Pasaport uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Pasaport uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2011 10:47

‘Sıla Yolu’ güzergahı üzerindeki Türk Büyükelçilikleri, tatillerini memlekette geçirmek isteyenAvrupalı Türkleri uyardı. Artık sistemin değiştiğini belirten yetkililer, pasaport süresi dolanlarınbiyometrik pasaport almak için günlerce elçiliklerde bekleyebileceğini söyledi.

Haberin Devamı

AVRUPA’da bulunan Türk temsilcilikleri, izinlerini Türkiye’de geçirmek isteyen vatandaşları pasaport süreleri konusunda uyardı. Konsolosluklar, karayoluyla Türkiye’ye gidecek vatandaşlarımız arasında her yıl süresi geçmiş pasaportla yola çıkan yüzlerce kişinin olduğunu belirtti.

Artık sistemin değiştiğini belirten konsolosluklardan yapılan açıklamada, şu bilgilere yer verildi:
“Kendi pasaportu ve yanında yolculuk yapan aile fertlerinin pasaport sürelerine bakmadan yola çıkan Türk vatandaşları, süresi geçmiş pasaport geçerli olmadığı için sınır yetkilileri tarafından geri çevriliyordu. Vatandaşlar, Türkiye güzergahı üzerindeki büyükelçiliklere giderek, pasaportlarını uzatıp yola devam edebiliyordu. Bu işlemler de bir-iki gün sürüyordu ve yolda gereksiz strese sebep oluyordu.”

UZATMA BİTTİ
“Ancak artık eski pasaportları uzatmak mümkün değil. 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren eski pasaportlar uzatılmıyor, 10 yıl geçerli biyometrik pasaport düzenleniyor. Pasaport süresi geçmiş olarak yola çıkan vatandaşları bu sefer çok büyük zorluklar bekliyor. Öncelikle biyometrik pasaport başvurusu yapılacak. Biyometrik pasaportlar Türkiye’den geldiği için, bu işlem en az 10 gün sürüyor. Vatandaşın bu durumda en az 10 gün pasaportun gelmesi için beklemesi gerekiyor. Vatandaşın “10 gün bekleyeceğime geri dönerim” demesi de fayda vermez. Çünkü pasaportu geçersiz olduğu için kaldığı ülkeye geri de dönemez. Sınır polisi bırakmaz. Bu durumda vatandaşlar çok büyük zorluk ve sefillik yaşayacaktır. Şimdiden pasaportlarınızın süresini kontrol edin. Süresi dolmuş ya da tatil dönüşüne süresi bitmiş olacak pasaportlar varsa, yola çıkmadan önce bağlı bulunduğunuz başkonsolosluklardan biyometrik pasaport alın. Süresi geçmiş pasaportla sakın yola çıkmayın."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!