Paris yine alev alev

Güncelleme Tarihi:

Paris yine alev alev
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2005 00:00

Fransa’da Paris banliyölerinden Clichy-Sous-Bois’da patlayan ve büyük kentlerden Lyon´a da sıçrayan araç yakma ve polisle çatışma olayları 8´ci günde de sürdü. Önceki gece 518 araç ile 27 belediye otobüsü ateşe verildi.

Haberin Devamı

Olaylar, sol kesimde Başbakan Dominique de Villepin ile İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy arasında bir güç savaşı olarak değerlendirilirken, bazı yorumlarda organize bir şekilde Sarkozy’nin yıpratmaya yönelik olduğu belitiliyor.

De villepin ile Sarkozy ise elele vererek olayların üstünden geleceklerini açıkladılar.

Fransa’da Paris banliyölerinden Clichy-Sous-Bois’da patlayan ve Lyon´a da sıçrayan araç yakma ve polisle çatışma gibi olaylar 8´inci günde de devam etti.

518 araç yakıldı

Perşembeyi cumaya bağlayan gece Paris banliyölerinde 518 araç ile 27 belediye otobüsü ateşe verildi. Lyon´a sıçrayan olayların önüne geçilmesi için polis yoğun güvenlik önlemleri aldı.

Olaylar, sol kesimde Başbakan Dominique de Villepin ile İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy arasında bir güç savaşı olarak değerlendirilirken, bazı yorumlarda organize bir şekilde Sarkozy’nin yıpratmaya yönelik olduğu belitiliyor. De Villepin ile Sarkozy ise elele vererek olayların üstünden geleceklerini açıkladılar.

Güvenlik birimleri olayların yabancı işçilerin yoğun olarak oturdukları bölgelerde olduğunu dikkat çekerken olayları çıkaran gençlerin Trappes bölgesinde bir belediye otobüs deposounu ateşe verdiklerini bu nedenlede sabah vatandaşların işlerine gitmekte zorluk çektiklerini belirttiler.

5 polis yaralı

Protestocuların Paris’e yakın semtlerde de araçları ateşe veriklerini belirten yetkililer itfaiye’nin bir bir olaydan diğer olaya yetişmekte güçlük çektiğini ve takviye ekiplerin görev yaptığını belirtiler.

Seine-Saint-Denis bölgesinde mal dolu dört büyük depoyu ateşe veren protestocular Aulnay-sous-Bois bölgesindeki 15 bin metrakarelik dev bir halı mağazasını yaktılar.

Sabah işyerine gelen çoğu yabancı olan işçiler işyerlerinin yandığını gördüklerinde televizyon kameralarına ve gazetecilere dert yanarak, ``Zaten çok zor iş bulabiliyoruz şimdi yine işsiz kaldık’’ demekten kendilerini alamadılar. Evvelki gece polislee gençlerin arasında meydana gelen çatışmalarda 5 polisin yaralandığı belirtildi.

Trene saldırı

Eylemciler ilk kez bir hızlı banliyö treninede saldırdı ve Blanc Mesnil İstasyonu´nda bulunan RER-B treni 30 kadar genç tarafından taşa tutuldu. Stains bölgesinde çıkan olaylarda da iki otobüs yakıldı, kentin Komunist Partili Belediye Başkanı Michel Beaumale bir grup gençle sohbet etmeye ve onları olaylara katılmamaya ikna etmeye çalışırken aracının yakıldığını haberini aldı.

Beaumale, aracının yanına ulaştığında yapacağı birşeyin kalmadığını gördü. Belediye Başkanının aracı alevler içinde kalmıştı. Polis kendilerine Courneuve bölgesinde av tüfeği ile ateş edildiğini belirtirken Noisy-le-Sec’te itfaiye ekipleride yakılan araçlara müdahele ettikleri anda bir kaç el ateş edildiğini söylediler. Olaylar her geçen gün bir başka bölgeye yayılarak genişliyor. Hükümet olayları önlemek için toplantı üzerine toplantı yapıyor.

1360 polis görevde

Polis olayların 10-15 kişilik mobil gruplar tarafından çıkarıldığını ve bazı grupların arasında 10-12 yaşında çoocuklar dahi olduğunu açıkladı. Evvelki gece meydana gelen olayları kontrol etmek için 1360 polisten oluşan 17 polis birliği, sadece olayların ilk başladığı bölge olan Seine Saint Denis’de 1300 polisin görev yaptığı pazartesi gününden bu yana ise olaylarda 25 polisin yaralandığı 89 kişininde gözaltına alındığı belirtildi.

Öte yandan kimlik kontrolü yapan polisten kaçarken yüksek gerilim trafosuna sığınıp elektrik çarpması sonucu ölen kuzey afrikalı Ziad (17) ve Banou (15) ile 17 yaşındaki Urfalı Muhittin Altun’un yaralanmasıdan sonra Muhittin’in ailesinin avukat Jean-Pierre Mignard ve Emmanuel Tordjman vasıtasıyla mahkemeye başvurdukları belirtildi.

Muammer ELVEREN / PARİS

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!