Patronlar Almanca şartı isteyebilir

Güncelleme Tarihi:

Patronlar Almanca şartı isteyebilir
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2008 15:47

Almanya'da bir şirket, çalışanların sadece üretim sırasında Almanca konuşmalarını istedi. Avukat Macit Karaahmetoğlu, "Kusursuz bir üretim, sağlıklı bir iletişime bağlıysa, işverenin Almanca konuşma şartı koyması, hukuka aykırılık teşkil etmez" dedi.

Haberin Devamı

Almanya'nın Baden-Württemberg Eyaleti'nde bulunan Witeg isimli bir orta ölçekli şirketin, çalışanlarından üretim sırasında sadece Almanca konuşulmasını istediği bildirildi.
Alman Bild Gazetesi'nde yer alan habere göre, Wertheim kentinde bulunan ve termometre gibi laboratuvarlar için teknik araç ve gereç üreten şirketin duyuru panosuna asılan bildiride, "Üretim birimlerinde çalışanların Almanca konuşmalarına ilişkin talimata uymayanlar uyarılacak. Buna rağmen Almanca'nın dışında bir dil konuşmayı sürdüren çalışanlara çıkış verilecek" denildi.

Kalite standardı için gerekli

Şirketin Genel Müdürü Elmar Swiegot, söz konusu uygulamayla ilgili yaptığı açıklamada, özellikle araç ve gerçeklerin üretim aşamasında çalışanlar arasında Almanca konuşulmasının, kalite standardının korunması için önemli olduğunu belirterek, "Üretim birimlerinin dışında çalışanlarımız, istedikleri dili konuşabilir. Biz ırkçı ve yabancı düşmanı değiliz" dedi.

Gerekçeleri iyi anlatılmalı

Baden-Württemberg Eyaleti Ekonomi Bakanlığı sözcüsü Christine Baisch, "Duyuruda kullanılan ifade sorunlu" dedi. Hür Demokrat Parti (FDP) Genel Sekreteri Dirk Niebel, "Almanca konuşulması işyerinde çalışma atmosferi açısından yararlı. Ancak bu talep gerekçeleriyle anlatmalı. Aksi takdirde, Almanca öğrenmek isteyenler küstürülür" diye konuştu.


Avukat: Uygulama mantığa uygun

Dietzingenli avukat Macit Karaahmetoğlu, şunları söyledi: "Söz konusu uygulamayı haklı kılacak ciddi bir neden gerekiyor. Örneğin bir şirketin üretim aşamasında iletişim kopukluğunu önlemek için herkesin anlayacağı bir dilin konuşulmasını talep etmek hukuki açıdan sakıncalı olmayabilir. Bu yöndeki bir uygulamanın mantığa uygun olması gerekiyor. Baden-Württemberg'deki şirkette yürürlüğe giren Almanca konuşma zorunluluğuna ilişkin bu uygulamanın üretimin sağlıklı olarak yürütülmesi açısından gerekli olduğu, mantığa uygundur" dedi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!