Güncelleme Tarihi:
MÜLTECİ KRİZİ SONU OLDU
2005’te başbakan seçilen Merkel, 18 yıl CDU’yu şekillendirdi.
Karşısına rakip çıkmayan Merkel, 2015’te mülteci krizinde kapıları açması sonucu kamuoyunda yoğun eleştirilere hedef oldu ve o tatihten itibaren de yıldızı sönmeye başladı.
Merkel, 2017 seçimlerinde ağır oy kaybına rağmen birinci parti çıkmayı başarsa da aşırı sağcı AfD’nin meclise girmesiyle yeni bir hükümet kurmakta zorlandı. Yeşiller ve Hür Demokratlarla (FDP) Jamaika koalisyonu aylarca süren müzakerelerden sonra kurulamadan dağıldı.
Cumhurbaşkanı Steinmeier’in devreye girmesi üzerine hükümet kurma krizi aşıldı ve yeniden seçim önlendi.
Başlangıçta “Muhalefete gitmek istiyoruz, Merkel’le koalisyona yokuz” diyen Sosyal Demokratlar, Merkel’le masaya oturdu. Seçimlerden 6 ay sonra büyük koalisyon kuruldu.
Ancak hükümette iki kardeş parti CDU ile CSU arasında yaşanan sert tartışmalar, Merkel’in otoritesini sarstı. Bavyera Eyalet seçimlerinde CSU’nun yenilgisi, iki hafta sonra ise Hessen Eyalet seçimlerinde CDU’nun ağır oy kaybı üzerine, kurultayda CDU genel başkanlığına aday olmayacağını açıkladı Merkel.
Bu beklenmedik adımıyla da parti içinde kendisine karşı olası bir isyanın önüne geçti.
Merkel’in aday olmayacağım demesi üzerine CDU’da üç kişi genel başkanlık koltuğuna adaylığını açıkladı. Parti genel başkanlığını bırakan Merkel, gelecek seçimlere kadar başbakan olarak görevini sürdürmek istiyor.