Güncelleme Tarihi:
AVRUPALI Türklerin askerliğiyle ilgili yapılan yeni düzenlemeler, söylentilerin aksine gençlere kolaylık getirdi. Eski yasada olduğu gibi dört taksitle ödenecek olan 10 bin Euro için 38 yaşın sonuna kadar vakit tanınıyor, aksi takdirde asker kaçağı konumuna düşülüyor. İlk taksit için 2 bin 500 Euro ödenirken, geri kalan 7 bin 500 Euro için en fazla 3 taksit imkanı sağlanıyor.
Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla başkonsolusluklara ulaştırılan Dövizle Askerlik Uygulama Yönetmeliği’ne göre işleme konulurken, konsolosluk yetkilileri önceki sistemde verilen geçici terhis belgesi uygulamasının da kalktığını bildirdi. Ayrıca, Dövizle Askerlik Uygulama Yönetmeliği’nin 15 Aralık 2011 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından, askerlik yaşı gelen Avrupalı gençler için üç ayrı seçenek sunuluyor.
İki durumda da taksit imkanı
15 Aralık 2011 tarihinden önce dövizle askerlik için karar aldıranlar, 5 bin 112 Euro, bu tarihten sonra başvuruda bulunmuş olanlar 10 bin Euro ödeyerek, temel eğitime tabi tutulmaksızın, askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak. 14 Aralık tarihine kadar askerlik için başvurup, yine bu tarihe kadar ilk taksidini yatıranların, 38 yaşın sonuna kadar 5 bin 112 Euro’yu ödemeleri gerekiyor. Bu durumda bulunanlar, parayı yatırınca askerliği yapmış sayılacaklar. 14 Aralık tarihine kadar ilk taksidi yatırıp da eski uygulama kapsamına girenler, paranın tamamını 38 yaşına kadar yatırmamaları halinde, cezalı duruma düştükleri için 7 bin 668 Euro ödemek zorunda kalacak. Ancak yine de askere gitmeden terhis belgesi alabilecekler.
Konsolosluk belge veriyor
Yeni yasal düzenlemeyle belirlenen 10 bin Euro tutarındaki askerlik parasını ödeyemeyecek durumda olanlar ise karar aldırtıp 15 ay askerlik hizmetini yapmak üzere Türkiye’ye gidecek. Özellikle çalışanların, 15 aylık askerlik hizmeti süresince gelir kayıplarını dikkate almaları gerekiyor. İşyerinden izin alma konusunda sorun yaşayanlar ise bağlı oldukları başkonsolosluktan, askerliğe gittiklerine dair belge alıp bunu işverene ibraz edebilir. Türkiye ve Almanya arasında mevcut anlaşmalar gereği, askerlik yapmak amacıyla 15 ay Türkiye’ye gidenler veya Türkiye’ye giriş yaptıkları sırada asker kaçağı oldukları gerekçesiyle askeri birliklerine sevk edilenler, terhis belgesiyle birlikte, askerliğin bitiminden hemen sonra tekrar Almanya’ya dönebilir.
Son seçenek, başka uyruk
Askerlik çağında olup da parası olmayan veya parası olduğu halde 10 bin Euro yatırmak istemeyen gençlerin önlerinde ise tek seçenek kalıyor; Türk vatandaşlığından çıkarak başka bir uyruğa geçmek. Ancak askerlik yaşında olanların Türk vatandaşlığından çıkışlarında bir sınırlama var. Bu konuda daha önce de uygulanan olan sistem geçerli. Buna göre, 38 yaşın sonuna kadar askerliğini erteleyenler, başka bir ülke vatandaşlığına geçmek üzere sorunsuz bir şekilde Türk vatandaşlığından çıkabiliyor. 38 yaşından sonrakiler ise askerlik parasını yatırmadıkları veya askerlik hizmetini yapmadıkları için asker kaçağı konumuna düşüyor ve Türk vatandaşlığından çıkamıyor. Bu durumda bulunanlar, askerlik yapmadan ancak 10 bin Euro yatırırsa Türk vatandaşlığından çıkabilecek.