Güncelleme Tarihi:
Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da düzenlenen gösteride konuşan Başbakan Mark Rutte, sadece Hollanda'da değil, Avrupa genelinde Fransa'yla dayanışma için benzer gösterilerin düzenlendiğini belirterek "Korkunun bizi yönetmesine ve özgürlüklerimizin çalınmasına izin vermeyeceğiz" dedi.
Başbakan Rutte'nin yanı sıra Başbakan Yardımcısı Lodewijk Asscher, Dışişleri Bakanı Bert Koenders, Guvenlik ve Adalet Bakanı Ivo Opstelten, Amsterdam Belediye Başkanı Eberhard van der Laan ve Hollanda’da yayımlanan büyük gazetelerin genel yayın yönetmenlerinin de katıldığı gösteride saldırıda ölenlerin yakınlarına dayanışma mesajı verildi.
Rotterdam'ın "Plein 1940" meydanında düzenlenen gösteride de Belediye Başkanı Ahmed Aboutaleb, kalemin en güçlü silah olduğunu belirtti.
Moskova'daki Fransa Büyükelçiliği'ne çiçekler bırakıldı
Rusya'nın başkenti Moskova'daki Fransa Büyükelçiliği önüne saldırıda ölenlerin anısına yüzlerce çiçek bırakıldı ve mumlar yakıldı.
Saldırıda yaşamını yitirenleri anmak için büyükelçiliği ziyaret eden Ortodoks Hristiyanları Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri, devletlerin inananların dini duygularını daha iyi korumaları gerektiğini vurgulayarak Fransa hükümetinin, dine
hakaret edenlere ciddi cezalar vermesi durumunda bu tür bir terör saldırısının yaşanmayacağını savundu.
Atina'da protesto gösterisi düzenlendi
Charlie Hebdo'ya düzenlenen silahlı saldırı, Yunanistan'ın başkenti Atina'da da protesto edildi.
Başkentteki Fransız Enstitüsü önünde toplanan yaklaşık 500 kişi, Paris'teki silahlı saldırıyı protesto etmek için "Je Suis Charlie (Ben Charlie'yim)" yazılı pankartlar açtı.
Saldırıda yaşamını yitirenler için mum yakan göstericiler, derginin bazı nüshalarını başkent sakinlerine dağıttı. Gösteriye eski Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni'nin yanı sıra çok sayıda milletvekili ve sanatçı katıldı. Protesto eylemi olaysız bir şekilde sona erdi.
Roma'da meşaleli gösteri
İtalya’nın başkenti Roma'da Fransa Büyükelçiliği'nin bulunduğu Farnese Meydanı'nda toplanan yaklaşık 2 bin kişi, ellerindeki mumlar ve "Hepimiz Charlie’yiz" yazan dövizleriyle saldırıyı protesto etti.
İtalya Ulusal Basın Federasyonu ve Yabancı Gazeteciler Birliği'nin de aralarında bulunduğu çeşitli basın kuruluşları tarafından düzenlenen meşaleli anma mitingine, parlamenterler, farklı kanattan siyasi partiler ve sendikalar da destek verdi.
Ülkede çıkan gazeteler saldırıya geniş yer ayırırken gazetelerin büyük bölümü, "Özgürlüğe saldırı" manşetini attı.
İslamiyeti sorumlu tutan başlıklar atan sağcı gazetelere tepki gösteren Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, "Teröristler ile İslam'ı birbirine karıştırmaktan kaçınmak lazım" dedi.
Macar İslam Cemiyeti, saldırıyı kınadı
Macar hükümeti tarafından ülkede yaşayan Müslümanların resmi temsilcisi olarak kabul edilen Macar İslam Cemiyeti Başkanı Zoltan Bolek, Charlie Hebdo’ya yönelik saldırıyı kınadı.
Terör eylemi düzenleyenlerin İslam diniyle ilgili olamayacağını ve bu tür terör eylemlerinin İslam'a çok büyük zarar verdiğini belirten Bolek, ''İslam, kesinlikle terörü yasaklıyor. Bu işlenen cinayetler kabul edilemez. Terörün her çeşidini lanetliyoruz. Yüce kitabımız Kuran'ı Kerim'in buyurduğu gibi, 'Bir insanı öldüren tüm insanlığı öldürmüş gibidir' düsturu ile hareket ediyoruz. İslam'da savaşta bile sivillerin öldürülmesi yasaklanmışken İslam adına yaptıklarını söyleyenler kesinlikle İslam'ı tanımıyorlar, bilmiyorlar'' dedi.
Bolek, Fransa'nın Budapeşte Büyükelçisi Roland Galharague'ye başsağlığı mesajı gönderdi.
Saldırıda ölenler, Budapeşte'deki Fransa Enstitüsü önünde düzenlenen düzenlenen törende anıldı. Fransa'nın Budapeşte Büyükelçisi Roland Galharague, terörizme karşı en büyük silahın birliktelik olduğunu belirterek ''Bugün bize yollanan çiçekler, taziye dilekleri için çok teşekkür ediyoruz. Terörizme karşı en güçlü silahımız birlikteliktir. Bugün bize destek veren herkese müteşekkirim'' dedi.
