Güncelleme Tarihi:
ALMAN Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere’nin de katılımıyla iki gün sürecek Eyalet İçişleri Bakanları Konferansı Hamburg kentinde dün başladı. Hamburg’da Le Meridien Otel’de basına kapalı yapılan toplantının ilk oturumundan sonra gazetecilere açıklamada bulunan Federal İçişleri Bakanı de Maiziere, Almanya’daki terör tehdidinin bugün eyalet içişleri bakanları tarafından kapsamlı bir biçimde ele alındığını söyledi.
De Maiziere, "Var olan bu tehdide karşı ancak birlikte mücadele verebiliriz. Bu konuda çok uzun süreden beri birçok önlemin alınmasını kararlaştırmış bulunmaktayız. Dünden beri de var olan önlemlerle birlikte yeni önlemler almış bulunmaktayız. Ancak kimsenin kaygı duymasına neden yok. Tüm güvenlik birimleri işini yapıyor” dedi.
Kamusal alanlarla belirli yerlerde kontrol uygulanmasının eyalet içişleri bakanları tarafından onaylandığını söyleyen de Maiziere, "Buna sadece havaalanları ve tren istasyonları dahil değil, aksine kamusal yerlerin diğer alanları da dahildir. Bu konuda eyaletlerin güvenlik birimleri vatandaşlarımızın güvenliği için daha sıkı ve birbirleriyle koordineli çalışacak" dedi.
Ortak Terörle Mücadele Merkezinde (GTAZ) çok uzun süreden beri uzmanların kapsamlı çalıştığını ve eyaletler arasında bilgi alışverişinde bulunulduğunu kaydeden de Maiziere, uluslararası terörizmle mücadelede uluslararası ortakların birlikte çalışmalarının önemini vurguladı. Bakan De Maiziere, "Uluslararası terörizm dehşet ve korku yaratmayı amaçlamaktadır" diye konuştu.
UYUM KONUSU ARKA PLANDA KALDI
Konferansta ana konu olan uyum konusu terör konusu nedeniyle arka planda kaldı. Bakanların basına kapalı toplantıda 18 yaşından küçük göçmenlere anne ve babalarından bağımsız oturum izni verilmesi için büyük ölçüde görüş birliği sağladıkları belirtildi. Aşağı Saksonya İçişleri Bakanı Uwe Schünemann (CDU) sunduğu öneri Almancayı iyi öğrenen, okulda başarılı olan göçmen kökenli gençlerin velilerinin oturum statülerine bakılmazsızın gelecek garantisi veren sabit oturum izni verilmesini öngörüyor. Bu özellikle mülteci olarak Almanya gelen veya çeşitli nedenlerden sınırdışı edilmek istenen velileriyle birlikte Almanya terk etme zorunda kalan göçmen gençlere gelecek güvencesi getireceği belirtiliyor. Hatta çocuğun alacağı oturum izni, velilerin kendisi 18 yaşına gelene kadar Almanya'da kalabilmelerine imkan açacak.
ÖĞRENCİLER “GİTMEK DEĞİL, KALMAK İÇİN GELDİK”
Bu arada başını Sınırsız Gençler (JoG) isimli gençlik örgütünün çektiği binlerce genç konferansın yapıldığı binanı önünde bir protesto gösterisi düzenlediler. “Gitmek değil, kalmak için geldik” sloganı altında düzenlenen gösteride Almanya'da sınırdışılara son verilmesi istediler. Polis gençleri binaya yaklaştırmadı.
VATANDAŞ: "GÜVENLİĞİMİZ SAĞLANSIN"
Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere'nin Almanya'nın terör hedefi içinde olduğu ve kasım ayının sonunda saldırı tehlikesinin bulunduğunu açıklaması vatadaşlarımız arasında da tedirginlik yarattı. Terörün dininin olmayacağını söyleyen pedagog Nuran Yiğit “Her an her yerde saldırı olabilir. Terörün dini ve gerekçesi olmaz. Polisin görevi bizi terörden korumak. Gerekli önlemler alınırsa bir sorun yaşanacağını sanmıyorum” dedi. Ayşegül Bülül “Terör saldırılarının karşısında sinmemek ve güvenlik güçlerine güvenmek gerekir” derken Fuat Şengül ise siyasetçilerin terör bahanesi ile vatandaşlar arasında güvensizlik ortamı yaratmaması gerektiğine dikkat çekerek “Elbette herkes terörden uzak durmalı. Ama yapılacak açıklamalarla halkın bir bölümünün de sanki teröristmiş gibi gösterilmemesi lazım” dedi.
