Pasaporta parmak izi istenmiyor

Güncelleme Tarihi:

Pasaporta parmak izi istenmiyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2011 19:52

Türkiye'de ve Türkiye'nin yurdışı temsilciliklerinde geçtiğimiz haziran ayından itibaren verilmeye başlanan e-pasaport için istenen parmak izi uygulaması geçici bir süre için kaldırıldı.

Haberin Devamı

Berlin Başkonsolosu Mustafa Pulat, bakanlığın yayınladığı genelge ile parmak izi alımından geçici olarak vazgeçildiğini belirterek, şu bilgileri verdi:

ZAMAN KAYBEDİLİYORDU
“2011 başından itibaren eski tip pasaportların temdit edilmesi uygulamasına son verilmesiyle birlikte vatandaş sayısı yüksek olan dış temsilciliklerimizin verdikleri e-pasaport randevu sürelerinin uzadığı gözlendi. Bu bakımdan, e-pasaportların 10 yıl geçerlilik süresiyle verildikleri de dikkate alınarak, e-pasaport başvurusunda meydana gelen yığılmaları önlemek ve başvuru süresini kısaltmak amaçlarıyla yeni bir karar alındı. Pasaport için yapılan işlemlerde parmak izi alımının zaman kaybına yol açıyordu. Yığılmaları önlemek, vatandaşlara kısa sürede randevu vermek ve işlemleri hızlı yapabilmek için parmak izi alma uygulaması geçici bir süre için kaldırıldı.”

FOTOĞRAF ÖNEMLİ
Başkonsolos Pulat, vatandaşın pasaportunu kısa sürede alabilmesi için uygun fotoğrafın getirilmesinin de önemine değinirken “Pasaport Kanununun 17. maddesine göre vatandaşlarımızdan istenecek fotoğrafların Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) tarafından belirlenen ölçütlere uygun iki adet 50x50 mm veya 50x60 mm ebatlarında renkli vesikalık olması gerekiyor" dedi.

İCAO ölçütlerine göre vesikalık fotoğraflarda aranan özellikler şunlar: Son altı ay içinde çekilmiş vesikalık olması, yüzün fotoğraf üzerinde ortalanmış, çene ucundan saçların başladığı bölgeye kadar sağ ve sol yüz hatlarının tamamen görünür olması, yüz kısmının yüksekliğinin 32 ile 36 mm arasında olması, fotoğrafın yüzde 70 ile 80’ini kapsaması, başın öne eğik veya herhangi bir tarafa dönük olmaması, nötr bir yüz ifadesiyle ağzın kapalı olarak çekilmiş, beyaz ve desensiz fon olması, fotoğrafta leke ve bükülmeler olmaması, fotoğraftaki renklerin nötr olması ve yüzün doğal rengini yansıtması, fotoğrafın doğrudan kameraya bakarken çekilmesi, gözlerin açık ve iyi görünür (göz içinde kırmızı leke olmayacak) şekilde, gözlerin önü saç veya gözlük çerçevesiyle kapatılmamış olması, güneş gözlüğü veya gözlük camı üzerinde yansımalar olmaması gerekir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!