Macaristan Yeşiller Partisi Eş Başkanı Bernadett Szel de AA muhabirine yaptığı açıklamada Avrupa'da camilere yapılan saldırıları kınadıklarını belirterek ''Fransa'ya destek vermek için toplandık. Ancak Avrupa'da Müslümanlara, camilere yapılan saldırıları da kınıyoruz. Şiddetin her türlüsüne karşıyız. Macar İslam Cemiyeti de zaten yaptığı açıklamada şiddetin her türlüsünü kesinlikle kınadıklarını belirtti'' ifadelerini kullandı.
İstanbul
Fransa'nın İstanbul Başkonsolosluğu önünde de anma programı düzenlendi.
Beyoğlu İstiklal Caddesi girişindeki başkonsolosluk binası önünde bir araya gelen bazı sivil toplum kuruluşlarının üyeleri, konsolosluk önünde mum yakarak, karanfil bıraktı.
Grup adına basın açıklamasını okuyan Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Başkanı Mustafa Köz, saldırıda hayatını kaybedenler için başsağlığı dileğinde bulundu. Köz, her sabah evlerin, bahçelerin kapılarını ve pencerelerini, barışın yerine kanla gözyaşının açtığını söyledi.
Cemal Süreya'nın, "Kan var bütün kelimelerin altında" dizelerinin yaşanan olaylar karşısında eksik kaldığını ifade eden Köz, şöyle konuştu:
"Şimdi her şeyin altından kan ve gözyaşı sızıyor. İçimizden, dışımızdan, kalplerimizden, ruhlarımızdan. Odalarımıza, balkonlarımıza, bahçelerimize, pencerelerimize barış değil, kan ve gözyaşı sızıyor. Onlar açıyor sabah kapımızı ve onlar örtüyor geceleri göz kapaklarımızı. Ancak bu kanı akıtan biz değiliz ama bu kanın içinde bizi de boğmak istiyorlar. Doğal dinsel, kültürel, siyasal farklılıkları düşmanlığın kanlı ırmağıyla kirletmek istiyorlar. Paris'teki karikatürist dostlarımızın katledilmesinin kalplerimizde açtığı yara, çok sıcak ve çok derindir. Bu yaranın daha da açılmaması için yeryüzünün bütün sanatçılarının yan yana gelmesi tarihi bir zorunluluktur."
Ressam Bedri Baykam ise saldırının kabul edilemeyeceğini ve herkesin dil, din, ırk ayrımı yapmadan tepkisini ortaya koyması gerektiğini vurguladı.
Protestoya katılan TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Süleyman Solmaz ile DİSK İstanbul Bölge Temsilcisi Önder Atay ve yazar Ayşe Düzkan da kısa birer konuşma yaparak saldırıyı kınadıklarını belirtti.
Öte yandan, Taksim Mis Sokak'ta toplanan başka bir grup da saldırıyı kınamak amacıyla ellerindeki pankartlarla, slogan atarak yürüdü.
İstiklal Caddesi'ndeki başkonsolosluk binası önüne kadar gelen grup, burada bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.
Gruptakiler, konsolosluk önünde basın açıklaması yaptıktan sonra eylemini sonlandırdı.
Eyfel Kulesi'nin ışıkları söndürüldü
Saldırıda hayatını kaybedenler için Eyfel Kulesi ve Republique Meydanı'nda anma düzenlendi.
Başkent Paris'in sembollerinden Eyfel Kulesi'nin ışıkları, saldırıda hayatını kaybeden 12 kişiyi anmak için TSİ ile 21.00'de on dakika süreyle söndürüldü.
Eyfel Kulesi'nde anma fikrini hayata geçiren Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo gün içinde yaptığı bir açıklamada, Paris'in yazarlar, felsefeciler, bilim adamları ve gazeteciler için bir sığınak olduğunu belirterek, "Bu şehirde aşırıcılara yer yok" ifadelerini kullanmıştı.
Öte yandan Republique meydanında da, hayatını kaybeden 12 kişi için başka bir anma töreni düzenlendi. Anma törenine katılan binlerce kişi ellerinde "Hepimiz Charlie'yiz" pankartları taşırken, kurbanlar anısına mumlar yaktı, meydana çiçek bıraktı.
Fransız karikatür dergisi Charlie Hebdo'nun ofisine düzenlenen silahlı saldırıda ikisi polis, dördü karikatürist 12 kişi yaşamını yitirmişti. Olaydan sonra ülke çapında güvenlik önlemleri arttırılmıştı.
Polis, saldırıyı düzenlediği değerlendirilen Cezayir asıllı iki kardeşi, Paris'e yaklaşık 100 kilometre mesafedeki Aisne bölgesinde aramaya devam ediyor.
Diğer taraftan ayrıca, saldırı sonrasında sosyal paylaşım sitesi Twitter’da başlatılan Türkçe "BenimAdımCharlie" anlamına gelen Fransızca "JeSuisCharlie" etiketi kullanılarak 3,5 milyondan fazla tweet atıldı.
Twitter'dan yapılan açıklamada, "JeSuisCharlie" etiketi kullanılarak dakikada 6 bin 500 tweet atıldığı da belirtildi.