıyorum, şu ana kadarki çalışmalarımı işte bu kitapta topladım. Dedemin köyü Gaziantepte, babamın köyü Zonguldakta... Anadoluyu çok dolaştım. Bakarak, konuşarak, paylaşarak, fotoğraf çekerek bunu yaptım. Kültürümle, kimliğimle ilgili bulduğum her şey bu kitapta.
Kitap aynı zamanda tamamen kendi geçmişime dönük biyografi gibi. Kendimin hikayesi var, ama Hollandadaki Türk toplumunun da hikayesi var." Ahmet Polat, Batı Avrupa ülkelerinde yaşayan ikinci-üçüncü kuşak gençlerin kültürel açıdan "iki arada bir derede kalmış" konumda olduklarını, bu nedenle asıl kimliklerini öğrenmelerinin bu güçlüğü yeneceğine inandığını belirtti.
Açılışı, Ahmet Polatın kitabının tanıtımıyla yapılan, Hollandanın yanı sıra değişik ülkelerden 50ye yakın fotoğraf sanatçısının katıldığı Breda Fotoğraf Festivali, 31 Ekim tarihine kadar sürecek. Festival çerçevesinde, katılan sanatçıların fotoğrafları, kent merkezinde değişik noktalarda halka daha yakın olması düşüncesinden hareketle hem iç, hem dış mekanlarda sergileniyor. Ahmet Polatın fotoğrafları ise Brabant Kültür ve Sanat Vakfı binası salonlarında yer alıyor.
Bu yıl, "değişik kültürlere bir bakış" temasıyla üçüncüsü düzenlenen Breda 2008 Fotoğraf Festivalinin ilk 10 gününde, fotoğraf üzerine toplantı, tartışma, deneysel çalışma ve gösteri gibi çeşitli etkinlikler de yapılacak.
Hollandanın Roosendaal kentinde 1978 yılında doğan Ahmet Polat, Breda Güzel Sanatlar Akademisinin fotoğraf bölümünden mezun oldu. 2006 yılında New Yorkta "fotoğrafın Oscarı" sayılan ICP (International Center of Photography) kurumunun yılın genç fotoğrafçısı ödülünü kazandı. Polatın İstanbul ve Hollandanın değişik kentlerinde çok sayıda sergisi açıldı.