Güncelleme Tarihi:
Bu şehirde bin 100 göstericiyi sokağa çıkarmayı başaran hareket, Würzburg, Braunschweig ve Düsseldorf gibi şehirlerde ise ancak birkaç yüz kişiyle gösteri yapabildi. Pegida, geçen hafta Dresden’de 25 bin kişiyi toplamayı başarmıştı. Bu hafta güvenlik gerekçesiyle bu şehirde toplanamayan grup önümüzdeki hafta için yine iddialı. Pegida’nun kurucusu Lutz Bachmann, "Bir güvenlik konsepti oluşturmak için yüksek bir tempoda çalışıyoruz." dedi.
Bununla birlikte Pegida karşıtı göstericilerin bu hafta da daha iddialı oldukları görüldü. Bunun bir sonucu olarak ülke çapında 50 binden fazla kişi Pegida’yı kınamak için sokağa çıktı. Emniyet birimlerinin verdiği bilgiye göre Münih’te 12 bin, Wiesbaden’da 10 bin, Bielefeld’de 10 bin, Magdeburg’da 6 bin, Leipzig’de 5 bin, Braunschweig’da 5 bin, Osnabrück’te 4 bin 200, Nürnberg’de 2 bin 700 ve Würzburg’da 1200 kişi Pegida ve temsil ettiği zihniyeti reddetmek için eylem düzenledi.
KARŞIT GÖSTERİCİLERİN SAYISI 50 BİNİ AŞTI
Hameln'deki eylemin haberini alan karşıt görüşlüler de yaklaşık 400 kişi ile sokağa indi. Topluluk Pegida’nın Hameln yapılanması olan Hamgida'ya karşı istasyonda bir araya gelirken, polis de İslam karşıtı gruba kısıtlı eylem alanı tahsis etti.Buna karşı Hamgida son anda eylemi iptal ederek Braunschweig'daki eyleme katılma kararı aldı. Hamelnli vatandaşlar bu kararı sevinçle karşıladı ve eylemlerine devam etti. Olaysız bir şekilde yaklaşık bir saat süren eylemde Hameln Belediye Başkanı Claudio Griese, Hameln Kaymakamı Tjark Bartels, Hameln Hamidiye Camii Başkanı Bilgin Onur, Kilise ve sendika başkanları da katılarak birer konuşma gerçekleştirdi.
Osnabrück’teki karşıt gösteriye de Osnabrück Büyükşehir Belediye Başkanı Wolfgang Griesert ve Aşağı Saksonya İçişleri Bakanı Boris Pistorius, DGB Sendikalar Birliği, siyasi parti temilcileri ve kiliseler destek verdi. İçişleri Bakanı Boris Pistorius,“Bugün burada yabancı düşmanlığına karşı bizim değerlerimize sahip çıkan insanları görüyorum. Teröristlerden korkulmaz‘‘ dedi.Katılımcıların taşıdıkları döviz ve pankartlarda da ilginç mesajlar verildi.
Bazı katılımcılar “ Biz Odessa’yız”, “Biz Nijerya’yız, Suriye’yiz, Mısır’ız” yazılı dövizlerle dünyanın başka yerlerindeki terör saldırılarına da dikkat çekerken, gençlerin taşıdığı “Bizi ayırmalarına izin vermeyeceğiz”, “ Siyah, beyaz, esmer, aslında hepimiz aynıyız” , “Osnabrück renklidir” gibi pankartlar da dikkatlerden kaçmadı. Braunschweig’daki karşıt gösteriye ise Büyükşehir Belediye Başkanı UlrichMarkurt (SPD) katıldı. Markurt, “Biz Braunschweig’in çeşitliliğin olduğu bir kent olması için çaba sarfedelim, tek bir düşüncenin olduğu yer değil” dedi.
Flensburg’da ise 2 bin 500 kişilik karşıt göstericiye Schleswig Holstein Adalet ve Kültür Bakanı Anke Spoorendonk (SSW)eşlik etti. Bakan, farklı millet, etnik ve dini gruplar arasında birlikte yaşama kültürünün gelişmesi için karşılıklı kabul ve saygının önemli olduğuna dikkat çekti. Mecklenburg Vorpommern’da da farklı kentlerde düzenlenen anti Pegida gösterilerine aralarında Eyalet Başbakanı Erwin Sellering’in de bulunduğu yaklaşık bin kişi katıldı. Açık toplum kültürünü koruma çağrısında bulunan Sellering, “Özellikle şimdi sokak ve meydanları aşırı sağcılara bırakmayalım ki hava kirlenmesin” dedi.
PEGIDA’DAN STRATEJİ DEĞİŞİKLİĞİ
Bu arada Pegida temsilcilerinin karşı karşıya kaldıkları tepki ve artan baskı karşısında strateji değişikliğine gittiği öğrenildi. Bugüne kadar basını ‘Lügenpresse’ olarak adlandırarak gazetecilerle irtibatı reddeden grup, bu tavrından vazgeçti. Hareketin sözcüsü Kathrin Oertel, ARD’de Günther Jauch’un programına katılarak bundan böyle daha sıkı bir diyalog içine girmeyi ve farklı partilerden politikacılarla doğrudan görüşmeler planladıklarını söyledi.