Paramızı nereye yatıralım

Güncelleme Tarihi:

Paramızı nereye yatıralım
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2013 12:28

Almanya’da Royal Bank of Scotland’da yatırım ürünleri sorumlusu olarak görev yapan Kemal Bağcı ile 2013 yılında beklenen ekonomik gelişmeleri ve en kârlı yatırımları konuştuk.

Haberin Devamı

2012'ye girildiğinde piyasaların aşırı düşmüş olduğunu aktaran Bağcı 2012'de en zor piyasaların Avrupa piyasaları olduğunu bildirdi.

Bağcı; "Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin ünlü sözleri “Avrupa Merkez Bankası Euro`yu kurtarmak için ne gerekirse yapmaya hazır ve yeterli olacaktır” sözleri piyasalarda anında bir gelişmeye yol açtı. Piyasalar aşırı derecede yükseldi ve Alman piyasası yüzde 30 artışla 2012`yi kapattı" dedi.

Şu anda piyasalar nasıl? 2013 yılından beklentileriniz neler?
Şu anda piyasalar çok sağlam. Bunu özellikle faizlerde görebiliyoruz. İspanya örneğinde olduğu gibi 2012`de bilemediğimiz Euro bölgesi ülkeleri Euro`da kalabilecek mi konusu neredeyse tartışılmaz oldu. Çünkü Avrupa Merkez Bankası bütün ülkerlere yardım etmeye hazır.

Bütün ülkelerden bono aldı, faizleri çok düşürdü ve piyasalara devamlı para aktardığı için Euro`nun devamlılığını sağladı. Fakat hala krizden çıkamama sorunu bu sene Euro bölgesinde mevcut. Krizin geçen seneden de daha zayıf olmasını, 2014`te de bu krizi atlatabileceğimizi düşünüyorum. 2013 yılında en önemli gelişmeler İtalya ve İspanya`nın cari açığının azalması. Bu ülkelerde gelirler çok düştü. İspanya`da şu an yüzde 25 işsizlik oranı var. Gelirlerin düşmesiyle orantılı olarak fiyatlar da düştüğü için bu ülkelerin rekabet güçleri artıyor. Bu ülkelerin daha da çok ihracat yapmasını bekliyorum.

Faizler neden düşüyor ve düşmeye devam edecek mi?
Düşmeye devam edeceğini kesinlikle bekliyorum. İtalya, İspanya`ya baktığımızda cari açıklarını neredeyse kapattılar ve yavaş yavaş krizden çıkıyorlar. Krizden önce bu ülkeler çok pahalıydı. Şimdi fiyatlar düştüğü için uluslararası piyasalarda daha da çok rekabet yapma imkanları var. O nedenle de ve Avrupa Merkez Bankası`nın yardımıyla yatırımcılar faizleri düşüyorlar. Aslında Avrupa Merkez Bankası`nın çok önemli bir etkisi de var. Gerektiğinde İspanya`nın, İtalya`nın bonolarını satın alıyorlar. Böylece bono fiyatlarını yükseltip faizleri düşürüyorlar. İspanya ve İtalya`yı konuşmamdaki amaç İtalya dünyanın sekizinci büyük ekonomisi, İspanya ise dünyanın onikinci büyük ekonomisi. Bunlara birşey olduğunda bütün dünya piyasaları etkileniyor. Hem Avrupa Merkez Bankası hem de dünya ekonomisi ve krizde olan ülkelerin ekonomisinin iyileşmesi ile beraber faizlerin daha da düşme beklentisi var.

Düşük faiz en çok hangi kurum ya da kişilere yarıyor?
Avrupa Merkez Bankası'nın faizleri düşürmesiyle hükümetlerin ödediği kredi faizlerinin de düşmesi sağlanıyor. Böylece hükümetlere borçlarını azaltabilme imkanı sağlıyor. Aynı anda yatırım için borçlanma artıyor. Mesela Almanya'da ev fiyatları hızla yükseldi. İnsanlar düşük faizler nedeniyle ucuz borç alıp, onu da eve yatırabiliyorlar. Yani düşük faiz sisteme kredi girmesini sağlıyor. Ekonominin daha da hızlı gelişmesine neden oluyor. Bu durumu Türkiye'de de görüyoruz. Yalnız sisteme çok fazla kredi girmesinin riskleri de var. Geriye ödeyememe ihtimali var. O zaman da dünya çapında bir finans krizine yol açabiliyor. Aslında finans krizine kadar yaptığımız hataları şimdi de tekrarlıyoruz. Aşırı derecede borç dünya krizine neden oldu. Şimdi yeni borçlarla aynı ekonomiyi kurtarmaya çalışıyoruz. Fakat şu an için en kolay çözüm yolu da bu.

