Güncelleme Tarihi:
Sol Parti, 1993'te Almanya İçişleri Bakanlığı'nın PKK yasağı kararının kaldırılması için önerge verdi. Önergede PKK'nın AB terör listesinden de çıkarılması talep edildi.
IŞİD'LE MÜCADELEYİ ENGELLİYOR
PKK yasağının kaldırılmasına gerekçe olarak, Almanya'da Kürtleri terör örgütü IŞİD'le mücadelede önemli aktör olmakta engellediği belirtildi. Yasağın ayrıca binlerce Kürt kökenli göçmenin düşünce ve toplantı özgürlüğünü kısıtladığı kaydedildi. Türkiye'de PKK ile barış görüşmelerini desteklemek için PKK'nın AB terör listesinden çıkarılması istendi. PKK yasağından dolayı cezalı duruma düşenler için af çıkarılması talep edildi.
DÜŞMANIMIN DÜŞMANI
Büyük koalisyon ortağı Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) grubu adına konuşan Clemens Binninger ise, Almanya Yüksek İdari Mahkemesi'nin 2012'de PKK hakkında aldığı, halkların dostluğuna aykırı bir örgüt olduğu kararını hatırlattı. Binninger, PKK'nın şiddet yanlısı tavrından vazgeçmediğini vurguladı ve yasağın kaldırılmasına hayır dedi. Koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) adına konuşan Uli Grötsch, PKK'nın Ortadoğu'da terör örgütü IŞİD'e karşı mücadelesinin “Düşmanımın düşmanı dostumdur” anlamına gelmeyeceğini söyledi.
GARANTİSİ YOK
PKK'nın iç güvenlik için halen tehdit oluşturduğunu vurgulayan Grötsch, daha 2014 yılında PKK yanlılarının Almanya'da istasyon, havaalanı, televizyon ve radyo bürolarını işgal ettiğine dikkat çekti. Grötsch, SPD olarak yasağın kaldırılmasını reddettiklerini belirtti. Yeşiller adına konuşan İrene Michalic de PKK'nın halen Almanya'da haraç topladığını, barış görüşmelerinin tehlikeye girmesi durumunda PKK'nın tekrar şiddete başvurmayacağını kimsenin garanti edemeyeceğini kaydederek, yasağın kaldırılmasını reddetti.
Sol Parti'nin önergesi İçişleri Komisyonu'na gönderildi. İçişleri Komisyonu önergeyi görüştükten sonra bir tavsiye kararıyla tekrar parlamentoya gönderecek.