Güncelleme Tarihi:
Her iki taraf da kızarmış patatesi ilk kendilerinin keşfettiğini iddia ediyor.
Son yıllarda kalori bombası olarak sık sık gündeme gelen patates ile ilgili değişik hikayeler var. Ancak uzmanlar bile sağlıklı bir sonuca varacak bilgilere ulaşamadıkları için, iki ülke arasındaki çekişme yıllardır devam ediyor.
Son olarak Bürksel'de konu ile ilgili bir etkinlik düzenlendi. Burada konuşan Liege Üniversitesi'nden Prof. Pierre Leclerc "Belçikalılar patates kızartmasını çok seviyorlar. Ancak kısa bir süre öncesine kadar kimse bu konuya bilimsel açıdan yaklaşmamıştı" dedi.
NEHİRDEN ÇIKARIP YEDİLER
Belçikalılara göre patates kızartmasınının doğduğu yer, Belçika'nın güneyindeki Namur. İddiaya göre bölgedeki yoksullar Maas Nehri'nden balık tutarken çıkan patatesleri kızartarak yediler, böylelikle patates kızartması keşfedildi. Prof. Leclerc'e göre bu hikayenin doğru olma ihtimali çok düşük.
Tarihçi Madeline Ferriere ise, patatesin sokak mutfağının bir eseri olduğunu belirtirken "Patateslere bu haliyle Fransa'da ilk kez 1789 yılında, Paris'in en eski köprüsü Port Neuf'te rastlandığı belirtiliyor" bilgisini verdi.