Oxford’un dahi Türkleri

Güncelleme Tarihi:

Oxford’un dahi Türkleri
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2012 14:24

Türkiye’ye dönmek ve akademik hayata katkıda bulunmak isteyen Türk öğrenciler ve akademisyenler, "Oxford Üniversitesi Türk Topluluğu" ile Türkiye’nin gönüllü elçiliğini yapıyor

Haberin Devamı

Dünyanın en prestijli ve saygın üniversitelerinden biri olan İngiltere’deki Oxford Üniversitesi’nde okuyan Türk öğrenciler, aldıkları zorlu eğitimin yanı sıra, Türkiye’nin gönüllü elçiliğini de yapıyor. Kimisi Başbakanların mezun olduğu kolejlerde okuyor, kimisi google gibi yeni arama motorları üzerinde çalışıyor, kimisi de kurduğu Oxford Üniversitesi Türk Topluluğu ile Oxfordlulara ve İngilizlere Türkiye’yi tanıtmayı amaçlıyor.

Oxford Üniversitesi’nde çoğunlukla yüksek lisans ve doktora programlarında okuyan Türk öğrenciler, üniversitenin en önemli kolejlerinden, Christ Church Koleji’nin tarihi binası önünde Anadolu Ajansı (AA) için biraraya geldi. "Dünyanın yaşayan en eski okulu" olarak da nitelendirilen Oxford Üniversitesi’ndeki kolejlerde okuyan Türk öğrencilerin çoğu, eğitimlerini tamamladıktan sonra Türkiye’ye dönmeyi ve ülkeye katkıda bulunmayı planlıyor.

Oxford Üniversitesi’ndeki Türk öğrenci sayısındaki azlığın nedenin olarak da birçoğu, burs imkanlarının kısıtlı olmasına bağlıyor.

Thatcher ile aynı okuldan
Oxford Üniversitesi’nde Bilgisayar Mühendisliği alanında doktora yapan Ömer Farukhan Güneş, google, yahoo gibi arama motorlarına alternatif olabilecek yeni bir arama motoru üzerinde çalışmalarını yürütüyor. İngiltere’nin ilk kadın Başbakanı Margaret Thatcher’ın da mezun olduğu Oxford Üniversitesi Somerville Koleji’nde doktorasını yapan Güneş, "Oxford Üniversitesi çok fazla Başbakan çıkaran bir üniversite. Örneğin, benim bulunduğum kolejden Thatcher mezun" dedi.

Türkiye’ye ilerde dönmeyi planladığını anlatan Güneş, "Buralara geliş ve okuma amacımız ülkeye katkıda bulunmak. Belki 10 yıl sonra Türkiye’de bir okulda hoca olmak isterim ama onun dışında da aslında büyük bir şirketin araştırma-geliştirme bölümünde çalışmak isterim" diye konuştu.

Güneş, Oxford Üniversitesi’nde özellikle Kuzey Afrika ve Arap ülkelerinden gelen öğrencilerin Türkiye’yi çok sevdiğini, Avrupalıların da Türkiye’nin yükselişini takdir etmeye başladığını söyledi.

Oxford’da Türk Topluluğu
Oxford Üniversitesi Linacre Koleji Kültürel Antropoloji bölümünde doktora öğrencisi olan Onur Unutulmaz ise aynı zamanda Oxford Üniversitesi Türk Topluluğu’nun Başkanı. Türk Topluluğunda sadece Türklerin olmadığını belirten Unutulmaz, yönetim kurulunda dört kişinin yabancı olduğunu söyledi. Unutulmaz, topluluğun amacını "Buradaki Türkleri toplamak, ayrıca Oxford Üniversitesi’ndeki hocalara, öğrencilere ve ziyaretçilere Türk kültürünü, Türkiye’yi tanıtmak" olarak açıkladı.

Oxford Üniversitesi Türk Topluluğuna ilginin yoğun olduğunu kaydeden Unutulmaz, "Türkiye’ye son yıllarda artan ilgi sonucu, topluluğumuza da ilgi arttı. Örneğin film gösterimi gecelerimize ilgi yoğun, kültürel festivalde açtığımız standa oldukça yoğun ilgi gösteriliyor" diye konuştu.

