Güncelleme Tarihi:
'Daily Mail' gazetesinin haberine göre, uzmanların Pekin ördeği pişirilen fırınların sağlığa zararlı olmadığını a?ıklamalarına rağmen kriterlerin ?ok sıkı uygulanmasından dolayı İngiltere'deki restoranlar Pekin ördeği pişirilmeyecek. İngiltere'de Pekin ördeği yapan restoranlardaki tüm fırınlar Çin malı. O nedenle başta Londra'daki Çin Kasabası (Chinatown) başta olmak üzere tüm Çin restoranları bu karardan ötürü son derece sıkıntılı ve sinirli. Bir Çinli şef, "Çok sa?ma. Bir Avrupalı, Pekin ?rdeği yapmaktan ne anlar ki?" derken, İngiltere'de yaşayan Çinliler, bu yasaklamaya 'kültürel ayrım' adını vermiş durumdalar. Bir Çinli ise, "Pekin ördeği Çin'in bir kültür sunumudur. Balığın yada patates kızartmasının herhangi bir ülkede yasaklanması karşısında bir İngiliz ne düşünürdü acabaö diyor. Dünya Çin Mutfağı Derneği Başkanı ise "Ne olduğu hi? önemli değil. Pekin ördeğinin uluslararası pazarını kaybedeceğini sanmıyorum. Pekin ördeği lezzetli ve sağlıklı bir yiyecektir" dedi.
Pekin ördeğinin 600 yıllık ge?mişi bulunduğu halde tarihi kayıtlar Pekin ördeğinin Moğolistan kökenli olduğunu gösteriyor. Pekin'deki en ünlü Pekin ördeği restoranın tarihi 1864 yılına dayanıyor. Çüencüdı (Quanjude) restoranının 9'uncu Pekin'de olmak üzere Çin ?apında 14 restoranı var. Pekin'deki en eski 'Çüencüdı restoranında' günde ortalama 2 bin dolayında ördek satılıyor. Restoran ayrıca her müşterisine ka?ıncı ördek yenildiyse o ördeğin numarasının olduğu bir sertifika da veriyor. Restoran broşürlerindeki bilgiye göre restoranda 1.15 milyondan fazla ördek yenilmiş durumda. 2007 Dünya Marka Laboratuarına göre restoranın markası Asya'daki markalar i?erisinde 320'inci sırada ve ü? yıl önceki değeri ise 10 milyon yüenin üzerinde (yaklaşık 1.86 milyon YTL).
?zel ve gizli olduğu i?in, mutfağa girip ?ekim yapılmasına izin verilmiyor. Ancak, ördeklerin pişirildiği taş fırınlarda ?ekime izin verildi. Fırınlarda sadece odun kullanılıyor ve ördekler fırın i?inde ateşten uzak bir noktada pişiriliyor. Pişen ördek aş?ılar tarafından müşterinin masasına getiriliyor ve müşterinin gözü önünde kesiliyor. ?rdeğe tat veren, etinden daha ?ok derisi ve özel birka? sosla birlikte avu? i?i büyüklükte ince hamur dilimlerine dürüm yapılarak yeniliyor.
Tarihi ?ok eski olmasından da dolayı bu restoranın en eski iki şubesinde, Çin'i ziyaret eden Fidel ve Raul Castro, Jimmi Carter, Seiji Ozawa, Juan Antonia Samarach, Helmuth Kohl, Seku Ture, Henry Kissinger, Butros Butros Gali gibi bir?ok ünlü kişi Pekin ördeği yedi.