Güncelleme Tarihi:
ALMANYA’nın Günzburg kentinde yaşayan Derya Oflaz’ın Almanya ve Türkiye’deki mahkemelerde boşanma işlemleri 2002 tarihinde bitmesine rağmen, 2009 yılında süresi dolan pasaportunun geçerlilik süresi konusunda zorluk yaşıyor. Oflaz, çocukları 13 yaşındaki Eyüpcan ve 15 yaşındaki Ata’nın kayıtlı olduğu pasaportu, eski eşinin imzası veya vekaleti olmadığı için uzattıramıyor.
2009’da pasaportunun süresi bitince Münih Başkonsolosluğu’na başvurduğunu anlatan Oflaz, şunları söyledi:
“İki çocuğumun da kaydı benim pasaportta olduğu için konsolosluk yetkilileri pasaportumu ancak eski eşimin imzası veya vekaleti olduğunda ancak uzatabileceğini söyledi. Eski eşimden boşanalı m dokuz yıl olmuş. Türkiye’de nerede yaşadığını, ne yaptığını bilmediğimi söyledim. Yetkili ısrarla ‘Biz bir şey yapamayız, kanun böyle’ diyerek benim pasaportumu uzatmadı. Bir yıl boyunca Almanya’ya bağlı kaldım bir yere izine dahi gidemedim. Pasaport sürem geçerli olmadığı için burada devlet dairelerinde büyük zorluklarla karşılaştım. Çocuklara ayrı pasaport alamadığım gibi, çocuk parasında da zorluklar yaşadım.”
GEÇİCİ SÜRE VERİLDİ
Konsolosluğun kendisinden Türkiye’den avukat tutup boşanma davasına bakan mahkemeden çocuğun velayetinin kime ait olduğuna ilişkin bir belge getirmesini istediğini belirten Derya Oflaz, “Avukat tutacak param yok. Ne yapacağımı, kime başvuracağımı bilmiyorum. Pasaportuma geçici süre verildi. Ama sonra ne olacak bilmiyorum. Buna Türkiye’nin bir çozüm getirmesi gerekiyor. Eşinden boşanıp yalnız yaşayan çocuklu kadınlara, pasaport uzatmada kolaylık sağlamasını talep ediyorum. Pasaportum geçerli olmadığı için Almanya oturma iznim de ancak 6’şar ay süreyle uzatılıyor” dedi.