Paralı çıkışa rağbet yok

Güncelleme Tarihi:

Paralı çıkışa rağbet yok
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2006 00:00

Tazminat ödeyerek 5 bin çalışanını işten çıkartmayı hedefleyen Alman Volkswagen firmasının paralı çıkış kampanyası rağbet görmedi.

Haberin Devamı

Merkezi Almanya’nın Aşağı Saksonya Eyaleti’nin Wolfsburg kentinde bulunan otomobil devi Volkswagen (VW) firmasının 5 bin çalışanını işten çıkartmak için başlattığı paralı çıkış kampanyasının beklenen ilgiyi görmediği ortaya çıktı.

Tüm dünyadaki VW fabrikalarının İşyeri İşçi Temsilci Genel Başkanı Bernd Osterloh ile İG Metal Sendikası Yabancılar Meclisi üyesi Ömer Köşkeroğlu, Hürriyet’e yaptıkları ortak açıklamada, şu ana kadar 155’i Türk olmak üzere Kassel, Emden, Braunschweig, Hannover, Salzgitter ve Wolfsburg şubelerinden sadece 2 bin 700 işçinin paralı çıkış aldığını ifade ettiler.

Çıkış alan işçilerin yüzde 11’inin, yani 286’sının göçmen, bunların da 155’inin Türk olduğu belirtildi. Paralı çıkış alanların eline net olarak 60’la 130 bin Euro arasında para geçtiği öğrenildi.

Kampanya sürüyor

İşverenin 5 bin (5000) işçiyi para ödeyerek işten çıkartmayı amaçladığını ifade eden Köşkeroğlu, kampanyanın yıl sonuna kadar süreceğini belirtirken, Bernd Osterloh, “Biz sendika olarak işçi arkadaşlarımıza işten çıkın, ya da çıkmayın şeklinde tavsiyede bulunmuyoruz. Emekçi arkadaşlarımızın kendi özgür iradeleriyle karar vermesini istiyoruz” diye konuştu.

Osterloh, kendi isteği ile tazminat alarak işten çıkanlara İş Ajansı tarafından 3 aydan 11 aya kadar para ödenmediğini, ayrıca sağlık sigortalarının da işçiler tarafından ödeneceğini anımsattı.

Dökümhane satılıyor

VW’nin altı fabrikasında sürdürülen paralı çıkış kampanyasıyla ilgili tartışmalar sürerken, önceki gün Hannover şubesinde 2 bin 500 işçinin çalıştığı dökümhanenin satılacağı haberi işçiler arasında büyük bir yankı uyandırdı.

Konuya ilişkin bir sorumuzu yanıtlayan Bernd Osterloh, VW’nin Almanya’daki şubelerinden toplu sözleşme gereği 2011 yılına kadar işçi çıkartılmasının mümkün olmadığına dikkat çekerken, işverenin dökümhanenin satılması için öne sürdüğü gerekçelerin henüz ayrıntılarının bilinmediğini söyledi.

Halit AYAROĞLU / HANNOVER-WOLFSBURG

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!