Pazarlıkta “Stuttgart 21” sıkıntısı

Güncelleme Tarihi:

Pazarlıkta “Stuttgart 21” sıkıntısı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2011 20:10

Baden-Württemberg'de Yeşiller ile SPD arasında sürdürülen koalisyon görüşmelerinde Stuttgart tren istasyonunun yer altına kaydırılmasını içeren proje yüzünden sıkıntı çıktı. Rheinland-Pfalz'da ise SPD ile Yeşiller arasında somut koalisyon pazarlığı yolu açıldı.

Haberin Devamı

Almanya'nın Baden-Württemberg eyaletinde Yeşiller Partisi ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasında başlatılan koalisyon görüşmelerinde “Stuttgart 21” projesi yüzünden sıkıntı yaşandığı açıklandı.

Her iki parti de Stuttgart tren istasyonunun yer altına kaydırılmasını içeren “Stuttgart 21” projesiyle ilgili son kararın referandumdan sonra verilmesi konusunda hemfikir olduğu halde, referandumun nasıl yapılacağı konusunda görüşbirliğine varamadıkları belirtildi. SPD Eyalet Teşkilatı Başkanı Nils Schmid, “hemfikir olmadığımız konusunda hemfikiriz” derken, kendilerinin “Stuttgart 21” projesiyle ilgili uzlaşma görüşmelerini sürdüren Hıristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) eski politikacı Heiner Geissler'in önerileri doğrultusunda “stres testi”nin sonuçlarının beklenmesinden yana olduklarını açıkladı. Yeşiller Partili ilk Eyalet Başbakanı olarak koltuğa oturmaya hazırlanan Winfried Kretschmann da, sözkonusu test sonuçlarının beklenmesini desteklediklerini belirtirken, Alman Demir Yolları'nın (DB) planlanan inşaatla ilgili yeni ihaleler vermesine kesinlikle karşı olduklarını söyledi.

Yeşiller'in referandumda “Stuttgart 21” projesine devletin parasal katkısının da oylanmasını isterken, SPD'nin buna karşı olduğu da ortaya çıktı. Bu yüzden müstakbel ortaklar arasında sıkıntı yaşandığı da belirtildi. Ancak gelecek hafta perşembe günü bu konuyla ilgili olarak görüşmelere devam edileceğine ve sıkıntıların aşılmasının beklendiğine de dikkat çekildi.

“Stuttgart 21” projesinin geleceğine şekil verecek referandumun geçerli olması için seçmenlerin 1/3'ünün katılımına gerek duyulduğu, bunun da 2.5 milyon seçmen anlamına geldiği de belirtildi.

MAİNZ'DA TARAFLAR HAZIR
Yeşiller Merkez karar Yürütme Kurulu'nun onay vermesi üzerine Rheinland-Pfalz'da SPD ile Yeşiller arasında somut koalisyon görüşmeleri yolu açıldı.

Yeşiller'in Eyalet Teşkilatı Sözcüsü Eveline Lemke, SPD'li Kurt Beck'in Eyalet Başbakanlığında yeni bir koalisyon kurulması için olumlu bir yaklaşım sergilediklerini belirtirken, bazı alanlardaki taleplerinde ısrar edeceklerini de söyledi. Eveline Lemke, enerji politikası, sosyal adalet ağırlıklı toplum yaratılması, eğitimde şans eşitliği gibi alanlarda ciddi reformlar yapılmasından yana olduklarını açıkladı. Ayrıca partisinin Mosel nehri üzerine inşa edilmesi öngörülen dev üst geçit projesine sıcak bakmadığını da yineleyen Lemke, buna rağmen SPD ile gelecek hafta somut koalisyon pazarlığına başlayacaklarını da dile getirdi.

1994 yılından beri Rheinland-Pfalz Eyalet Başbakanı olarak görev yapan Kurt Beck de Yeşiller'le varolan sorunlu konularda uzlaşmaya varmakta güçlük çekmeyeceklerini açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!