"Gönüllü elçileriz"
Üniversitenin Oriel Koleji Mühendislik bölümü doktora öğrencisi ve Türk Topluluğu’nun başkan yardımcısı olan Kerem Bayrakçeken de, "Burada ülkemizin gönüllü elçileriyiz" diyerek, topluluğun etkinliklerinden bahsetti. Bayrakçeken, topluluğun her yıl yapılan kültür fuarlarına düzenli olarak katıldığını, folklor gruplarının bulunduğunu ve folklor kurslarının verildiğini kaydetti. Folklor kurslarına katılanların yarısından fazlasının yabancı olduğunu belirten Bayrakçeken, Türkiye’nin son yıllarda artan önemine paralel olarak, Türkiye’ye ilginin de arttığını söyledi.

Oxford Üniversitesi Türk Topluluğu’na, Oxford’lu Türk öğrencilerin yanı sıra bu şehirde yaşayan Türkler de katkıda bulunuyor. Oxford’da 9 yıldır yaşayan ve avukatlık yapan Nazan Özgür, topluluğun etkinliklerine katılmaktan keyif aldığını söyledi. İngiliz kraliyet hava kuvvetlerinde (RAF) proje görevlisi olarak çalışan ve İngiltere’de 21 yıldır yaşayan Tuna Futtu da, topluluğun düzenlediği tüm aktivitelere katılmaya çalıştığını kaydetti. Oxford’da çalışan ve yine topluluğun parçası olan Deniz Orhon da, bu şehirde yaşamanın çok güzel olduğunu anlattı.

"Türklerle, Rumlarla olduğumdan daha rahatım"
Oxford Üniversitesinde yüksek lisans öğrencisi olan ve Oxford’a gelmeden önce Türkiye’de iki yıl yaşayan, Rum asıllı Maria Eliades de, Türk Topluluğu’nun bir parçası olmanın ve Türklerle arkadaş olmanın kendisini mutlu ettiğini, böylece geçmişiyle bağlarını koparmadığını ifade etti. Oxford’da okuyan Rum öğrencilerden çok, Türk öğrencilerle vakit geçirdiğini söyleyen Eliades, çünkü kendini daha rahat hissettiğini kaydetti. Türkçe de bilen Eliades, Türk Topluluğu’nun etkinliklerine katılarak, Türkçesini de geliştirme fırsatı bulduğunu söyledi.

"Oxford’a nasıl olsa giremeyiz demeyin"
Sosyoloji bölümünde doktora öğrencisi olan Burcu Özdemir ise birçok Türk öğrencinin Oxford Üniversitesi’ne, "nasıl olsa giremeyiz" diyerek başvurmadığını kaydederek, "Kendilerine güvensinler ve başvursunlar, hiç belli olmaz" tavsiyesinde bulundu. Oxford Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünde doktora sonrası araştırmasını yapan Engin Demir de Türkiye’ye bu yıl döneceğini ve Ankara’da bir üniversitede yardımcı doçent olarak çalışmalarını sürdüreceğini kaydetti. Modern Ortadoğu Çalışmalarında yüksek lisansına devam eden Kerem Tınaz, doktorasını da Oxford Üniversitesi’nde yapacağını söyledi.

Tınaz, "Türkiye’ye elbette dönmek istiyorum. Türkiye’deki akademik hayatın içinde var olarak, akademik hayata bir şeyler vermek istiyorum" dedi. Tınaz ayrıca, Türkiye’nin özellikle son dönemde Ortadoğu’da aktif politikalar yürütmesinin, çalışmalarına etkisi olduğunu anlattı. Oxford Üniversitesi Exeter Koleji Arkeoloji bölümünde araştırma görevlisi olan Yaman Dalanay ise, üniversitedeki Türk öğrencilerin sayısının azlığına dikkati çekti. Dalanay, Türk öğrenciler için özellikle sosyal bilimler alanında burs kaynaklarının kısıtlı olduğunu, bunun büyük bir eksiklik olduğunu ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!