Taksi şoförü Memduh Yalçınkaya ise “Elbette teröre karşı her türlü önlemi almalı. Fakat insan hak ve özgürlüklerinden de vazgeçilmemeli. İnsanların günlük yaşamını zora sokacak önlemlerden kaçınmalı” dedi. Fotoğraf stüdyosu sahibi Gabriel Kısa ise “Almanya'ya saldırı olabilir. Ama insanları da tedirgin etmemek lazım. Terörün amacı insanlar arasına korku yaymak. Bu korkunun yayılmasını önlemeyi de ancak sağduyulu politikacılar yapar” dedi.
KÖRTİNG: 'ŞÜPHELİLERİ İHBAR EDİN'
BERLİN Eyalet içişleri Senatörü Ehrhart Körting, vatandaşlara çağrı yaparak “Şüphelendiklerinizi ilgili birimlere ihbar edin” dedi. Halka uyanık olun çağrısında yap Körting “Komşumuzda herhangi bir değişik durum gördüğünüzde, örneğin binanıza üç acayip kişi taşınmış, hiç ortalıkta görünmüyorlarsa ve Arapça veya anlamadığınız bir başka dil konuşuyorlarsa bunları ilgili makamlara bildirmek gerektiğini düşünüyorum. Sahipsiz çanta ve paket görürseniz onları da güvenlik güçlerine ihbar edin” dedi. Brandenburg Eyaleti İçişleri Bakanlığı da halka seslenerek “Gözlerinizi açık tutun. Alışık olmadığınız bir durum varsa mutlaka ihbar edin” çağrısı yaptı.
TBB: SÖZÜNÜ GERİ AL
BERLİN-Brandenburg Türkiye Toplumu (TBB, Berlin İçişleri Senatörü Ehrhart Körting'in Müslümanlar başta olmak üzere yabancıları zan altında bırakan söylemlerine sert tepki gösterdi.
TBB Sözcüsü Safter Çınar, Körting'in gammazlama çağrısının kesinlikle kabul edilemeyeceğini belirtirken, “Terörün engellenmesi herkesin çıkarınadır. Ama Senatör Körting'in sözleri bunu haklı kılamaz. İçişleri Senatörü Sauerland Grubu'nun liderinin Alman kökenli Fritz Gelowicz olduğunu unutmuş gözüküyor. Biz TBB olarak tartışılmazı kazanımları olan Senatör Körting'i istifaya davet etmiyoruz, ama sözlerini geri almaya davet ediyor. Bize göre bu aynı zamanda Berlin Eyalet hükümetini de ilgilendiriyor. O yüzden Berlin Eyalet Başbakanı Klaus Wowereit da Senatör Körting'in yola gelmesi için gereken girişimlerde bulunmalıdır” dedi.
Aşağı Saksonya Eyaleti İçişleri Bakanı Uwe Schünemann ise bir gazetecinin "İyi uyum sağlayanların kriteri iyi bir not ortalaması mı?" şeklindeki soruya, "Tabii iki değil. Önemli olan okulunu tamamlayabilen ve uyum sağlamaya istekli olması. Söz konusu bu göçmen çocuklarına ailelerinden bağımsız Almanya’da ikamet hakkı verilmeli. İlkesel olarak çocuklar bu konuda cezalandırılmamalı. Dolayısıyla iyi uyum sağlayan göçmen ailenin çocuklarına ikamet hakkı verilmeli" cevabını verdi.
Schünemann yaptığı açıklamada, "Müslümanların yoğun olduğu bölgelerde daha fazla polisin varlığını savunmanızın nedeni nedir?" sorusuna da şu cevabı verdi: "Terörizmle mücadele bizim en önemli hedeflerimizden biri. Aşırı sağ ve sol olmak üzere her türlü radikalizme karşı gençlerimizi korumamız gerekiyor. Bu anlamda Almanya’da 130 tehlikeli ’İslamcı’ bulunmakta. Gençlerimizi radikalizme karşı korumak için önceden tedbir alınması gerektiğini savunuyorum. Bu anlamda tehlike taşıyan kişilerin cep telefonu ya da mail’leri kontrol edilmeli. Bu konudaki ayrıntıları da bu konferansta ele alacağız."