Güncelleme Tarihi:
ALMANYA'nın Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti'nde (NRW) 9 Mayıs 2010 tarihinde yapılan eyalet seçimi sonrası bilim bakanlığına aday gösterilen ancak bu teklifi geri çeviren Bremen Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Kültürler Arası Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Yasemin Karakaşoğlu, teklifi kabul etmediği için pişmanlık duyduğunu dile getirdi.
Aşağı Saksonya Eyaleti Uyum Bakanı Aygül Özkan'dan sonra Almanya'nın ikinci Türk kökenli bakanı olması için SPD'li Eyalet Başbakanı Hannelore Kraft'ın kendisiyle dört saati aşkın bir görüşme yaptığını, teklifi ilk önce kabul ettiğini anlatan Karakaşoğlu, şunları söyledi:
Hazır değildim
“Seçimler sonrası NRW Başbakan adayı bayan Kraft beni aradı. Ben Türkiye'de tatildeydim. Bana bakanlık teklifi yaptı. Ben Köln'e gelip bir otelde bayan Kraft'la yaklaşık dört saat baş başa bir görüşme yaptım. Kraft çok samimi ve iyi birisi. Bana bilim bakanlığını teklifi etti. Aniden yapılan bir teklifti. Ben teklifi önce kabul ettim. Bu kararımı da kendisine söyledim. Kraft çok sevindi. Ancak okuldaki konumumu ve öğrencilerimi düşününce bir gün sonra teklifi kabul etmediğimi ilettim. Bakanlık teklifini kabul etseydim dört gün sonra yemin edip göreve başlayacaktım. O gün kendimi hazır hissetmediğim ve bilimi seçtiğim için 'hayır' dedim.”
Yine teklif gelebilir
Şimdiye kadar kendisinin bir çok bakan ve siyasetçiye danışmanlık yaptığını ve bağımsız olduğunu belirten Prof. Dr. Yasemin Karakaşoğlu, “Bana çok kişiden neden bakanlığı kabul etmediğim sorusu geliyor. Ben de zaman zaman teklifi geri çevirdiğim için pişmanlık duyuyorum. Ancak ileride buna benzer tekliflerin yine geleceğine inanıyorum. O zaman daha ciddi olarak düşüneceğim. Ben zaten yıllardır bağımsız olarak siyasetin içindeyim. Almanya'da bir ismim var. Bir çok bakan ve siyasetçinin danışmanlığını yapıyorum” diye konuştu.
SPD lideri ne demişti
SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel, NRW'deki hükümet kurma çalışmalarından önce Hürriyet'e şunları söylemişti: "Biz klasik bir bakanlığa Türk kökenliyi getirerek uyum için önemli bir işaret verecektik. Başbakan Hannelore Kraft, Bilim veya Adalet Bakanlığı'na bir Türk kökenliyi getirmek için çok çaba sarf etti. Adalet Bakanlığı için üç Türk kökenli kadın adayla yoğun görüşmelerde bulunuldu ama üç aday da düşünme süresi sonunda teşekkür edip görevi kabul etmediler. Üç aday da ailevi nedenleri gerekçe gösterdiler. Belki de güvenceli bir işi bırakıp bir azınlık hükümetin görevi tercih etmediler."