Güncelleme Tarihi:
Canlı hayvan sayısının azlığı nedeniyle sürekli artan et fiyatları, pastırma ve sucuk fiyatlarının da artmasına neden oldu.
Daha önce kilosu 48 liraya satılan birinci kalite olarak adlandırılan kuşgömü, tütünlük ve sırt pastırmasının kilosu 56 liraya, ikinci kalite olarak satılan antirkot, dilme, mehle, kenar ve şekerpare pastırmanın kilosu 40 liradan 48 liraya, sıra pastırması adı verilen 3. kalite kürek, bacak, omuz pastırmanın kilosu ise 30 liradan 40 liraya çıktı.
Birinci kalite evlik sucuğun kilosu 24 liradan 30 liraya, 2. kalite sucuğun kilosu ise 18 liradan 24 liraya yükseldi.
İşlenmiş et ürünleri olan salam, sosis ve kavurma fiyatları da ortalama yüzde 40 oranında arttı.
"SIKINTI CANLI HAYVAN SAYISININ AZ OLMASI"
Kayseri Ticaret Borsası Başkanı ve pastırma sucuk üreticisi Şaban Ünlü, fiyatların artmasının canlı hayvan sayısının talebi karşılayamamasından kaynaklandığını söyledi.
Ünlü, “Canlı hayvan sıkıntısı sürüyor. Et fiyatlarının sürekli artması sonucu pastırma ve sucuk fiyatları da mecburen artıyor. Önceki yıl süt fiyatlarının 40 kuruşa düşmesi sonucu dişi koyun ve inekler kesime gönderildi. Bunun sonucu olarak canlı hayvan sayısı hızla düştü. Et fiyatlarındaki artış ne yazık ki devam edecek gibi görünüyor” dedi.
Ünlü, fiyatların artmasının kendilerini de sıkıntıya soktuğunu, üretimin azalma eğiliminde olduğunu ifade etti.