2013`te nereye yatırım yapmak karlı?
Faizler çok düşük olduğu için faiz yatırımı cazip değil. Hisseler geçen sene çok yükseldiği halde hala cazip. Şu an Almanya piyasasında hisselerde yüzde 3 - 3,5 seviyesinde kar payı var. Yatırımcılar için Türkiye de ilginç yatırım alanlarından biri. Türkiye`nin ekonomisi gittikçe daha de güçleniyor ve ülkenin reytingi artıyor. Piyasalar şu an sağlam, ama hafif dalgalanma ve hafif düşüşler olabilir. Amerika ekonomisi daha da iyiye gittiği için Dolar'ın daha çok güçlenmesi bekleniyor. Amerika krizi geride bırakmış gibi. İşsizlik azalıyor. Büyüme oranı yüzde 2,5`i bulabilir. Bu yıl Dolar Euro`dan güçlü çıkabilir. Japon Yeni`nin düşmesini bekliyoruz. Altın bir ara çok yükselmişti fakat geçen sene zayıftı. Bu sene yine yükselme ihtimali var. Altın bir sigortadır, insanlar diğer piyasalara güvencini kaybettiğinde altına yönelir, aşırı derecede kriz gördüğümüzde altın fiyatları yükselir. Enflasyon riski arttıkça altın yükseldi. Yavaş yavaş krizi arkada bıraktığımız için altının aşırı yükselme beklentisi yok. Altın yatırılabilir seviyede. Ekonomi iyiye gittikçe hisseler de ilgi çekici. Amerika`da emlak fiyatları çok düştüğü için ilginç olabilir. Türkiye`de büyük kentlerde emlak fiyatları çok yüksek. Ama ülkenin ekonomik durumu iyi olduğu sürece ve reyting ajanları iyi baktıkça yatırım devam edecektir.

Yatırım yaparken nelere dikkat etmeliyiz?
Kesinlikle tek bir hisseye değil geniş çapli endeks yatırımlar tercih edin. Böylece kaybetme riski azalıyor. Aldığımızda en az 10 hisse olmalı. Kesinlikle bütün parayı hisseye yatırmak tavsiye edilmiyor. Paranın belirli kısımları hisse, bono ve altına yatırılabilir. Bir piyasa düştüğünde diğer piyasa yükselebiliyor. Hisse senetleri düştüğünde altın fiyatları yükseliyor mesela. Sadece hisse değil bono, altın ve emlak da alınsın ve uzun vadeli tutulsun.

Güney Avrupa ülkelerindeki krizden Almanya nasıl etkileniyor?
Almanya da ekonomik indikatörler zayıflama gösteriyor. İhracat aynı oranda yükselmiyor. Son üç ayda endüstriyel üretim azaldı. Fakat Almanya`nın hala çok güçlü şirketleri var ve ihracat gücü yüksek. Avrupa`nın dışına çıkma oranı yükseliyor. Çin ve Amerika ekonomisi sağlamlaştıkça Alman ürünleri daha çok o piyasalara ihracat ediliyor. Bu da Alman ekonomisini daha da sağlamlaştırıp krizden daha az etkilenmesine neden oluyor. İşsizliğin yükselmesine beklemiyorum. Alman ekonomisinin yüzde 1 ve altı büyüme ihtimali var. Hisselerin çıkma beklentisi orta seviyede.

2013 yılında Avrupa ve Almanya ekonomisini bekleyen en büyük sorun nedir?

İtalya`da seçimler çok önemli. Şubat ayındaki seçimlerde Başbakan olabilecek iki aday var. Biri kriz dolayısıyla en önemli reformları gerçekleştiren Mario Monti, ekonomiyi sağlamlaştıran bir kişi. Silvio Berlusconi ise daha populist bir politikaci. O korku var. Mario Monti Başbakan olmazsa piyasalar baya bir etkilenebilirler. Onun dışında Amerika`da şubat ayına ertelenen bütçe tartışmaları büyük sorunlara yol açabilir. Bütün dünyayı etkiler. Fransa`da da risklerin arttığını düşünüyorum, umarim en yakin zamanda ekonomik reformları başlatırlar.

Türkiye ekonomisinde 2013 nasıl bir yıl olacak?
Türkiye'nin cari açığı hala yüksek. Hükümet yavaş yavaş kapatmaya çalışıyor. Türkiye AB krizinden etkilenmemeye çalışmalı. Şimdiye kadar da bunu başardı. Aynı anda AB krizden kurtulup ekonomisi gelişirse Türkiye'nin ihracatları faydalanır. Türkiye ekonomisi güven verdiği için reyting ajansları Türkiye'nin notunu yükseltti. Bu da Türkiye'ye yabancı yatırımları hızlandıracak. Bu da dolayısıyla piyasaların daha iyi olması anlamına geliyor. Hisse senetleri ve hazine bonolarının yabancı şirketler tarafından daha da çok alınacağını düşünüyorum. Reyting notu arttıkça simdiye kadar yasal kısıtlaması olan firmalara yatırım fırsatları doğuyor.Türk piyasalarında reytingin yükselmesi nedeniyle çok daha sağlam bir yıl bekleniyor.

Okurlarımıza son olarak ne söylemek istersiniz?
Türkiye`de ki faizler hala güzel. Türkiye'de faize ya da bono yatırımı yapılabilir. Türkiye'nin ekonomisinin daha da gelişeceğine ve Avrupa'da daha da önem kazanacağına inanıyorum. Türk şirketleri çok gelişiyor. Türkiye'nin endüstriyel bakımdan gelişmesi çok önemli. Krizden öğrendik ki ekonomiler sadece servis ve banka finans sektörüne yöneldiginde çok büyük riskler doğuyor. IMKB 2012`de dünyanın en çok artış gösteren piyasasıydı. Çok aşırı bir hızlanma var ve Türkiye ekonomisini daha da yükselme ihtimali var.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!