Güncelleme Tarihi:
Startı Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu verdi.
Kılıçdaroğlu, geçen hafta Cumartesi günü Düsseldorf’daki ISS Dome salonunda, bir gün sonra da Milliyetçi Halk Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Oberhausen’de Avrupalı Türklerle buluştu.
Her iki lider de Türkiye’deki iktidarı yerden yere vururken, yurtdışı Türklere vaat üstüne vaatte bulunup Türkiye’ye döndüler.
Gelecek hafta Pazar günü de Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, Dortmund’tdaki Westfalen Halle’de Avrupalı Türklerle buluşacak.
* * *
Kılıçdaroğlu ve Bahçeli’nin yurtdışı Türklere dönük vaatlerini biliyoruz artık.
CHP, yurdışının da bir seçim bölgesi olmasını istiyor.
CHP Lideri, “Yurt dışında yaklaşık 5 milyon yurttaşımız yaşıyor. Bunun ağrılığı Batı Avrupa’da. Yurtdışı seçim bölgesi olması için bir kanun teklifini TBMM’ye verdik. Amacımız, yurtdışından en az 10 milletvekilinin TBMM’de yurtdışında çalışan işçilerimizi, yurttaşlarımızı temsil etmesidir. Kanun teklifimizi verdik. Sözüm söz 8 Haziran’da CHP iktidarında ilk yapacağımız işlerden birisi budur. Yurtdışı seçim çevresi (bölgesi) oluşturacağız ve sizler kendi özgür iradenizle seçeceğiniz 10 milletvekilini TBMM’ye göndereceksiniz” dedi.
CHP iktidarında, yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının emekli maaşından kesinti yapılmayacağını vaat etti.
Türk gençlerinin yaşadıkları ülkelerde askerlik yapamaz diye aldıkları raporların kendi iktidarlarında Türkiye’de de geçerli olacağı müjdesini verdi.
“Biz yaşanabilir bir Türkiye’yi sizin desteğinizle kuracağız” diyerek yurtdışı Türklerin sandık başı yapıp CHP’ye oy vermelerini de istedi tabii.
* * *
MHP Lideri Bahçeli de “Beklenti ve ihtiyaçlarınız dikkate alınmamaktadır.
Yüksek askerlik parası, fahiş emeklilik primleri, mağduriyetinize yol açan pasaport harç ve ücretleri her birinizi bunaltmaktadır. Çifte vatandaşlıkla ilgili problemleriniz kronikleşip derinleşmektedir. Uyum ve entegrasyon politikalarındaki tıkanıklıklar şikayetlerinizi artırmakta, umutlarınızı köreltmektedir. Aile birliğiniz zayıflamakta, sizlere destek vermesi gereken eğitim ataşelikleri kapatılmakta, yeni neslin Türkçe öğrenmesindeki aksaklık ve sorunlar günden güne yaygınlaşmaktadır.
Fakat bunların hepsinin çaresi vardır. Güçlü bir Türkiye, milli, dirayetli, kararlı bir hükümet sayesinde her meseleniz çözülecektir” diyerek bir dizi vaatlerde bulundu.
* * *
Evet, Başbakan Davutoğlu’nun neler vaat edeceğini henüz bilmiyoruz.
Ancak AK Parti’den İstanbul 3. bölge milletvekili adayı Mustafa Yeneroğlu’nun vaat listesinde şunlar yer alıyor:
Yurtdışı seçim bölgesinin oluşturulması ve yurtdışı Türkleri temsil edecek yeterli sayıda milletvekilinin seçilmesi üzerinde özellikle durulacak.
Dövizle askerlik bedeli düşürülecek ve pasaport harçlarının azaltılması için çalışılacak.
Yurt dışında yaşayan vatandaşların kişisel kullanıma mahsus yabancı plakalı araçlarının Türkiye’de kullanım sürelerinin uzatılması için gerekli çalışmalar yapılacak.
Başka vaatler de var.
Ama hepsinin ortak vaadi, “Yurtdışı bir seçim bölgesi” olacak.
* * *
Hepinize günaydın!
Biz bunu yıllardır yazıyoruz.
2011 yılında yapılan genel seçimler öncesi bir yazımda, Bundan 3 yıl önceki bir yazımda, bir milyondan fazlası Almanya’da olmak üzere yurtdışında 2.5 milyonun üzerinde Türk vatandaşı seçmen bulunduğunu hatırlatarak, yurtdışının bir seçim bölgesi olması için yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesi geçirilmesi gerektiğini hatırlatmıştım.
İtalya’nın, yurtdışında yaşayan vatandaşlarına parlamento kapılarını 2006 yılında açtığını,yurtdışında yaşayan 3 milyona yakın vatandaşı için 630 sandalyeli parlamentoda 12, 315 sandalyeli senatoda da 6 kişilik bir kontenjan ayırdığına dikkat çekmiştim.
Fransa’nın ve başka ülkelerin de yurtdışındaki vatandaşları için parlamentorında kontenjan ayırdıklarını belirtmiştim.
Ama nedense köklü partiler buna kulak asmadı.
Bu da çok açık bir biçimde “Oylarınıza evet, adaylarınıza hayır” anlamına gelmektedir.