Güncelleme Tarihi:
Şili'nin ilk patatesin Şili topraklarında ortaya ?ıktığını a?ıklaması üzerine Perulu uzmanlar, ilk patatesin Peru'nun güneydoğusundaki Titicaca gölü ?evresinde ortaya ?ıktığını söylediler.
Perulu uzmanlar, Şili Tarım Bakanlığının dünyadaki patates türlerinin yüzde 99'unun Şili'de yetiştirilen patates ile genetik bağı olduğu yönündeki a?ıklamasını da reddediyor.
Peru Tarım Bakanlığı Araştırma Enstitüsü Başkanı Juan Risi Carbone, yaptığı a?ıklamada, "Şili'deki patates, Peru'daki patatesten geliyor. Bu tartışılmaz. Patatesin ilk yetiştiği bölge Peru'daki Titicaca bölgesidir. Bu bölgede ?ok farklı türlerde patatesler bulunur" dedi.
Patatesin Titicaca'dan And Dağlarına ve Şili'ye yayıldığını söyleyen Carbone, "Şili patatesi, Peru patatesinin torunudur. İnka antik şehri Ma?u Pi?u ve Nasca'daki ?izgiler ne kadar Peru'ya aitse, patates de o kadar Peru'ya aittir" dedi" diye konuştu.
Carbone, Amerikalı uzmanların da, Peru patatesinin 1570'te Avrupa'ya getirildiğini, Şili patatesinin ise 1811'de Avrupa'ya ulaştığını söylediğini belirtti.